Τα μπισκότα είναι ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μπισκοτάνθρωποι, γρασαρισμένα ελατάκια και ταρανδάκια, παιδικές αναμνήσεις με την μαμά μας να ψήνει κι εμάς να στολίζουμε ταψιά και ταψιά κάθε χρόνο, λαμπερές προθήκες ζαχαροπλαστείων φορτωμένων με μπισκότα κάθε λογής, ζεστό τσάι, σοκολάτα ή ακόμα και γάλα στην κούπα μας κι ένα πιάτο γεμάτο από αυτά να περιμένει τον Άι Βασίλη. Θαλπωρή, αγάπη και γλυκιά γεύση.

Αυτές οι εικόνες είναι φυσικά παγκόσμιες και τα διαφορετικά είδη μπισκότων που φτιάχνονται ανά τον κόσμο είναι τόσο πολλά που θα γέμιζαν ολόκληρο βιβλίο. Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά.

Σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου

Οι Βρετανοί γενικώς έχουν φυσικά πολλά είδη μπισκότων (οι άνθρωποι εφηύραν το απογευματινό τσάι) κι έτσι το να διαλέξει κανείς ένα, ως το πιο αντιπροσωπευτικό χριστουγεννιάτικο, είναι δύσκολο. Αυτά τα Σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου όμως με το παρατσούκλι “shorties”, τρώγονται όλον τον χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουν τις μεγαλύτερες δόξες στις γιορτές.

Βρετανικά “γυάλινα” μπισκότα

Αυτά τα μπισκότα με το εσωτερικό που μοιάζει σαν χρωματιστό γυαλί, συμβολίζουν τα χρωματιστά παράθυρα της εκκλησίας και αφού φτιαχτούν, κρεμιούνται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι μια παλιά βρετανική παράδοση και ως μπισκότα δεν είναι καθόλου δύσκολα.

Τσέχικα μπισκότα Pernik na Figurky

Αυτά τα πανέμορφα τσέχικα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι επίσης εύκολα στην παρασκευή τους και φτιάχνονται ακόμα και από παιδικά χέρια. Έχουν έντονο άρωμα τζίντζερ ανάμεσα στα κύρια συστατικά τους και είναι ένα ωραίο δώρο να κάνει κανείς στους αγαπημένους του.

Πολωνικά kołaczki

Ένα κλασικό Ανατολικοευρωπαϊκό μπισκότο είναι το Πολωνικό kołaczki. Η συνταγή χρησιμοποιεί ένα είδος τυριού σε κρέμα που κάνει το μπισκότο αφράτο και γλυκό όταν ψήνεται. Τα kołaczki μπορεί να γίνουν σε διαφορετικά σχήματα, από στρογγυλά ως τετράγωνα ή ρόμβοι και η γεύση τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την γέμισή τους, αν δηλαδή είναι φρούτου, ξηρών καρπών ή γλυκού τυριού.

Fritule από την Κροατία

Αυτές οι τηγανισμένες λιχουδιές είναι ουσιαστικά μικρά ντόνατς, αρωματισμένα με ξύσμα πορτοκαλιού και μερικές φορές με μπράντι ή ρούμι. Τα επινόησαν μέλη της Κροατικής οικογένειας Jurisich εδώ και περίπου 100 χρόνια κι έχουν πλέον γίνει χριστουγεννιάτικη παράδοση για όλους.

Γαλλικά μπισκότα Madeleines

Οι Γάλλοι έχουν πάρα πολλά μπισκότα και νοστιμιές για να σε ξετρελάνουν όλο τον χρόνο και φυσικά και τα ανάλογα χριστουγεννιάτικα κεράσματα. Πιο διάσημα από όλα τα καλούδια φούρνου είναι τα madeleine, που είναι στην πραγματικότητα μικρά κέικ, παρά μπισκότα. Τα αφράτα αυτά γλυκίσματα είναι αρωματισμένα με βανίλια και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Ταιριάζουν ωραία με τσάι ή καφέ, αλλά και με κάποιο γλυκό κρασί.

Δανέζικα Μπισκότα Βουτύρου

Αυτά τα ανάλαφρα δαχτυλίδια βουτύρου περιέχουν ένα συνηθισμένο συστατικό της δανέζικης ζαχαροπλαστικής, την ζάχαρη με γεύση βανίλιας, ενώ η προσθήκη από αλεύρι αμυγδάλου δίνει ιδιαίτερα ελαφριά υφή στο αποτέλεσμα. Τους δίνουν αυτό το σχήμα με ένα κορνέ και τα ψήνουν ώσπου να χρυσίσουν.

Γαλλικά μπισκότα Sablé

Sablé στα Γαλλικά σημαίνει “με άμμο” και είναι ένα πολύ ταιριαστό όνομα για τα μπισκότα αυτά που είναι τραγανά κι έχουν βουτυρένια γεύση. Η συνταγή για μπισκότα sable είναι μια και βασική και μπορεί να προσθέσει κανείς διαφορετικά αρώματα. Για μια πιο χριστουγεννιάτικη γεύση λοιπόν, μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα, ή μοσχοκάρυδο.

Γαλλικά macaron αμυγδάλου

Το όνομά τους μπορεί να θυμίζει τα κλασσικά μακαρόν, τα μακαρόν αμυγδάλου όμως είναι διαφορετικά καθώς είναι πιο πυκνά σε υφή και μοιάζουν λίγο περισσότερο με κέικ ενώ είναι τραγανά στο εξωτερικό τους και μαστιχωτά στο εσωτερικό. Είναι ένα πολύ ωραίο γιορτινό κέρασμα και γίνονται ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές.

Γαλλικά Palmiers κανέλας

Τα palmier κανέλας έχουν το παρατσούκλι “αυτιά του ελέφαντα” εξαιτίας του σχήματός τους, ενώ θυμίζουν επίσης και καρδιές. Αυτό που τα κάνει ακόμα πιο υπέροχα, είναι ότι γίνονται πανεύκολα, απλά τυλίγοντας την σφολιάτα αφού πρώτα την έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε τις δύο μακριές πλευρές της σφολιάτας προς το κέντρο και κόβουμε σε φέτες. Ψήνουμε και απολαμβάνουμε σε λίγη μόνο ώρα, αν δεν έχουμε κάποιο γλυκό κέρασμα στο σπίτι.

Ιταλικά Pizzelle

Πρόκειται για εντυπωσιακά κεράσματα με δαντελένιο σχήμα και σίγουρα κάνουν μεγάλη εντύπωση όταν προσφερθούν. Χρειάζονται φυσικά ειδική βαφλιέρα για να γίνουν, ενώ η βάση τους αρωματίζεται με γλυκάνισο. Μπορεί κανείς να τα βρει με γεύση βανίλια, αμύγδαλο, πορτοκάλι ή σοκολάτα.

Ιταλικά Biscotti

Οι Ιταλοί έχουν πολλά και διάφορα μπισκότα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, τα πιο διάσημα όμως είναι τα τραγανά biscotti, που μπορούν να γίνουν σε ποικιλία γεύσεων. Προσθέτουμε αν θέλουμε μαύρη σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς. Είναι υπέροχα όταν βουτηχτούν μέσα σε ένα ποτηράκι vino santo

Τα Ιταλικά Amaretti

Τα ιταλικά amaretti είναι ελαφρά μαστιχωτά μπισκότα με γεύση αμυγδάλου και είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο. Είναι τόσο ταιριαστά δίπλα σε έναν εσπρέσο ή μια ζεστή σοκολάτα, που τα κάνει τέλεια για κέρασμα μετά το φαγητό. Δεν περιέχουν αλεύρι και είναι gluten free.

Ιταλικά Struffoli

Καμιά λίστα με χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή τέτοιου είδους λιχουδιές δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τις τηγανιτές αυτές μπαλίτσες με μέλι που είναι γνωστές ως struffoli. Η συνταγή θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και μετακόμισε στην Νότια Ιταλία από τότε. Μπορούν να έχουν τρύπα στην μέση ή να είναι καλυμμένα πασπαλισμένα με πολύχρωμα sprinkles. Φυσικά θυμίζουν λουκουμάδες.

Τα Νορβηγικά μπισκότα Krumkake

Οι Σκανδιναβοί ξέρουν σίγουρα πως να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, διαθέτουν άλλωστε τον πιο ταιριαστό καιρό. Έχουν υπέροχα σχετικά φαγητά, κρεατικά και μπισκότα σαν τα krumkake. Είναι πανέμορφα και έχουν υφή κράκερ ή βάφλας περισσότερο, παρά μπισκότου. Ψήνονται σε ειδικό κυκλικό σίδερο μπισκότου, κάτι σαν βαφλιέρα και τυλίγονται σε κυλίνδρους. Είναι ελαφρότατα, δαντελένια και γλυκά.

Νοτιοαμερικάνικα Alfajores

Τα παραδοσιακά Νοτιοαμερικάνικα alfajores, φτιάχνονται ειδικά για τις γιορτές. Κάθε περιοχή έχει την δική της εκδοχή από αυτά τα μπισκοτένια σάντουιτς καραμέλας. Η βασική ιδέα είναι ότι ένα στρώμα από dulce de leche απλώνεται ανάμεσα σε δύο μπισκότα βουτύρου για να φτιαχτεί το τελικό αποτέλεσμα που είναι πεντανόστιμο. Αρωματίζονται με ένα χαρακτηριστικό Νοτιοαμερικάνικο μπράντι που ονομάζεται pisco.

Besitos de Coco (φιλί καρύδας) από το Πουέρτο Ρίκο

Τα παραδοσιακά και πολύ δημοφιλή Besitos de Coco γίνονται πολύ εύκολα και μπορούν να έχουν πάνω τους τρίμμα ξηρών καρπών ή σοκολάτας. Αν και μοιάζουν με μακαρόν, έχουν αλεύρι στην ζύμη τους, πράγμα που κάνει την υφή τους να θυμίζει κέικ.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!