Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι άδειες ξεκινάνε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθούμε σε κάποια παραλία. Βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Βέβαια, χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να σεβόμαστε την παραλία που βρισκόμαστε και να μην βλάπτουμε στην πορεία το περιβάλλον. Δυστυχώς, συχνά πολλοί δεν το κάνουν. Είναι, όμως, ώρα να αλλάξουμε στάση και να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Ο τρόπος δεν είναι καν δύσκολος. 

Μην αφήνεις τίποτα πίσω

Δεν θα έπρεπε καν να χρειάζεται να το γράψουμε. Κι όμως, πηγαίνουμε παραλία και σχεδόν πάντα όλο και κάποιο παρατημένο πλαστικό θα πέσει στην αντίληψή μας. Απλά γιατί ο κάτοχός του, προτίμησε να μολύνει την παραλία από το να το πάρει, όπως θα φεύγει, και να το πετάξει στον κάδο. Μην είσαι σαν αυτόν. Βασικά, γίνε καλύτερος, όχι μόνο πετώντας τα δικά σου, αλλά βάζοντας σε μία σακουλίτσα και τα απομεινάρια των ασυνείδητων, ώστε να τα πετάξεις όλα στην ανακύκλωση. 

Μία περίληψη του αν δεν το κάνεις; Μία πλαστική σακούλα μπορεί να θέλει έως και 20 χρόνια να αποσυντεθεί, ένα πλαστικό ποτήρι περίπου 250, ένα πλαστικό μπουκάλι τουλάχιστον 450, ένα γυάλινο αντικείμενο πάνω από 500 και ένα αλουμινένιο κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού από 80 έως 500 χρόνια. Επιπλέον, πολλά σκουπίδια είναι δυνατόν να βλάψουν την υγεία των ζώων της παραλίας, υδρόβιων και μη. 

© Marta Ortigosa / Pexels

Πάρε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη

Για παράδειγμα τάπερ ή θερμός, όπου μπορείς να βάλεις το φαγητό και το νερό σου. Αν ανακυκλώνεις όλες τις συσκευασίες και τα μπουκάλια σου, ίσως να σου φαίνεται άσκοπο. Δεν είναι, όμως. Δες το ως προφύλαξη και σκέψου πόσες φορές ο αέρας σου έχει πάρει σακούλες, συσκευασίες και άδεια μπουκάλια. 

© Steinar Engeland / Unsplash

Επίλεξε ένα οικολογικό αντηλιακό

Αρκετά χημικά αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν βουτάμε στη θάλασσα, μέρος τους φεύγει σε αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι να φθείρει τους κοραλλοϋφάλους και τελικά να σκοτώνει τους πιο νέους από αυτούς. Φυσικά, δεν θα σταματήσεις να φοράς αντηλιακό. Θα πρέπει, όμως, στην επόμενη αγορά να δώσεις περισσότερη σημασία στα συστατικά και να αποφύγεις όποιο περιέχει οξυβενζόνη. Ίσως αναγράφεται και ως βενζοφαινόνη-3 ή BP-3. 

© BATCH / Unsplash

Μην μαζεύεις τα κοχύλια

Μην αισθάνεσαι τύψεις. Όλοι το έχουμε κάνει. Οι περισσότεροι όχι μόνο μία φορά. Το θέμα είναι να σταματήσεις να το κάνεις μόλις πάρεις τις απαραίτητες πληροφορίες. Βλέπεις, εμείς αντιμετωπίζουμε τα κοχύλια ως ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο της παραλίας. Είναι, όμως, πολλά περισσότερα. Είναι απαραίτητα για την ισορροπία του οικοσυστήματος της παραλίας, αποτελούν σπίτια και κρυψώνες κάποιων ζώων και λειτουργούν ως φυσικές άγκυρες για τα φύκια. Παίρνοντάς τα από την παραλία, αλλάζουμε σταδιακά όλο το περιβάλλον της, οδηγούμαστε σε διάβρωση της και καταλήγουμε στη μείωση ζωικών ειδών, που έχουν ανάγκη τα κοχύλια. 

© Lachlan Ross / Pexels

Άσε τα προϊόντα μπάνιου εκτός των εξωτερικών ντους

Αν μετά το μπάνιο στη θάλασσα ξεπλένεσαι στα εξωτερικά ντους της παραλίας, βγάλε τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioners από την εξίσωση. Όλα αυτά περιέχουν χημικά. Όταν το νερό φύγει από το σώμα σου, θα κυλήσει απευθείας μέσα στη θάλασσα και θα την γεμίσει με αυτά. Το αποτέλεσμα; Το σαμπουάν σου μπορεί να βλάψει και να σκοτώσει αρκετά υδρόβια πλάσματα.

© Laura Marques / Unsplash

Μην πας κόντρα στις ταμπέλες

Σε αρκετές παραλίες, θα δεις ταμπέλες με οδηγίες. Προφανώς, ο λόγος ύπαρξής τους δεν είναι διακοσμητικός. Αν κάποια γράφει να μην πατήσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ο λόγος δεν είναι να σου κόψουν τον σύντομο δρόμο. Οι πιθανότητες λένε ότι γίνεται για την προστασία κάποιου ζώου ή φυτού της παραλίας. Φυσικά, συχνά μπορεί να υπάρχουν και για τη δική σου ασφάλεια. Οπότε απλά ακολούθησέ τις.

© Danne / Pexels

Μην ακουμπάς και μην ταΐζεις τα ζώα

Πιθανώς νομίζεις ότι βοηθάς ένα ζώο να μην πεινάσει, αλλά στην πραγματικότητα κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Δίνεις, για παράδειγμα, σε έναν γλάρο λίγο από το φαγητό σου. Αυτό έχει δύο αρνητικά επακόλουθα. Το ένα είναι ότι οι γλάροι θα επιστρέφουν ξανά και ξανά σε αυτή την παραλία και θα αφοδεύουν. Σταδιακά θα αυξηθούν, λοιπόν, βλαβεροί μικροοργανισμοί τόσο για την παραλία, όσο και για τους λουόμενους. Το άλλο είναι ότι η πλειοψηφία του ανθρώπινου φαγητού δεν είναι κατάλληλη για τα ζώα, αρρωσταίνοντας και βλάπτοντας τα.

© Chris Lawton / Unsplash

Οικολογικά παιχνίδια

Αν έχεις παιδιά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κουβαλάς στην παραλία παιχνίδια, όπως φτυάρια και κουβαδάκια. Προφανώς, το ιδανικό για το περιβάλλον, για εσένα και για το παιδί σου είναι φεύγοντας να τα πάρετε μαζί σας. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι θαμμένο από την άμμο να ξεχαστεί ή κάποιο παιχνίδι να το πάρει η θάλασσα και να μην το προλάβετε. Προσπάθησε, λοιπόν, γι’ αυτή την πιθανότητα να αγοράσεις οργανικά βιοδιασπώμενα. Ένα γκουγκλάρισμα θα σού δείξει ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα. Δεν έχουν τοξικά, είναι πιο ασφαλή για τα παιδιά και μέσα σε περίπου δύο με τρία χρόνια θα έχουν αποσυντεθεί αν τα χάσεις στην παραλία.

© Scott R / Pexels

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!