Αν έχεις μία αγάπη στα γλυκά και ιδιαίτερα στις τούρτες και αν ακολουθείς τους σωστούς λογαριασμούς στο Instagram, ίσως έχεις παρατηρήσει κάτι. Τελευταία τα feeds μας έχουν γεμίσει με τούρτες βγαλμένες από άλλες δεκαετίες. Όσοι έχουν ηλικία περίπου πάνω των 45 ετών, τις έχουν ξαναδεί στα παιδικά τους πάρτι και των φίλων τους. Οι νεότεροι σίγουρα τις έχουν παρατηρήσει σε παιδικές φωτογραφίες των γονιών τους.  

Μιλάμε για τούρτες συχνά πολύχρωμες, με “κορδέλες” από γλάσο και γλασέ κερασάκια. Τούρτες, με άλλα λόγια, ρετρό που τις βλέπαμε κατά κύριο λόγο να πρωταγωνιστούν από τα 50s έως τα 70s. Δεν έχει τόσο σημασία αν θα έχουν γεύση βανίλια ή σοκολάτα -ή οτιδήποτε άλλο-, όσο αν θα έχουν μία αψεγάδιαστη εμφάνιση, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Κι αυτό διότι σ’ αυτές τις τούρτες απολαμβάνεις το να τις κοιτάζεις σχεδόν όσο απολαμβάνεις το να γεύεσαι κάθε μπουκιά τους.  

Πίσω στην Μπαρόκ εποχή 

Ναι, οι ρετρό τούρτες δημιουργήθηκαν και έγιναν τάση περίπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η πηγή έμπνευσής τους, ωστόσο, βρίσκεται αρκετά πιο πίσω. Κάπου στη Γαλλία του 17ου με 18ου αιώνα. Ακόμα κι αν οι σύγχρονοι ζαχαροπλάστες δεν το γνωρίζουν. 

Για να κατανοήσεις τη σύνδεση, αρκεί να σκεφτείς εικόνες που τυχόν έχεις από εκείνη την χρονική περίοδο. Σκέψου τη Μαρία Αντουανέτα και τα γεμάτα βολάν και δαντέλες ρούχα της. Σκέψου όλα τα καλυμμένα με γλάσο γλυκά που ακούμε ότι “γεννήθηκαν” εκείνη την εποχή. Σκέψου τα παστέλ χρώματα που κυριαρχούν στους πίνακες. Και τώρα σκέψου: Τι σου θυμίζουν όλα αυτά; Τα χρώματα και τα σχέδια όλων των τουρτών που συναντάς αυτές τις μέρες στο Instagram 

Πώς δημιουργήθηκαν 

Οι retro τούρτες εμπνεύστηκαν από την Μπαρόκ εποχή και έγιναν τάση στα 50s, αλλά “γεννήθηκαν” περίπου 20 χρόνια νωρίτερα. “Πατέρας” τους θεωρείται ο Dewey McKinley Wilton, ένας επαγγελματίας της καλλιτεχνικής ζαχαροπλαστικής. Το 1929 ο WIlton ξεκίνησε να δίνει μαθήματα διακόσμησης τούρτας σε ζαχαροπλάστες σε όλες τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Είχε αρκετή επιτυχία ώστε η τεχνική να πάρει το όνομά του (WIlton Method) και ώστε στα 40s η οικογένειά του να ανοίξει την Σχολή Διακόσμησης Τούρτας Wilton 

Μέχρι τότε, η μέθοδός του παρέμενε μεταξύ των επαγγελματιών. Ωστόσο, στα μεταπολεμικά 50s έγινε η τάση των νοικοκυριών. Οι οικογένειες έκαναν μία στροφή στην παράδοση και στο “σπιτικό”. Η Wilton, που πλέον είχε εξελιχθεί σε εταιρεία, είδε εκεί μία ευκαιρία κι έτσι αποφάσισε να κυκλοφορήσει το ετήσιο Wilton Cake Decorating Yearbook. Έναν κατάλογο, δηλαδή, ο οποίος περιλάμβανε τις τεχνικές του Wilton, αλλά και τα εργαλεία, τα οποία χρειάζονταν για να τις πραγματοποιήσουν και τα οποία πλέον πούλαγαν. Ο κατάλογος έγινε επιτυχία και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άνθρωποι κάθε χρόνο τον αγοράζουν και μαθαίνουν τη Wilton Method 

Η επάνοδός τους σήμερα 

Υπάρχουν δύο ακόμα λόγοι που οι διακοσμημένες αυτές τούρτες έγιναν τάση στα 50s. Εκείνη την περίοδο οι άνθρωποι πέρναγαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι απ’ όσο τα προηγούμενα 40 χρόνια. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά μετά τα 20s, που η διασκέδαση και η κοινωνικοποίηση είχαν μεταφερθεί εντός του σπιτιού. Με μοναδικές εξαιρέσεις την εργασία, τις εποχιακές διακοπές και ορισμένες φορές τον κινηματογράφο, όλα γίνονταν στο σπίτι. Από τις οικοκυρικές δουλειές -προφανώς-, το φαγητό και την ακρόαση ραδιοφώνου, μέχρι τις συναντήσεις με φίλους, το απογευματινό τσάι και τις γιορτές.  

Και όσο περισσότερο βρίσκονταν στο σπίτι τους, ήθελαν να το στολίσουν κατά έναν τρόπο. Όχι μόνο με διακοσμητικά χώρου και καθαριότητα. Με γέλια, μουσική, συζητήσεις και δικές τους δημιουργίες, που μεταξύ άλλων θα έδιναν και μία γλυκιά οσμή στον χώρο. Συν του ότι είχαν αρκετό ελεύθερο χρόνο να φτιάχνουν και να τελειοποιούν τις τούρτες τους.  

Βλέπεις σε όλα τα παραπάνω μία σύνδεση με το παρόν μας; Οι ρετρό τούρτες επέστρεψαν σε μία παρόμοια περίοδο με την πρώτη φορά που έγιναν τάση. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο σπίτι μας και θέλουμε να του αφιερώσουμε ένα κομμάτι μας. Κι αρκετοί έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, σε σχέση με την προ lockdown εποχή, αποφασίζουν να τον εκμεταλλευτούν δημιουργικά, γεμίζοντας τις κουζίνες τους ζάχαρη και ρετρό δημιουργίες. Στη μουντάδα, εξάλλου, του 2020 αυτές μάς θυμίζουν μία άλλη, πιο ανέμελη περίοδο, την οποία νοσταλγούμε και ελπίζουμε να επιστρέψει σύντομα.