Η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη είναι από τις φυσιογνωμίες που έχουμε ξεχωρίσει, τόσο για την παρουσία της στο reality μαγειρικής του Master Chef, όσο και για την πορεία της μετά από αυτό. Έχοντας αστείρευτο ταλέντο και επιμονή, πήρε την μία γενναία απόφαση μετά την άλλη και ακολούθησε την καριέρα των ονείρων της, ανοίγοντας το δικό της εστιατόριο στην ηλικία των 35 ετών. Δεν θα έπρεπε να βρίσκαμε τίποτα παράξενο στην παραπάνω πρόταση, παρόλα αυτά η ίδια έχει κατά καιρούς δεχθεί αρνητικές κριτικές και σχόλια για την δέσμευσή της στην μαγειρική επαγγελματικού επιπέδου, για διάφορους (γελοίους) λόγους. Δίνοντας συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ Μαμά-Δες, έθιξε το ζήτημα των λεκτικών επιθέσεων που δέχτηκε κατά την διάρκεια της συμμετοχής της στο Master Chef και μετά από αυτό, από άτομα που πίστευαν ότι δεν ήταν καλή μητέρα επειδή στόχευε στην επαγγελματική καταξίωση.
“Εκεί ήταν που ήθελα να υπερασπιστώ το δίκαιο, το δικό μου δίκαιο αυτή την φορά, γιατί επικρινόταν μία μάνα η οποία κυνηγούσε το όνειρό της, αλλά δεν γινόταν το ίδιο με τους άντρες που είχαν επίσης αφήσει παιδιά πίσω,” είπε.
Το έχουμε ξαναδεί αυτό το εργάκι πολλές φορές, και μονίμως αισθανόμαστε την ίδια αγανάκτηση με το σενάριο. Η άποψη ότι από την στιγμή που μία γυναίκα κάνει παιδιά οφείλει να παρατήσει οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία για να παίξει τον ρόλο της μητέρας σε αποκλειστικότητα είναι γνωστή. Γίνεται άκρως ενοχλητική όταν αναλογιστούμε πως κανένας δεν περιμένει το ίδιο από τον πατέρα, για τον οποίο είναι μάλλον αυτονόητο πως οφείλει να εργάζεται και να στηρίζει οικονομικά την οικογένεια. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν πολλές γυναίκες σαν την Μάγκυ που καταρρίπτουν καθημερινά αυτό το πανάρχαιο και παντελώς άσχετο στερεότυπο.
Αξίζει όμως να σταθούμε και σε ένα άλλο απόσπασμα των δηλώσεων της, εκεί που ανέφερε το γεγονός ότι ξεκίνησε να δουλεύει ως σεφ σε ‘μεγάλη’ ηλικία.
“Πολλές φορές στη ζωή μας συνειδητοποιούμε, έστω και μεγάλες, εγώ το συνειδητοποίησα στα 35 μου, ότι μια ζωή ακολουθούσα αυτά που ίσως ήθελαν οι άλλοι. Δηλαδή, έκανα πολλά για το καλό των άλλων και άφηνα πίσω τα θέλω μου. Όταν έγινα μάνα και συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν πράγματα που με κάνουν χαρούμενη, στον επαγγελματικό τομέα, είπα ότι θα πρέπει τώρα που είναι νωρίς να κυνηγήσω το όνειρό μου, γιατί σίγουρα η συμμετοχή μου στο MasterChef μού άλλαξε την επαγγελματική μου πορεία και ζωή, και μου έκανε πολύ καλό”
Εδώ η Μάγκυ φέρνει στο τραπέζι ένα άκρως σημαντικό ζήτημα, από το οποίο έχουν ταλαιπωρηθεί γενιές και γενιές ανθρώπων με μεγάλους στόχους και όνειρα.
Σαν κοινωνία, έχουμε μία στρεβλή εικόνα για τους “πετυχημένους” του κάθε κλάδου, πιστεύοντας πως για να εδραιώσεις τον εαυτό σου σε ένα εργασιακό περιβάλλον πρέπει να ξεκινήσεις ‘από νωρίς’ και να βρίσκεσαι ήδη σε ένα υψηλό επίπεδο μέχρι να κλείσεις τα 30. Υπάρχει μία ανεξήγητη εμμονή με την νεότητα, η οποία πολλές φορές κάνει τα άτομα που θέλουν να στήσουν κάτι από την αρχή και να αλλάξουν κεφάλαιο στην καριέρα τους, να φοβούνται να ξεκινήσουν λόγω ηλικίας. Η Μάγκυ λοιπόν αποτελεί λαμπρό παράδειγμα πως ο χρόνος είναι απλά μία ιδέα και στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα. Ποτέ δεν είναι αργά για να επιστρέψεις στην αφετηρία και να ακολουθήσεις έναν δρόμο που θέλεις να χαράξεις μόνος σου, επειδή στον τερματισμό βρίσκεται ένα μεγάλο όνειρο. Στην περίπτωσή της, η διαδρομή φαίνεται να είναι και νόστιμη!