Εμείς είμαστε οι πρώτοι χαρούμενοι που ήρθε το φθινόπωρο και μαζί του έφερε τις πολυαγαπημένες μας κολοκύθες. Επιτέλους μπορούμε να ξεκινήσουμε τις σούπες και τα μοσχομυρωδάτα κέικ κολοκύθας. Το φθινόπωρο όμως φέρνει κι άλλες αγαπημένες τροφές που θα τις φάμε μόνες του ή θα τις προσθέσουμε σε διάφορες συνταγές, ευλογώντας την φύση για τις τόσες επιλογές που μας προσφέρει ώστε σε κάθε εποχή για να τρώμε νόστιμα και υγιεινά.

Αχλάδια

Επειδή τα μήλα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του φθινοπώρου, τα αχλάδια συνήθως δεν τα προσέχουμε τόσο. Και όμως! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νόστιμα και ζουμερά και βοηθούν πολύ να κρατάμε μια ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τους στα μανάβικα ή στις λαϊκές αγορές που ποικίλουν σε υφή και γλύκα. Τα αχλάδια ταιριάζουν υπέροχα με τα τυριά και μπορούν να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν ένα γεύμα ή δείπνο.

Λαχανάκια Βρυξελών

Είναι πολύ πιθανό να μην τα χωνεύετε, τα λαχανάκια Βρυξελών όμως είναι εξαιρετικά θρεπτικά και περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καλή υγεία του εντέρου μας. Δοκιμάστε να τα ψήσετε και να τα συνδυάσετε με κάποιο τυρί και λίγο μπαλσάμικο.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ ξαναμπαίνει θριαμβευτικά στην ζωή μας το φθινόπωρο, όταν αρχίζουμε να πίνουμε αρωματισμένα τσάγια ή να φτιάχνουμε σούπες και stir fries. Είναι ένα πραγματικά θεραπευτικό τρόφιμο και μπορεί να μας βοηθήσει με ιώσεις και φλεγμονές του λαιμού. Είναι πολύτιμο για τους αθλητές και τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες του φθινοπώρου, με την βουτυράτη υφή τους και την ιδιαίτερη γεύση είναι υπέροχες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και γεμάτες αντιοξειδωτικά που μας βοηθούν με τις ιώσεις. Αν θέλετε ένα αγοράσετε φρέσκιες αγκινάρες, προσέξτε να έχουν σκούρα πράσινα φύλλα και τα κοτσάνια τους να είναι ελαστικά. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους και να τις συνδυάσετε με άλλα λαχανικά για μέγιστη απόλαυση.

Παντζάρια

Τα παντζάρια προσθέτουν όχι μόνο χρώμα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στην διατροφή μας όπως φυλλικό οξύ, κάλλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο και σίδηρο. Μπορούμε να τα κάνουμε βραστά, χωρίς να πετάξουμε τα φύλλα τους που τρώγονται κι αυτά, να τα ψήσουμε ή ακόμα και να τα τρίψουμε ωμά στον τρίφτη και να τα προσθέσουμε στις σαλάτες μας. Μόνο καλό θα μας κάνουν.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα δεν είναι μόνο γλυκιά αλλά και σούπερ τροφή. Πλούσια σε βιταμίνες C, D, B6, ενώ περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Μπορεί να πάρει την θέση της πατάτας σε πάρα πολλές συνταγές, ενώ γίνεται υπέροχα τσιπς. Ταιριάζει επίσης με πάρα πολλές σάλτσες. Ας της δώσουμε μια ευκαιρία.

Σέλινο και σέλερι

Το σέλινο είναι ένα μυρωδικό που δεν το πολυδιαλέγουμε από τον πάγκο του μανάβη μας. Προτιμούμε συνήθως τον άνηθο ή τον μαϊντανό. Οι μαμάδες όμως το είχαν πάντα στο ψυγείο τους και πολύ συχνά είχαν και την σελινόριζα, την οποία χρησιμοποιούσαν σε πολλά φαγητά. Το άρωμα όλων αυτών, είτε τα βάλουμε στο φαγητό, είτε ψιλοκόψουμε σέλερι στις σαλάτες μας, είναι πραγματικά έντονο και υπέροχο.

Πράσο

Το πράσο καλό θα είναι να μην λείπει ποτέ από το ψυγείο μας στην διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Μια κούπα του περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών και το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Κ. Μπαίνει σε ένα σωρό φαγητά, μπορεί να αντικαταστήσει το κρεμμύδι και να νοστιμίσει υπερβολικά τις ομελέτες και τα stir fry φαγητά μας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!