Η συναίνεση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, σε σχέση με την αυτονομία του εαυτού μας σε κάθε επίπεδο. Ωστόσο, αν το σκεφτείς, συχνά βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πώς ακριβώς λειτουργεί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Τόσο αναφορικά με τον εαυτό μας, όσο και σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Πού είναι το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να τη μαθαίνουμε ως έφηβοι ή ενήλικοι, αλλά ήδη από τα παιδικά μας χρόνια.  

Συχνά όταν τα παιδιά είναι μικρά τα μαθαίνουμε να δείχνουν και να δίνουν απλόχερα την αγάπη τους στους γύρω τους. Στην ουσία, τα μαθαίνουμε ότι είναι σχεδόν αναγκασμένα να αγκαλιάζουν και να φιλάνε όποιον μεγάλο είναι στο άμεσο περιβάλλον τους. Είτε πρόκειται για συγγενή, είτε για κάποιον πολύ στενό φίλο των γονιών τους, είτε για δικό τους φίλο. Μάλιστα, όταν κάποιο παιδί δηλώσει ότι δεν θέλει να αγκαλιάσει κάποιον (για τον όποιο λόγο) συνήθως ακούει την -συναισθηματικά εκβιαστική- απάντηση “Άρα δεν αγαπάς τον μπαμπά/τη γιαγιά/τον θείο”. 

Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά για πολλά χρόνια μαθαίνουν ότι δεν έχουν δικαίωμα στο “όχι” ή, μάλλον, ότι το “όχι” είναι κακό. Τα παιδιά επίσης μαθαίνουν ότι δεν έχουν τα ίδια τον έλεγχο του σώματός τους, αλλά όποιος έχει αποφασίσει ότι θέλει να λάβει αγάπη από αυτά και που θα πληγωθεί αν αυτή δεν εκφραστεί σωματικά. Και προφανώς, αυτό δημιουργεί άλλα πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Διότι ένα τέτοιο παιδί δεν θα καταλάβει εύκολα ότι μία παρενοχλητική κίνηση ενός ανθρώπου του κοντινού περιβάλλοντος δεν είναι αποδεχτή, ότι μπορεί να την αρνηθεί και μετά πρέπει να την καταγγείλει. Ένα τέτοιο παιδί μεγαλώνοντας, ακόμα και ως ενήλικος, δεν θα έχει μάθει να αρνείται όσα δεν θέλει. Ένα τέτοιο παιδί είναι πιθανό να μην μάθει να σέβεται και τα “όχι” των άλλων. 

Η Brittany Baxter μαθαίνει την κόρη της τι σημαίνει συναίνεση

Η Brittany Baxter είναι μία μητέρα από την Αυστραλία, που έχει αποφασίσει ότι η κόρη της δεν θα πέσει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Σε ένα βίντεο στο TikTok εξήγησε στους ακολούθους της ακριβώς πώς μεγαλώνει την κόρη της έτσι ώστε να γνωρίζει το δικαίωμα της στη συναίνεση, αλλά και πώς αντιμετωπίζει τις αρνητικές αντιδράσεις των μεγαλύτερων συγγενών, όταν η μικρή αρνείται να τους αγκαλιάσει.  

“Ως γονιός, εξασκώ τη συναίνεση με την κόρη μου και τελευταία κάτι με απασχολεί, οπότε σκέφτηκα γιατί να μην το μοιραστώ στο TikTok, ώστε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Μπορούμε να αρχίσουμε να κανονικοποιούμε το γεγονός ότι τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φιλάνε και να αγκαλιάζουν ενήλικες; Η κόρη μου είναι σχεδόν δύο ετών και της μαθαίνω τη συναίνεση ουσιαστικά από τη μέρα που γεννήθηκε.  

Το βρίσκω πραγματικά μη βοηθητικό όταν οι ενήλικες στη ζωή της λένε ‘Πρέπει, δηλαδή, να ζητήσω άδεια για ένα φιλί και μία αγκαλιά;’, παρά το γεγονός ότι τους έχω εξηγήσει το γιατί πολλές φορές. Και μετά, όταν λέει ‘όχι’, απαντάνε ‘Αχ, δεν με αγαπάει, έχω πληγωθεί τόσο πολύ’. Και έπειτα παραβιάζουν έτσι κι αλλιώς τα όρια του σώματός της.

Η κόρη μου και το σώμα της δεν υπάρχουν, για να κάνουν κανέναν να αισθανθεί περισσότερο άνετα και πιο αγαπητός. Δεν είναι δικό της λάθος, ούτε δικό μου που η μεγαλύτερη γενιά δεν έχει αφιερώσει τον χρόνο σε όλη της τη ζωή να ελέγχει τα συναισθήματα της, ώστε η συναίνεση να μη συνεχίζει να παραβλέπεται. Κανενός τα αισθήματα δεν θα είναι ποτέ πιο σημαντικά από το δικαίωμα της κόρης μου στο σώμα της. Και σίγουρα δεν θα επιτρέψω να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που δεν θα ξέρει πώς να πει ‘όχι’ και που δεν θα ξέρει πότε το ‘όχι’ της δεν γίνεται σεβαστό. 

Παππούδες κάντε καλύτερη δουλειά”. 

@brittanybaxter_x

I said what I said… #gentleparenting #consent #fyp

♬ original sound – Brittany