Εντάξει, δεν αρέσει σε όλους η σοκολάτα. Αρέσει, όμως, στην πλειοψηφία. Αρκεί να πούμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του 2018, πάνω από το 80% του πλανήτη τρώει σοκολάτα. Φυσικά, δεν είναι όλες οι σοκολάτες το ίδιο νόστιμες, ούτε σε όλες τις χώρες και τις πόλεις του κόσμου μπορείς να τις βρεις στην ίδια ποσότητα και ποιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία όσων πάνε από άλλες χώρες στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι η γεύση της σοκολάτας εκεί δεν τους αρέσει καθόλου Γι’ αυτό φαίνεται ότι φταίει η πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης της, σε συνδυασμό με κάποια οξέα του αμερικανικού γάλακτος. 

Με άλλα λόγια, αν θες να φας καλή σοκολάτα, δεν σου προτείνουμε να πας στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν άλλες πόλεις και χώρες, που φημίζονται εξάλλου για τη σοκολατοποιία τους και που πρέπει να μπουν άμεσα στην ταξιδιωτική bucket list σου.

Ελβετία

Δεν είναι τυχαία η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας παγκοσμίως. Κι εσύ αν έμενες εκεί, θα έτρωγες όσο πιο συχνά μπορούσες. Όπου κι αν πας στη χώρα θα βρεις καλή και νόστιμη σοκολάτα. Εκεί βρίσκεται, μάλιστα, και το Cailler, ένα από τα παλιότερα εργοστάσια σοκολάτας στον κόσμο, το οποίο περιβάλλεται από λιβάδια γεμάτα αγελάδες, από των οποίων το φρέσκο γάλα φτιάχνουν τα προϊόντα τους. 

Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότσε, Αργεντινή

Αρκεί να πούμε ότι η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως η Ελβετία της Νότιας Αμερικής, αλλά και ως η πρωτεύουσα σοκολάτας της Αργεντινής. Εδώ θα βρεις από τα περισσότερα είδη σοκολάτας, με την ποιότητα και τον τρόπο παραγωγής να θυμίζει εξαιρετικά της Ελβετίας, ενώ η πηχτή ζεστή σοκολάτα είναι must. Εκτός αυτού, η πόλη είναι γεμάτη με μουσεία σοκολάτας, που μπορείς να μάθεις για τις ρίζες της στους Μάγια και τους Αζτέκους, αλλά και να δεις τη διαδικασία παραγωγής.

Τορίνο, Ιταλία

Η πόλη έχει βαθιά ιστορία με τη σοκολάτα. Συγκεκριμένα, η ενασχόλησή της με αυτήν ξεκίνησε κάπου μέσα στον 17ο αιώνα. Τότε δημιουργήθηκε και το σοκολατένιο σήμα κατατεθέν της, το bicerin. Ένα ρόφημα με εσπρέσο, ρευστή σοκολάτα και πλήρες γάλα, που θεωρείται η απάντηση της Ιταλίας στη ζεστή σοκολάτα. Προφανώς, είναι από αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις, αφού η συνταγή δεν έχει αλλάξει ούτε λίγο εδώ και 300 χρόνια. 

Βιέννη, Αυστρία

Ναι, οι σοκολάτες εκεί είναι πιο ακριβές. Η γεύση, όμως, δικαιώνει την τιμή, αφού αισθάνεσαι την πολυτέλεια σε κάθε σου μπουκιά. Μην περιοριστείς, ωστόσο, σε σοκολατάκια και πλάκες σοκολάτας. Αναζήτησε το απόλυτο σοκολατένιο βιεννέζικο γλυκό, το sachertorte, ένα βελούδινο κέικ σοκολάτας με γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο. 

Χάντερ Βάλεϊ, Αυστραλία

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μερικές ώρες βόρεια του Σίδνεϊ και θεωρείται η αυστραλιανή πρωτεύουσα του κρασιού και της σοκολάτας. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη βιομηχανία σοκολάτας της χώρας, Hunter Valley Chocolate Company, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό. Αν ο δρόμος σε πάει προς τα εκεί, εμείς σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τις πλάκες σοκολάτας της και το fudge της. 

Κίτο, Εκουαδόρ

Το μεγαλύτερο μέρος των σπόρων κακάο προέρχεται από το δάσος του Αμαζονίου. Ωστόσο, δεν θα μετατρέπονταν σε λαχταριστές σοκολάτες αν δεν υπήρχαν οι πόλεις του Εκουαδόρ, ειδικά το Κίτο, και οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τη σοκολατοποιία. Είναι, λοιπόν, από τα καλύτερα μέρη να επισκεφτείς, αν θες να μπεις στην καρδιά της σοκολάτας. Στο Κίτο μπορείς να κάνεις και τουρ, για να δεις όλες τις διαδικασίες, από την παραγωγή κακάο μέχρι τη δημιουργία σοκολάτας. 

Κόστα Ρίκα

Το κακάο είναι βαθιά ριζωμένο στον πολιτισμό της Κόστα Ρίκα. Έπιναν σοκολάτα, πολύ πριν πιουν τον φημισμένο καφέ τους. Το κακάο είχε τόση σημασία γι’ αυτούς, ώστε οι ιθαγενείς να το χρησιμοποιούν ως συνάλλαγμα, πολύ πριν την έλευση του Κολόμβου στη χώρα, το 1502, μέχρι και το 1930. Σήμερα η στενή σχέση τους με την παραγωγή κακάο και σοκολάτας συνεχίζει να υφίσταται, ενώ επιτρέπουν σε επισκέπτες την είσοδο στις φυτείες κακάο τους. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!