Το να ψάξει κανείς να βρει μερικά ευχάριστα νέα για το περιβάλλον σε μια χρονιά που κάηκαν άπειρα στρέμματα δάσους παγκόσμια, φονικές πλημύρες έθαψαν ολόκληρες περιοχές, ενώ μια πανδημία μαίνεται γύρω μας, δεν είναι εύκολο έργο. Η αλήθεια είναι όμως, ότι για να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την σωτηρία του πλανήτη μας, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ελπίδα και στην ιδέα ότι η σωτηρία αυτή είναι πιθανή αν δράσουμε συλλογικά και οργανωμένα. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, μερικά καλά νέα από το μέτωπο της διατήρησης του περιβάλλοντος, δεν μπορεί παρά να είναι χρήσιμα και να μας δίνουν ώθηση για να συνεχίσουμε παρακάτω. Ας δούμε μερικά:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον

Με τις παραπάνω καταστροφές να είναι δύσκολο να αγνοηθούν και τις νέες γενιές να αγωνιούν για το μέλλον τους σε έναν πλανήτη που στενάζει από τα βάσανα που του έχουμε προκαλέσει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για την διατήρησή του και λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα ή συμμετέχουν σε ακτιβιστικές δράσεις και ομάδες. Αυτό είναι όπως καταλαβαίνουμε πολύ σημαντικό και ευχάριστο.

Η γηγενής διατήρηση εδαφών έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα

Το κίνημα για την επιστροφή εδαφών στους γηγενείς πληθυσμούς έχει επιτέλους αρχίσει αν αποδίδει κάποιους καρπούς, αν και όχι τόσο μεγάλους όσο θα έπρεπε. Παρόλα αυτά το θέμα έχει τεθεί σε διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και είτε με την μορφή της επιστροφής της γης σε γηγενείς πληθυσμούς, είτε με την μορφή της ανάθεσης της διαχείρισης κάποιων περιοχών από τις αυτόχθονες κοινότητες, το βλέπουμε επιτέλους να συμβαίνει. Στην Αυστραλία, 400,000 εκτάρια γης έχουν επιστρέψει στον λαό Eastern Kuku Yalanji και στην Καλιφόρνια 1,199 εκτάρια δάσους σεκόγιας έχουν δοθεί στην φυλή Esselen.

Καταπιεστικές εξουσίες και περιβαλλοντική καταστροφή

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι σε θέση να καταλάβουν πια, ότι πολλά σημεία του πλανήτη καταστρέφονται περιβαλλοντικά από τα καταπιεστικά συστήματα διακυβέρνησης διάφορων περιοχών και να κατανοήσουν την σύνδεση που υπάρχει εκεί. Ο ’Ορκος του Intersectional Environmentalism, που περιγράφει τις δεσμεύσεις όσων θέλουν να σταθούν με αλληλεγγύη δίπλα στις κοινότητες που έχουν περιθωριοποιηθεί από την κλιματική κρίση και που αναδεικνύει την σχέση μεταξύ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διατήρησης του περιβάλλοντος, έχει υιοθετηθεί φέτος από 1 εκατομμύριο νέα άτομα.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, 1,497 μεγάλοι οργανισμοί έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους από τις εταιρίες εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, αξίας 14.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Χάρη στην πίεση που δέχονται από τον κόσμο, πολλές εταιρίες και οργανισμοί αποφάσισαν να σταματήσουν να επενδύουν τα χρήματά τους με αυτόν τον τρόπο, αφουγκραζόμενοι το αίτημα για πιο καθαρή ενέργεια. Το πλουσιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Harvard University, ανακοίνωσε την δέσμευσή του να αποσύρει τα κεφάλαιά του από τις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου και το ίδιο έκαναν το University of Oxford, το Ford Foundation, οι NYC Pensions, η Πολιτεία του  Maine, το Boston University, και το University of Minnesota.

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η αλλαγή πολιτικής από διάφορες κυβερνήσεις του κόσμου και τα κίνητρα που δίδονται για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς το κοινό έχει στρέψει την προσοχή του σε αυτά εδώ και καιρό.

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την μεγάλη δύναμή τους

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να δέχονται πιέσεις και να αναγκάζονται να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους όσον αφορά το περιβάλλον. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 67% των καταναλωτών λένε ότι σκέφτονται περισσότερο το τι θα αγοράσουν σε σχέση με την διατήρηση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας.

Θρησκευτικοί ηγέτες συνδυάζουν την δράση τους

Θρησκευτικοί ηγέτες από όλες τις περιοχές του πλανήτη αναγνωρίζουν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν 40 διαφορετικοί θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν μια κοινή δήλωση τον Οκτώβριο του 2021 αναγνωρίζοντας την σύνδεση μεταξύ των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή πρακτικών και την ευθύνη των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον. Οι δύναμη των ανά τον κόσμο θρησκευτικών ηγετών είναι γνωστή και η πίεση που αυτοί μπορούν να ασκήσουν στις κατά τόπους κυβερνήσεις είναι φυσικά ανάλογή της.

Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη αναγνωρίζεται από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο

Ο όρος περιβαλλοντική δικαιοσύνη ήταν μέχρι πρότινος άγνωστος ή παραγκωνισμένος. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που τον συμπεριέλαβαν ως μέρος του debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ και από τότε είναι κάτι που εξακολουθεί και συζητιέται σε διάφορα κέντρα εξουσίας ανά τον κόσμο.

Νομοθεσίες ενάντια στην χρήση του πλαστικού

Περισσότερες από 90 χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν την χρήση του πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων, ενώ κάποιες έχουν σχέδια να το καταργήσουν τελείως σε κάποια χρόνια. Σχεδόν παντού πλέον η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει επιβαρυνθεί με κάποιο αντίτιμο, ενώ πολλά σούπερ μάρκετ έχουν αλλάξει σε βιοδιασπώμενες σακούλες.

Η ανανεώσιμη ενέργεια εξαπλώνεται και γίνεται πιο προσιτή

Στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ή αιολικής ενέργειας έχουν γίνει 70 με 89% πιο φθηνές, ενώ η ζήτηση τους έχει ανέβει περισσότερο από κάθε άλλη πηγή ενέργειας στην διάρκεια της πανδημίας.

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!