Το Marvel Cinematic Universe, το επίσημο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, έχει αφετηρία το 2008 και το Iron Man. Θεωρείται ξεκάθαρα ότι άλλαξε την ποπ κουλτούρα της εποχής μας, ενώ κατά κύριο λόγο έχει επιτυχίες. Ναι, κάποιες ταινίες, όπως το The Incredible Hulk, το Iron Man 2 και το Thor: The Dark World, θεωρήθηκαν από αδιάφορες έως κακές. Ωστόσο, όλες οι crossover ταινίες της, όπως το The Avengers, αγαπήθηκαν από τους fans και θεωρούνται η απόδειξη ότι αυτό το είδος ταινιών μπορεί να κάνει τεράστια εμπορική επιτυχία.

Ή, μάλλον, σχεδόν όλες. Το 2015 το Age of Ultron ήρθε να κλείσει ουσιαστικά τη Phase 2 του MCU. Για την ταινία υπήρχαν τεράστιες προσδοκίες. Τόσο γιατί ακολουθούσε The Avengers και το Winter Soldier, όσο και διότι θα συμπεριλάμβανε έναν από τους μεγαλύτερους villains των comics, τον Ultron. Ωστόσο, η ταινία κατέληξε να είναι χλιαρή και τρομερά αμφιλεγόμενη. Οι περισσότεροι fans διαφώνησαν με πολλά σημεία του σεναρίου και της σκηνοθεσία του Joss Whedon. Το ενδιαφέρον; Το ίδιο φαίνεται να ίσχυε και για τους υπεύθυνους της Marvel, κι ας μην κατάφεραν να επιβληθούν. Μην παρεξηγηθούμε, η ταινία έβγαλε πολλά λεφτά. Συνεχίζει, όμως, να έχει αποτυπωθεί με αρνητικό πρόσημο στο μυαλό του κοινού. Γι’ αυτό και τώρα, έξι χρόνια μετά, βλέπουμε τη Marvel να προσπαθεί να μαζέψει τα τότε λάθη, με τα projects της Phase 4.

Τα θέματα του Age of Ultron

Οι fans είχαν εξαιρετικά πολλά προβλήματα με την ταινία. Περιληπτικά; Ο Thor είχε απλά ένα άτοπο κακό ένστικτο για το πετράδι της αιωνιότητας, απλά πιθανώς για να προοικονομήσει(;) τις επόμενες ταινίες. Αποφάσισαν, εντελώς άσχετα με τα comics, ότι ο Hawkeye έπρεπε να έχει μία οικογένεια, που την έκρυβε απ’ όλους. Η Black Widow και ο Bruce Banner άρχισαν να αποκτούν μία ρομαντική σχέση από το πουθενά και βεβιασμένα. Η Hydra από υπερ-σατανική τρομοκρατική οργάνωση παρουσιάστηκε ως μία μέτρια απειλή. Η Black Widow αυτοχαρακτηρίστηκε ως τέρας, επειδή δεν έχει μήτρα, πράγμα μάλιστα το οποίο δεν ήταν καν δική της απόφαση. Ο Pietro πεθαίνει (πρόβλημα από μόνο του) και η Wanda το ξεπερνάει στα επόμενα πέντε λεπτά της ταινίας, γιατί βρήκε μία νέα οικογένεια στους Avengers. Ο Ultron, από τις μεγαλύτερες απειλές της Marvel στα comics, ναι μεν είναι τρομερά ισχυρός, αλλά παίρνει περίπου μόλις μία εβδομάδα στους Avengers να τον νικήσουν. 

Αυτά τα λίγα. 

Latest Brucetasha GIFs | Gfycat

Πώς το WandaVision διόρθωσε κάποια προβλήματα; 

Το WandaVision κατάφερε να λύσει δύο βασικά προβλήματα του Age of Ultron. Το ένα έχει να κάνει με το πόσο αδύναμη εμφανίζεται η Hydra στην ταινία. Τόσο αδύναμη, που προς το τέλος η τρομοκρατική οργάνωση φάνταζε απλά ως μία ομάδα ερασιτεχνών, που βρήκαν μερικά παιδιά με δυνάμεις και τα εκμεταλλεύονται, μέχρι αυτά να βαρεθούν. Στη σειρά, όμως, βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ναι, η Wanda και ο Pietro πήγαν στη Hydra με τη θέλησή τους, ώστε να εκδικηθούν τον θάνατο των γονιών τους. Μέσα από flashbacks, όμως, ανακαλύπτουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολα γι’ αυτούς. Ουσιαστικά τους επέβαλαν σε μία σειρά βασανιστικών πειραμάτων, μέχρι οι δυνάμεις της Wanda να αποκαλυφθούν. 

a heart's a heavy burden — When I Lost You (Soulmate AU Part 1)

Από την άλλη, έχουμε την σχεδόν αδιαφορία της Wanda στην ταινία για τον θάνατο του δίδυμου αδερφού της. Ωστόσο, στη σειρά είδαμε ότι απλά η Wanda, με τα γεγονότα να τρέχουν, δεν είχε χρόνο να θρηνήσει τον χαμό του. Στην πραγματικότητα, τον θυμάται και της λείπει όλη την ώρα, ενώ ο θάνατός του κυριολεκτικά την στοιχειώνει. 

Wandavision Quicksilver GIF - Wandavision Quicksilver Dead - Discover & Share GIFs

Πώς το Black Widow διόρθωσε ένα από τα προβλήματα;

Η ταινία δεν διόρθωσε πολλά πράγματα. Ωστόσο, δικαίωσε την πρωταγωνίστρια. Στο Age of Ultron ο σεναριογράφος αποφάσισε ότι η Natasha θα θεωρούσε τον εαυτό της τέρας, επειδή αφαιρέθηκε η μήτρα της. Αγνοώντας, εντελώς, το γεγονός ότι δεν επρόκειτο καν για δική της απόφαση. Στο Black Widow είδαμε επιτέλους το πραγματικό τέρας, τη Red Room και τον Dreykov. Οι ευθύνες έφυγαν από μία γυναίκα, που ζούσε τον τρόμο της οργάνωσης από μικρό παιδί, και μεταφέρθηκαν στους πραγματικούς θύτες. 

Black Widow Movie Review: Don't Mess With „Family“

Πώς το What If…? δικαίωσε τον ίδιο τον Ultron;

Όπως προαναφέραμε, ο Ultron στα comics είναι πάντα ένας από τους πιο δυνατούς και επικίνδυνους αντιπάλους των Avengers. Στο Age of Ultron, ωστόσο, μπορεί να είδαμε έναν δυνατό χαρακτήρα, αλλά δεν είδαμε το πόσο επικίνδυνος πραγματικά ήταν. Στην τελική, οι Avengers παρουσιάζονται να τον νικούν σε μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη των σχεδίων του. 

Το What If…? δεν παρεμβαίνει στα γεγονότα της ταινίας. Μάς επιτρέπει, όμως, να δούμε το πραγματικό μέγεθος της επικινδυνότητας του Ultron, με μόλις μία μικρή αλλαγή. Η σειρά μάς έδειξε μέχρι στιγμής ότι αν ο Ultron είχε καταφέρει να χρησιμοποιήσει τον ειδικό θάλαμο, για να ενσαρκωθεί ως Vision και να χρησιμοποιήσει το πετράδι της νόησης, τότε θα μπορούσε να έχει καταστρέψει όλο τον πλανήτη, να σκοτώσει τον Thanos, να πάρει όλα τα πετράδια της αιωνιότητας, να καταστρέψει όλο το σύμπαν του και να γίνει τεράστια απειλή για ολόκληρο το πολυσύμπαν.

Ultron (What if) vs Metal Cooler (DBZ) SPOILERS! | SpaceBattles