Ξέρεις αυτό, που χαζεύεις στο internet, εμφανίζεται μπροστά σου κάτι εξαιρετικά λαχταριστό, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ούτε το όνομά του, ούτε η συνταγή του και μένεις να απορείς πώς θα καταφέρεις να το φας κι εσυ; Ή αυτό, που βρίσκεις τη συνταγή, σού τρέχουν κι άλλο τα σάλια και τελικά δεν έχεις τα περισσότερα από τα απαραίτητα υλικά στο σπίτι σου; Λοιπόν, εγώ έπαθα και τα δύο διαδοχικά. Πρώτα, για μέρες έβλεπα στο TikTok tacos βουτηγμένα μέσα σε μία κόκκινη σάλτσα και γεμισμένα με τυρί και κρέας. Αργότερα, ανακάλυψα ότι λέγονται birria tacos και γεμίζονται με μαγειρεμένο κομμάτι κρέατος, είτε μοσχάρι είτε (παραδοσιακά) κατσίκι. Επίσης, πλέον υπάρχει η vegan εκδοχή τους, με μανιτάρια πλευρώτους. Το πρόβλημα; Δεν είχα τίποτα από αυτά και ήμουν σε θέση, που δεν μπορούσα απλά να βγω από το σπίτι και να πάω να αγοράσω. Η λύση, που βρήκα; Να κάνω κάτι εντελώς δικό μου, εμπνευσμένο από αυτό το πιάτο. 

Έπρεπε, λοιπόν, να δουλέψω με ό,τι υλικά είχα και με βάση κάποια γνώριμή μου συνταγή. Στο ψυγείο υπήρχε μοσχαρίσιος κιμάς, οπότε αποφάσισα να ακολουθήσω αρκετά τα βήματα, που ακολουθώ όταν τον μαγειρεύω για μακαρόνια. Τρεις σημειώσεις, πριν αναλύσω το τι ακριβώς έκανα, για να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα. Κατ’ αρχάς, τα έκανα όλα μηχανικά και με το μάτι, οπότε δεν έχω συγκεκριμένες ποσότητες υλικών. Υποθέτω η όποια συνταγή για μακαρόνια με κιμά θα λειτουργήσει. Κατά δεύτερον, ναι στο βίντεο θα δεις ότι έριξα πολύ ελαιόλαδο. Το γνωρίζω, μου το έγραψαν στα comments και, όπως απάντησα, έτσι μου αρέσει εμένα προσωπικά και τόσο ένιωσα εκείνη την ώρα ότι θέλω να βάλω. Όποιος θέλει, προφανώς βάζει λιγότερο ή περισσότερο. Κατά τρίτον, για να το ξεκαθαρίσουμε, αν δεν έγινε ήδη σαφές, αυτό που ακολουθεί δεν είναι και δεν το ταυτίζω καθόλου με τα παραδοσιακά μεξικάνικα birria tacos. Πάμε, λοιπόν.

Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε μία κατσαρόλα, ρίξε ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, ρίξε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Τσιγάρισέ τα και ρίξε τον κιμά. Άφησέ τον να πάρει χρώμα και, αν δεν θες να έχει σβόλους, άρχισε να τον σπας με μία κουτάλα όσο πιο έντονα μπορείς. Αμέσως μετά, ρίξε χυμό ντομάτας, λίγο ντοματοπελτέ, ξυλάκια κανέλας, αποξηραμένη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε, καπάκωσε την κατσαρόλα και άσε για 10 με 15 λεπτά. Να θυμάσαι ότι δεν θέλουμε ο κιμάς να ρουφήξει όλη τη σάλτσα.

Μόλις ο κιμάς ετοιμαστεί, βγάλε ένα σχετικά μεγάλο τηγάνι. Άφησέ το να κάψει για λίγο και μετά βγάλες τις tortillas (όχι τις μεγάλες). Πάρε την πρώτη, κάν’ της μία γρήγορη βουτιά στην κατσαρόλα του κιμά και ρίξ’ την στο τηγάνι. Γέμισέ την με τον κιμά, με ένα τριμμένο τυρί και βασικά με ό,τι άλλο θες εσύ. Δίπλωσέ την, άφησε την κάτω μεριά να πάρει χρώμα, γύρνα την και κάνε το ίδιο. Επαναλαμβάνεις, για να κάνεις όσα tacos θες ή όσα τέλος πάντως βγαίνουν με τον κιμά, που έχεις στη διάθεσή σου. 

@nikoletta.st

Hello, you 🌮 #foodontiktok #foodtiktok #foodtok #cooking #recipe #taco #tacotiktok #fuckthediet #tryit

♬ Just Try It… – Justine Colbert

Το τελικό αποτέλεσμα; Άκρως λαχταριστό και γευστικό. Φυσικά, είναι και τρομερά μπουχτιστικό και ήδη από το μισό taco θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι έχεις φάει τρία. Οπότε μεγάλες ποσότητες βγάλε, μόνο αν σκοπεύεις να φιλέψεις κι άλλους. Δεν υπάρχει λόγος να πετάς φαγητό.