Οι οργανικές τροφές είναι βιολογικά τρόφιμα, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχουν συντηρηθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Είναι λογικό λοιπόν, εφόσον η διαδικασία παραγωγής τους είναι πιο δύσκολη, τα τρόφιμα αυτά να έχουν μεγαλύτερες τιμές. Αν λοιπόν επιθυμεί κάποιος να τρέφεται αποκλειστικά με οργανικά τρόφιμα, τότε θα πρέπει να βάλει αρκετά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθει στο έξοδο.

Επιπλέον, τα οργανικά φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως πιο κακομούτσουνα από τα υπόλοιπα και μένουν περισσότερο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ εξαιτίας της τιμής τους, οπότε συχνά η εικόνα τους δεν αντιστοιχεί με την τιμή τους. Τι κάνουμε λοιπόν; Τα αγοράζουμε έτσι κι αλλιώς φροντίζοντας να τα καταναλώσουμε άμεσα, δίνοντας μάλιστα και αρκετά περισσότερα χρήματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή βρίσκεται στο να ψωνίζουμε τα φρέσκα προϊόντα που σηκώνει η τσέπη μας.

Όπως ισχυρίζεται η διατροφολόγος Cara Harbstreet, από άποψη διατροφικής αξίας, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ οργανικών και μη οργανικών τροφίμων. “Ενώ μπορεί να ανιχνεύονται μικροδιαφορές στα μικροθρεπτικά συστατικά και στα αντιοξειδωτικά και οι δύο κατηγορίες έχουν να μας προσφέρουν τα ανάλογα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.”

Δεδομένου ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων (12%-27%) καταναλώνει τελικά τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που υπαγορεύει ο υγιεινός τρόπος ζωής, ίσως τελικά να είναι προτιμότερο να επιμείνουμε περισσότερο στην κατανάλωσή τους και όχι τόσο στον τρόπο που καλλιεργούνται.

Τι ακριβώς σημαίνει “οργανικό”;

Η ταμπέλα του οργανικού δεν έχει να κάνει με την διατροφική του αξία ή ποιότητα, λέει η Harbstreet. “Εξηγεί πως καλλιεργήθηκε και με ποιες προδιαγραφές. Οι καλλιεργητές των οργανικών τροφίμων αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα έντομα, τα ζιζάνια, την ποιότητα του εδάφους και του νερού, όπως και οι καλλιεργητές των μη οργανικών προϊόντων. Για να λάβει όμως πιστοποίηση ένας καλλιεργητής, χρειάζεται να πληροί πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις, έτσι πολλά από τα τρόφιμα που μας διαφημίζονται ως οργανικά ή βιολογικά στις λαϊκές αγορές, είναι πιθανό να μην είναι.”

Στις ελληνικές λαϊκές αγορές υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που ενώ ακολουθούν πιο ήπιες μεθόδους καλλιέργειας, δεν είναι πιστοποιημένοι ως καλλιεργητές βιολογικών διότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ χρονοβόρα και αυστηρή, γεγονός που την κάνει φυσικά και πολύ ακριβή. Δεν έχετε παρά να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να ρωτήσετε περισσότερα πράγματα για την μέθοδο καλλιέργειας που ακολουθεί ο κάθε ένας από αυτούς που διατείνονται ότι το κάνουν.

Η νομοθεσία επίσης επιτρέπει στους καλλιεργητές βιολογικών να χρησιμοποιούν κάποια πιστοποιημένα χημικά για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς που περιγράψαμε παραπάνω, οπότε σχεδόν τίποτα από όσα τρώμε δεν είναι 100% οργανικό, όπως είναι άλλωστε φυσικό.

Εκτός λοιπόν κι αν έχετε έναν δικό σας κήπο και γνωρίζετε ακριβώς πως καλλιεργήθηκε η ντομάτα που βάζετε στο πιάτο σας, τότε δεν είναι δυνατό να ξέρετε την διαδρομή της από τον σπόρο στο πιάτο μας, μέσω ενός σούπερ μάρκετ (που σημαίνει επίσης πακετάρισμα και μεταφορές)

Αν λοιπόν θέλουμε να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, καλό θα είναι να το κάνουμε από καταστήματα που είναι σε θέση να μας ενημερώσουν για όλες αυτές τις διάφορες φάσεις παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Η Harbstreet μάλιστα επιμένει ότι πρέπει να είμαστε περίεργοι ως καταναλωτές και να ρωτάμε ή να ερευνούμε κάπως περισσότερο τις εταιρείες ή τους παραγωγούς που εμπιστευόμαστε για τα τρόφιμά μας.

Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τις διατροφικές μας προτεραιότητες

Όπως λέει η διατροφική σύμβουλος Barbara Bray, οι αγοραστές θα πρέπει να αποφασίζουν από μόνοι τους για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν. “Η υγεία, το περιβάλλον, η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, είναι μερικά από τα κριτήρια που μπορεί να μας απασχολούν και είναι σημαντικά για εμάς. Οι μέθοδοι που καλλιεργούνται και τυποποιούνται τα τρόφιμά μας είναι λοιπόν είναι σημαντικές αλλά έχουν διαφορετική βαρύτητα για τον καθέναν μας.

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ οργανικών και μη όσο αφορά την διατροφική αξία

Έτσι απαντάει η Bray στο σχετικό ερώτημα. “Τα επίπεδα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων διαφέρουν περισσότερο ανάλογα με την ποικιλία του φρούτου ή λαχανικού και λιγότερο εξαιτίας της μεθόδου παραγωγής του. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να τρώμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ενώ από διατροφικής άποψης, δεν υπάρχουν έρευνες που να έχουν αποδείξει το αντίθετο

Συμπερασματικά λοιπόν: αγοράζουμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας έρχονται στην κουζίνα μας με βάση το μπάτζετ, τις ανάγκες μας και τις συνήθειες μας. Προσπαθούμε ταυτόχρονα να ενημερωνόμαστε για τα τρόφιμά μας και αν είμαστε σε θέση, κάνουμε τις αλλαγές που νομίζουμε ότι θα βοηθήσουν εμάς και τον πλανήτη μακροπρόθεσμα. Αν όμως δεν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε βιολογικά αχλάδια και μήλα, τότε είναι προτιμότερο να αγοράσουμε συμβατικής γεωργίας, παρά να μην τα φάμε καθόλου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!