Πιθανώς να ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που δεν γνώριζαν ότι αυτή η τρελή προϋπόθεση υπήρχε για όποιον ήθελε να δώσει αίμα, είτε ως γενικός εθελοντής, είτε για να βοηθήσει κάποιον φίλο ή συγγενή του οποίου η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο ή έπρεπε να χειρουργηθεί. Το ίδιο κι εμείς, που με έκπληξη ακούσαμε ότι με μια νέα νομοθετική ρύθμιση, αυτό το παράλογο εμπόδιο έπαψε από εχθές να υπάρχει. Φαίνεται μάλιστα τόσο τρελό, σε μια εποχή όπου το αίμα των εθελοντών αιμοδοτών είναι βέβαιο ότι αναλύεται και εξετάζεται για κάθε πιθανή νόσο πριν χρησιμοποιηθεί, να εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η απίστευτη προϋπόθεση.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που υπήρχε αυτή η απαγόρευση;

Ο λόγος είναι ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω του HIV. Στο σχετικό κουτάκι μάλιστα της φόρμας που χρειαζόταν να συμπληρώσει ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης, η προϋπόθεση αυτή εκτείνονταν ως το 1977. Αν δηλαδή κάποιος είχε έστω και μια φορά συνευρεθεί με άτομο του ιδίου φίλου από το 1977 ως σήμερα, κρινόταν ακατάλληλος να δώσει αίμα και εξαιρούνταν από την διαδικασία. Θυμίζουμε ότι το έτος είναι 2022 και ότι η ιδέα ότι το AIDS μπορεί να προσβάλει μόνο ομοφυλόφιλους έχει απορριφθεί με τον σκληρό τρόπο εδώ και δεκαετίες.

Από την αιμοδοσία όμως εξαιρούνταν και άλλες ομάδες “υψηλού κινδύνου” όπως όποιος έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων, κατά την τελευταία δεκαετία. Επίσης ερωτικοί σύντροφοι πολυμεταγγιζόμενων ατόμων. Όποιος είχε τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σεξεργάτη, όποιος έχει διαμείνει για συνολικό χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 6 μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 1/1/1980 έως 31/12/1996, (για τον φόβο της νόσου των τρελών αγελάδων)

Όλα τα παραπάνω φυσικά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η τρέχουσα ηθική κατηγοριοποιεί την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας την υπερ-απλουστευτική μέθοδο του πλήρους αποκλεισμού όποιου ανθρώπου έχει “ζήσει επικίνδυνα”, έχει δηλαδή μια πιο περιπετειώδη ζωή από αυτήν που θα όφειλε να έχει σύμφωνα με τα χρηστά ήθη της εποχής που καταρτίστηκε ο συγκεκριμένος κατάλογος αποκλεισμού.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο κατάλογος αυτός αποκλεισμού ήταν ακόμα σε ισχύ, μετά την τόσο μεγάλη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και της ικανότητας διάγνωσης με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο κάθε πιθανής νόσου ή ιού στο αίμα των αιμοδοτών. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πως ένοιωθαν όλοι εκείνοι και εκείνες που είχαν ανάγκη να δώσουν αίμα για να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους και δεν τα κατάφεραν λόγω αυτής της αναχρονιστικής και βαθιά ρατσιστικής πρακτικής.