Το τυρί Σαν Μιχάλη είναι μια παραδοσιακή Συριανή γραβιέρα με πλούσια, ιδιαίτερη γεύση. Παλιότερα μπορούσες να το γευτείς κυρίως στην Σύρο από τα τοπικά τυροκομεία. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, το Σαν Μιχάλη έγινε γνωστό και πέρα από τα όρια των Κυκλάδων χάρη στο τυροκομείο Ζωζεφίνος, που το συσκεύασε και μας το συστήνει, διατηρώντας σταθερά την χαρακτηριστική του γεύση. Τι καλύτερο τυρί να διαλέξεις λοιπόν αν θέλεις να φτιάξεις μια τάρτα με πράσα και τυριά;

Υλικά

Για την ζύμη

  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 150 γραμ. βούτυρο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.σ. κρύο νερό,
  • 1 κ.σ. κονιάκ

Για την μπεσαμέλ

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 750 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 πράσα ψιλοκομένα
  • 250 γρ φέτα σκληρή τριμμένη με τα δάχτυλα
  • 200 γρ τριμμένο Σαν Μιχάλη Ζωσεφίνος
  • 150 γρ μπέικον κομμένο σε φετάκια
  • Αλάτι, πιπέρι,
  • ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Η ζύμη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τους κύβους του βουτύρου. Τρίβουμε το βούτυρο και το αλεύρι με τα δάχτυλά μας ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το κονιάκ και ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την κάνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε τουλάχιστον για 2 ώρες στο ψυγείο.

Η μπεσαμέλ

Περνάμε το μπέικον από ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς όμως να γίνει τραγανό και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα μας να κάψει και ρίχνουμε τα πράσα. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τα μαραίνουμε καλά. Προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατώνουμε διαρκώς για να μην μας καεί. Ύστερα βάζουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτωμα, προσθέτοντας το αλάτι και το πιπέρι. Προσέχουμε λόγο το αλάτι για να μην μας βγει αλμυρή η γέμιση της τάρτας μας. Συνεχίζουμε το ανακάτωμα ώσπου να πήξει η μπεσαμέλ μας και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει κάπως. Όταν συμβεί αυτό προσθέτουμε το μπέικον και τα τυριά και ανακατώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο. Την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόχαρτα σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών και ξεκολλώντας το ένα λαδόχαρτο απλώνουμε την ζύμη της τάρτας στο σκεύος. Ξεκολλάμε και το άλλο λαδόχαρτο, στρώνουμε ωραία πιέζοντας με τα δάχτυλα στα πλάγια και τρυπάμε σε διάφορα σημεία τον πάτο της τάρτας μας ώστε να αποφύγουμε να μείνει αέρας από κάτω. Γεμίζουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε στον αέρα και στους 170ο για μία ώρα ή ώσπου να ροδίσει καλά η τάρτα μας. Αφήνουμε να κρυώσει για να κόβεται ωραία και σερβίρουμε.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!