Κλασικό σπιτικό φαγητό με την διεθνή ονομασία Spaghetti Bolognese που όμως είναι τόσο χαρακτηριστικά ελληνικό, που θα επιμείνουμε να το λέμε Μακαρονάδα με Κιμά για συναισθηματικούς λόγους. Ποιος από εμάς δεν θυμάται έστω και μια φορά να γυρίζει πεινασμένος από το σχολείο παρακαλώντας μέσα του να το δει σερβιρισμένο στο τραπέζι της κουζίνας, πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο τυράκι;
Αργότερα βέβαια μάθαμε να μετράμε τις θερμίδες, να συνδυάζουμε τα ζυμαρικά με πιο ελαφριές σάλτσες και να τρώμε πιο “μοδάτα” πράγματα. Η μακαρονάδα με κιμά όμως είναι από εκείνα τα πιάτα που θα μείνει για πάντα στην λίστα μας με τα ωραία φαγητά κι ας την μαγειρεύουμε σπανιότερα. Ορίστε λοιπόν εδώ μερικά μυστικά για να την κάνεις τέλεια και να συνεχίσεις την παράδοση:
- Χρησιμοποίησε δύο ειδών κιμά: μοσχαρίσιο και χοιρινό σε αναλογία μισό-μισό ή δύο μέρη μοσχαρίσιο και ένα χοιρινό. Αυτό θα του δώσει πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα γεύση.
- Μην τσιγκουνευτείς το λάδι. Έτσι κι αλλιώς αυτή δεν είναι μια συνταγή που κάνει οικονομία στις θερμίδες, επομένως απόλαυσέ το.
- Το κρεμμύδι πρέπει να το κόψεις σε καρεδάκια και αν βάλεις σκόρδο – που σε συμβουλεύουμε να βάλεις – καλό θα ήταν να το περάσεις από την ειδική πρέσα του σκόρδου.
- Καρότο και σέλερι: δυο συστατικά που απογειώνουν την γεύση. Για ένα κιλό κιμά θα χρειαστείς δύο μεσαία καρότα και δυο στικς σέλερι που θα τα περάσεις παρέα από την κουζινομηχανή σου ή το μούλτι για να τριφτούν καλά.
- Δύο είδη ντομάτας: πελτέ για το σοτάρισμα και ντομάτες κονκασέ για την συνέχεια.
- Το κόκκινο κρασί θεωρείται απαραίτητο.
- Υπομονή: η σάλτσα μπολονέζ θέλει τον χρόνο της για να βράσει, να δέσει ωραία και να μην στεγνώσει. Μην την βάλεις στην χύτρα ταχύτητας λοιπόν, για να μπορείς να παρακολουθείς τι ακριβώς γίνεται μέσα στην κατσαρόλα σου.
- Όταν πέσει ο κιμάς μέσα το καυτό σκεύος και μέχρι να σοταριστεί καλά, θα βγάλει υγρά. Αυτά τα υγρά θα πρέπει να εξατμιστούν και το κρέας να αρχίσει και πάλι να ακούγεται σαν να τηγανίζεται πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά. Ανέβασε λοιπόν την φωτιά, αν χρειάζεται, για να το καταφέρεις αυτό.
- Αν παρόλα αυτά η σάλτσα μπολονέζ σου στεγνώσει, μπορείς να της προσθέσεις λίγο νερό από την βράση των μακαρονιών στο τελευταίο βράσιμο.
- Όταν βράσουν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα ανακατεύεις με λίγη από την σάλτσα. Την υπόλοιπη την κρατάς για να την σερβίρεις από πάνω στα πιάτα και να δημιουργήσεις αυτή την λαχταριστή εικόνα που θυμίζει το σπίτι της μαμάς ή της γιαγιάς σου.
Συνταγή
Υλικά
- Ένα κιλό κιμά ανάμεικτο
- Δύο μεσαία κρεμμύδια
- Δύο σκελίδες σκόρδο
- Δύο καρότα
- Δύο μικρά στικ σέλερι
- Ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Μια κονσέρβα ντομάτες κονκασέ 400 gr
- Έξι κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Ζωμός λαχανικών ή κύβος λαχανικών διαλυμένος σε ζεστό νερό
- Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ρίγανη και φύλλο δάφνης.
Μακαρόνια της αρεσκείας σου ή λαζάνια βρασμένα al dente
Εκτέλεση
Λαδώνουμε την κατσαρόλα μας αφού την έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά να γυαλίσει και να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και το τριμμένο μείγμα καρότου και σέλερι. Ανακατεύουμε τακτικά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε ώσπου να αλλάξει χρώμα και να εξαφανιστούν τα υγρά που λέγαμε παραπάνω.
Κάνουμε ένα μικρό πηγαδάκι στο κέντρο της κατσαρόλας σπρώχνοντας το μείγμα του κιμά στα τοιχώματα κι εκεί ρίχνουμε τον πελτέ της ντομάτας. Τον απλώνουμε και τον ανακατώνουμε με τον κιμά σιγά σιγά.
Έχει έρθει η ωραία στιγμή να αλατοπιπερώσουμε το φαγητό και να προσθέσουμε ρίγανη και δύο φυλλαράκια δάφνης. Κάποιοι βάζουν άκοπο μπαχάρι αντί για δάφνη, όμως αυτό είναι θέμα προτίμησης. Όταν όλα έχουν αναμειχθεί καλά και σοτάρονται χαρούμενα, ρίχνουμε το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον ζωμό (όσο η και ντομάτα, μετράμε με την κονσέρβα για ευκολία) και μια πρέζα ζάχαρη.
Ανακατεύουμε το φαγητό μας και σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνοντας την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράσει για 45 λεπτά. Αν εξαντληθούν τα υγρά του νωρίτερα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο κάνοντας μια φωλιά από μακαρόνια και βάζοντας από πάνω μια γενναιόδωρη δόση σάλτσας μπολονέζ και φρεσκοτριμμένης παρμεζάνας. Είναι η στιγμή που κι εμείς με την σειρά μας θα δημιουργήσουμε αναμνήσεις οικογενειακής θαλπωρής στους αγαπημένους μας αφού φυσικά εισπράξουμε τα μπράβο που μας αξίζουν!
Θυμήσου ότι: Η σάλτσα μπολονέζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις λαζάνια φούρνου. Μπορείς να την ανακατέψεις με μια κονσέρβα kidney Beans και να φτιάξεις ένα ψευτο-μεξικάνικο φαγητό ή να την τυλίξεις μέσα σε τορτίγιες παρέα με μπόλικο τυρί τσένταρ και να απολαύσεις ένα τέλειο wrap.