Δεν θέλουμε να αδικήσουμε το MasterChef. Κατανοούμε ότι βρίσκεται σε μία ζώνη, που ανταγωνίζεται άλλα reality προγράμματα, όπως το Survivor, οπότε η παραγωγή θεωρεί ότι δεν τη συμφέρει να αφήσει το περιεχόμενό του καθαρά στη μαγειρική. Επίσης, κατανοούμε ότι είναι προτιμότερο να βάλει το στοιχείο του reality, αναλύοντας προσωπικές ιστορίες διαγωνιζόμενων, από το να ακολουθήσει πρακτικές Survivor με ξεκατινιάσματα και άκρως τοξικές συμπεριφορές. Ωστόσο, θα μπορούσε να μπει ένα όριο. 

Κάθε σεζόν στις οντισιόν του MasterChef έχουμε τούς παίκτες με τις κάπως πιο πονεμένες ιστορίες, είτε με προβλήματα υγείας τους, είτε γενικά με δυσκολίες που έχουν περάσει στη ζωή τους. Φέτος, όμως, υπάρχει μία υπερβολή. Ειδικά στο τελευταίο επεισόδιο, περίπου οι μισοί διαγωνιζόμενοι είχαν μία δραματική ιστορία να μάς διηγηθούν, η οποία δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από το να μάς ρίξει την ψυχολογία, αλλά και να απομακρύνει το ενδιαφέρον από τις μαγειρικές ικανότητες του συγκεκριμένου ανθρώπου. 

Κάποιος μπορεί να πει ότι είναι φυσιολογικό, μιας και όλα όσα βλέπουμε είναι μέσα στη ζωή και δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν. Ρεαλιστικά, όμως, πραγματικά το φετινό cast μοιάζει να επιλέχτηκε, μετά από ερώτηση στη φόρμα συμμετοχής “Έχετε περάσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας;” ή “Ποιο είναι το πιο τραγικό συμβάν της ζωής σας;”. Με άλλα λόγια, ξεκάθαρα μοιάζουν να επιλέχθηκαν ή τουλάχιστον να μάς προβάλλονται περισσότερο διαγωνιζόμενοι, που θα μάς κάνουν να δακρύσουμε. 

Είναι αυτός, όμως, ο ρόλος του MasterChef; Στο τέλος της ημέρας, η εκπομπή δεν παύει να ανήκει στην κατηγορία των ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Αυτών, δηλαδή, που έχουν στόχο να μάς χαρίσουν χαμόγελο, γέλιο και να μάς κάνουν να χαλαρώσουμε στον καναπέ μας, μετά από μία φορτωμένη μέρα. Η πρακτική “πετάξτε τους δακρύβρεχτες ιστορίες” όχι μόνο το απομακρύνει από αυτόν τον σκοπό, αλλά υποτιμά και το ίδιο το προϊόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια το MasterChef κατάφερε να ξεπεράσει σε νούμερα τηλεθέασης προγράμματα τύπου Survivor χωρίς σχεδόν καθόλου αρνητικά στοιχεία reality, με επίκεντρο τη μαγειρική και με “όπλο” την τρομερή χημεία και τον χαβαλέ των τριών κριτών του. Οι βεβιασμένες πονεμένες ιστορίες, λοιπόν, περισσεύουν. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!