▪️Στον τελικό του φετινού MasterChef τα παραδοσιακά χαρτάκια της στέψης έπεσαν πάνω σε ένα από τα συμπαθέστερα και ταυτόχρονα ικανότερα πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει στα ντόπια τάλεντ σόου. Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη διαθέτει το βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού μάγειρα, δηλαδή φτιάχνει πολύ γευστικά πιάτα και ταυτόχρονα δεν έχει ούτε ένα στοιχείο από αυτά που λατρεύουν τα ριάλιτι, δηλαδή δεν μπλέκεται σε ίντριγκες, καυγάδες, ζήλιες για έναν απλούστατο λόγο. Είναι κανονικός άνθρωπος και όχι η καρικατούρα που λειτουργεί βάσει οδηγιών και ανόητης στρατηγικής. Όταν στα διαλείμματα του MasterChef το τηλεκοντρόλ περνούσε από το αντίπαλο Survivor, η απόσταση ήταν χαώδης.

◾️Κεντρικός καλεσμένος του τελικού, ο Βρετανός Jason Atherton. Η παρουσία του αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την εκπομπή, διότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου. Τα εστιατόρια του εδώ και χρόνια εντυπωσιάζουν για τη δημιουργικότητά τους, μία από τις επιβραβεύσεις είναι ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση του παγκόσμιου Food Guide. Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη όταν διαπιστώσαμε πως η ικανότητα στην δημιουργία δεν οδηγεί απαραίτητα στο σήκωμα της μύτης.

◾️Ο Jason Atherton ετοιμάζει εστιατόριο για την Μύκονο. Σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, εξήγησε ότι αυτός και οι συνεργάτες του εδώ και έξι μήνες δοκιμάζουν όλα τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όχι γιατί θα υπηρετήσουν την συγκεκριμένη κουζίνα, αλλά για να μάθουν την γευστική ιστορία του τόπου που θα δουλέψουν.
▪️Τα πιάτα που έπρεπε να αντιγράψουν οι διαγωνιζόμενοι Μαργαρίτα και Διονύσης ήταν χάρμα οφθαλμών και γεύσεων. Εντυπωσίασε το γλυκό, δηλαδή επεξεργασμένα φρούτα που κρύβονταν σε ένα αισθητικά άψογο κέλυφος από μαρέγκα. Όταν ο σεφ το έσπασε, ξεχύθηκαν χρώματα που δημιούργησαν ένα πίνακα ζωγραφικής τον οποίο ήθελες να δαγκώσεις.

▪️Παρόντες στον τελικό οι παλιοί παίκτες και οικογένειες των φιναλίστ. Η μητέρα της Μαργαρίτας παρενέβαινε τακτικά, όχι για να δώσει κάποιες συμβουλές, αλλά για να πει στην κόρη της ότι πρέπει να πιεί λίγο νεράκι για να πάρει ανάσες.


▪️Η ανακήρυξη του νικητή έγινε σε απευθείας μετάδοση. Οι κριτές δεν ήταν τόσο άνετοι όσο τα μαγνητοσκοπημένα επεισόδια και ήταν λογικό. Αν φώναζαν λιγότερο θα ήταν και πιο καλοδεχούμενο.
▪️Κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τηρήθηκαν όλα τα τηλεοπτικά στερεότυπα. Μετά από κάθε λέξη ακολουθούσαν μακράς διαρκείας αποσπάσματα μουσικής θρίλερ, μέχρι να ανοίξει ένας φάκελος έβλεπες ένα αγώνισμα της Φάρμας. Όλο αυτό γίνεται για να καλλιεργηθεί αγωνία, αλλά όταν παρατραβάει είναι κουραστικό.

▪️Η Μαργαρίτα δεν είχε τόση επιτυχία στην οπτική αντιγραφή των πιάτων του Atherton,  αλλά κατάφερε κάτι πιο ουσιαστικό. Τα πιάτα πληρούσαν την βασική αρχή του σεφ, ότι δηλαδή η γεύση πρέπει να μείνει αλησμόνητη και να επανέρχεται στον ουρανίσκο μετά από πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και την βαθμολόγησε με οκτώ, ενώ στα στον πιο οπτικά άρτιο Διονύση έδωσε ένα βαθμό λιγότερο. Η Μαργαρίτα ήδη προηγείτο κατά ένα πόντο και η εκτίμηση του φιλοξενούμενου την ανέδειξε νικήτρια.

▪️Κρατώντας το βραβείο η σοκαρισμένη Μαργαρίτα κλήθηκε να κάνει δηλώσεις. Το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει ήταν “δεν το πιστεύω”, “δεν μπορώ”, “τι να πω”. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν τα λόγια, είχαν μιλήσει τα πιάτα και ο χαρακτήρας της.

▪️”Η πρώτη Ελληνίδα MasterChef” είναι λίγο υπερβολικός σαν τίτλος, όμως αποδεικνύει ότι ακόμα και σε ένα τα πιο ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, σπάει το κέλυφος και αναδύονται χρώματα και αρώματα. Όπως δηλαδή το γλυκό του Jason Atherton.