Ίσως είδες μία από τις viral πιατέλες με τυριά στο Instagram ή το TikTok και ζήλεψες. Ίσως βαρέθηκες να τρως συνεχώς το ίδιο τριμμένο τυρί και τυρί του τοστ που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ. Ίσως είσαι απλά λάτρης του τυριού και θες να ανακαλύψεις όσα περισσότερα είναι δυνατόν. Το ζήτημα είναι ότι αποφάσισες πως δύο είδη τυριών δεν σου είναι αρκετά. Η καλύτερη επιλογή; Να επισκεφτείς ένα κατάστημα αποκλειστικά με τυροκομικά προϊόντα, που θα καλύψουν κάθε τυρένια ανάγκη σου. Αρκεί να ξέρεις πώς να κινηθείς. 

Μη φοβάσαι να πειραματιστείς 

Εντάξει, σου αρέσει το γκούντα και η φέτα. Αυτά, όμως, μπορείς να τα βρεις παντού. Γιατί, λοιπόν, να χαραμίσεις την επίσκεψή σου στο κατάστημα τυροκομικών; Ψάξε, δοκίμασε και πειραματίσου. Η δική μας πρόταση; Κατευθύνσου προς τα τυριά που ποτέ δεν έχεις ακούσει ξανά το όνομά τους. Απλά πρώτα ζήτα ένα δείγμα. Μην πετάξεις και τα λεφτά σου.  

Super Cheese GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Δεν μυρίζει χαλασμένο τυρί 

Όχι, αυτό που μυρίζεις δεν είναι χαλασμένο τυρί. Είναι απλά τυρί. Αν ήταν χαλασμένο δεν θα βρισκόταν μέσα στο κατάστημα. Απλά έχει τόσα διαφορετικά είδη τυριών, που οι μυρωδιές τους μπερδεύονται και γίνονται ακόμα πιο έντονες. Ωστόσο, αν έχεις τόσο άγχος, να ξέρεις ότι τα μαλακά τυριά, όταν έχουν χαλάσει, βγάζουν μία μυρωδιά αμμωνίας, ενώ τα σκληρά τυριά έχουν βγάλει τόση μούχλα, που δεν μπορείς να την κόψεις και να κρατήσεις το υπόλοιπο.  

Εμπιστεύσου τον πωλητή 

Οι πιθανότητες λένε ότι ο εκάστοτε πωλητής σε αυτά τα καταστήματα έχει αρκετές γνώσεις πάνω στο θέμα τυρί. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν ο πωλητής τυχαίνει να είναι και ο ιδιοκτήτης. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις, εμπιστεύσου την κρίση του. Περίγραψέ του τι ακριβώς γεύση αναζητάς, τι υφή ή με τι θες να το συνδυάσεις ή όλα αυτά μαζί. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρει κάτι που να ταιριάζει στις προδιαγραφές σου. Σκέψου ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις, αφού μπορείς να του ζητήσεις να δοκιμάσεις, και να πας στην επόμενη πρόταση αν δεν το πετύχει με τη μία.  

Fromage cheese GIF on GIFER - by Brashakar

Μην περιμένεις πάντα χαμηλές τιμές 

Ναι, τα περισσότερα τυριά, που μπορείς να βρεις λίγο πολύ και σε ένα σούπερ μάρκετ, θα είναι σε προσιτές τιμές. Πολλά από τα προϊόντα, όμως, θα είναι έστω και λίγο πιο τσιμπημένα. Όχι, ο λόγος δεν είναι απλά για να φανούν πιο γκουρμεδιές. Το θέμα είναι πρακτικό. Κάποια τυριά είναι πιο σπάνια, έρχονται από μακριά ή έχουν δυσκολότερη και μεγαλύτερη διαδικασία παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι και το ίδιο το κατάστημα έχει δώσει ένα μεγάλο ποσό είτε στον παραγωγό είτε σε δασμούς είτε και στα δύο. Οπότε προκειμένου να έχει κέρδος, αναγκαστικά δεν μπορεί να ρίξει τις τιμές τους.  

Μην σνομπάρεις του ντόπιους παραγωγούς 

Εντάξει, μπορεί να θες ένα τυρί που δεν παράγεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις απευθείας από κάποιο τυροκομείο, στο προτείνουμε ανεπιφύλαχτα. Οι πιθανότητες λένε ότι το προϊόν θα είναι πολύ πιο φρέσκο, πολύ πιο αγνό και ίσως το βρεις και σε καλύτερη τιμή. Ναι, ένα γαλλικό τυρί ακούγεται πιο ψαγμένο, αλλά τώρα μιλάμε για γεύση και ποιότητα. Μην τα θυσιάζεις πάντα στο βωμό του φαίνεσθαι 

Dairy GIFs - Get the best GIF on GIPHY