Φέτος τα Χριστούγεννα θα έχουμε όπως φαίνεται την ευκαιρία να τα περάσουμε παρέα με τα αγαπημένα μας (εμβολιασμένα) πρόσωπα. Η ανάγκη μας να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι, να συνδεθούμε πάνω από το φαγητό, να τσουγκρίσουμε μερικά ποτήρια gluhwein και να μοιραστούμε τη χαρά της συνάθροισης. Για όλους αυτούς τους λόγους συγκεντρώσαμε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες συνταγές μερικών διάσημων γυναικών σεφ και λάτρεις της μαγειρικής, για να εμπνευστείτε για το δικό σας γιορτινό τραπέζι. Chrissy Teigen, Nigella Lawson, Carla Lalli Music, Martha Stewart · Επιλέξαμε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες συνταγές τους. Καλή μαγειρική και καλή απόλαυση.
Οι πατάτες ογκρατέν της Chrissy Teigen
Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, μοντέλο και παρουσιάστρια Chrissy Teigen έχει δηλώσει πως ένα από τα αγαπημένα της γιορτινά φαγητά είναι οι πατάτες ογκρατέν, συνταγή που έχει “κληρονομήσει” από τη μαμά της. Ήταν το αγαπημένο της χριστουγεννιάτικο πιάτο ως παιδί και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα. Αυτό που λατρεύει περισσότερο απ’ όλα είναι να φτιάχνει μια ολόκληρη γάστρα και να φτάνει για μία ολόκληρη εβδομάδα.
Συνταγή:
Σερβίρει 16 έως 20 άτομα
2 κιλά πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κιλό ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
8 φέτες μπέικον (όχι χοντροκομμένες), κομμένες σε τετράγωνα
½ κούπα ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι σκόρδου
1⁄2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 1⁄2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 1⁄2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις κόβουμε σταυρωτά σε λεπτά μισοφέγγαρα. Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και στραγγίζουμε σε τρυπητό.
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ζαμπόν.
Σε μία γάστρα μαγειρεύουμε το μισό μπέικον σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, για 9 με 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει, φροντίζοντας το βούτυρο να μην καεί.
Προσθέτουμε το αλάτι σκόρδου και πιπέρι, στη συνέχεια χτυπήστε με το αλεύρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για να εξαλειφθούν οι σβώλοι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει, περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε το μισό μείγμα πατάτας στον πάτο της γάστρας και στη συνέχεια καλύψτε το με τη μισή σάλτσα. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και τη σάλτσα.
Τοποθετούμε τους άψητους κύβους μπέικον πάνω από τη σάλτσα και ψήστε, ακάλυπτα, μέχρι το μπέικον να φαίνεται τραγανό, για 30 με 35 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180, καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να κοχλάσει, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Τα κυβάκια γέμισης Panettone της Nigella Lawson
Ένα αντισυμβατικό ορεκτικό σκέφτηκε και δημιούργησε η Nigella Lawson. H γέμιση Panettone (Ναι, έτσι λέγεται, αλλά πρόκειται για αλμυρό πιάτο. Είναι μια δημοφιλής εκδοχή γέμισης γαλοπούλας που περιέχει panettone ή και pandoro) γίνεται μικρά κυβάκια ιδανικά να συνοδεύσουν το ποτό των καλεσμένων σας πριν το τραπέζι και να ικανοποιήσουν λιγούρες – για να είμαστε και ειλικρινής- κάθε ώρα της ημέρας.
Συνταγή:
Σερβίρει 48 μικρά κυβάκια
4 κρεμμυδάκια εσαλότ ή 2 μικρά κρεμμύδια
2 μήλα
375 γραμμάρια πανσέτα (ή φέτες μπέικον)
2 μπαστουνάκια σέλερι
4 μεγάλα φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με σκόρδο
200 γραμμάρια κάστανα (προβρασμένα)
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
500 γραμμάρια panettone (ή pandoro), ελαφρώς μπαγιάτικο, κομμένο σε φέτες
2 μεγάλα αυγά
Λίγο ελαιόλαδο (για το άλειμμα του ταψιού)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε στη μέση τα κρεμμυδάκια και τα μήλα στα τέσσερα και κόβουμε χοντροκομμένα την πανσέτα (ή το μπέικον).
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια μήλου στο μπλέντερ μαζί με τα μπαστουνάκια σέλερι, κομμένα στη μέση και τα φύλλα φασκόμηλου, και ανακατέβουμε στη χαμηλή σκάλα, να μην πολτοποιηθούν τελείως, πριν προσθέσουμε τη χοντροκομμένη πανσέτα (ή μπέικον) και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να ψιλοκόψουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι με το σκόρδο σε ένα φαρδύ τηγάνι κι έπειτα ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 10-15 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Μεταφέρουμε το τηγανισμένο μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίζουμε τα κάστανα, τρίβουμε το ξύσμα λεμονιού και στύβουμε το χυμό.
Στη συνέχεια θρυμματίζουμε το panettone με τα χέρια και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία μαστιχωτή ζύμη.
Προθερμένουμε το φούρνο στους 200/180 στον αέρα, ενώ παράλληλα αφήνουμε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεσκεπάζουμε το μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε, στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.
Αφήνουμε το ταψί να κρυώσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια κόβουμε σε 48 μικρά τετράγωνα σε μέγεθος μπουκιάς – ή σε 24 μεγαλύτερα κομμάτια, αν προτιμάτε.
Το γρήγορο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά της Carla Lalli Music
Μπορεί να υιοθετούμε όλο και περισσότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα των ΗΠΑ όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο η γαλοπούλα – την οποία εκείνοι τρώνε στις Ευχαριστίες κι εμείς κάπως έχουμε μεταφέρει στα Χριστούγεννα – είναι ένα δύσκολο, απαιτητικό πιάτο – δεν ξεσπούσε άδικα η Monica που αναγκάζονταν να τη φτιάξει σε κάθε Thanksgiving -. Για όσ@ λοιπόν δεν θέλουν να περάσουν ώρες στην κουζίνα με λίγες πιθανότητες να πετύχουν το ιδανικό ψήσιμου του δημοφιλούς πουλερικού, η πετυχημένη σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και YouTuber Carla Lalli Music, έχει τη λύση. Το πιο τραγανό, ζουμερό και γρήγορο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.
Συνταγή:
Σερβίρει: 4 μερίδες
2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους μάραθου
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινης πιπεριάς
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μαντζουράνα συν 4 κλωνάρια, χωρισμένα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι συν 4 κλωνάρια, χωρισμένα
1 κουταλιά της σούπας αλάτι kosher
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κοτόπουλο περίπου 3½–4 κιλά
1 λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κιλό πατάτες κομμένες στο μισό ή σε μικρότερα κομμάτια αν είναι μεγάλες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200.
Χοντροκόβουμε τους σπόρους μάραθου και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς σε μύλο μπαχαρικών ή σε γουδί.
Ανακατεύουμε τη μαντζουράνα, το θυμάρι 1 κ.γ. αλάτι, ½ κουτ. πιπέρι και 3 κ.σ. λάδι σε ένα μικρό μπολ.
Τρίβουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω με μείγμα μπαχαρικών.
Γεμίζουμε το κοτόπουλο με λεμόνι, σκόρδο, 2 κλωναράκια μαντζουράνας και 2 κλωνάρια θυμάρι.
Δένουμε τα πόδια μαζί με σπάγκο κουζίνας.
Ρίχνουμε τις πατάτες με τις υπόλοιπες 3 κ.σ. λάδι σε μια λαδόκολλα και αλατοπιπερώνουμε. Σπρώχνουμε τις πατάτες στις άκρες του ταψιού και σκορπίζουμε τα υπόλοιπα δύο κλωναράκια μαντζουράνας και θυμαριού στο κέντρο. Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο.
Ψήνουμε, γυρνώντας τις πατάτες και το κοτόπουλο κάθε ώρα, μέχρι να ροδίσει η πέτσα, το κρέας να είναι εξαιρετικά τρυφερό και οι πατάτες να ροδίσουν και να είναι πολύ μαλακές, για περίπου 3 ώρες.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
Το Eggnog της Martha Stewart
Και μπορεί η γαλοπούλα να είναι tricky, το Eggnog, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο punch με καταγωγή από την Μ. Βρετανία, όμως είναι πανεύκολο και αν το πετύχετε, πιστέψτε μας, θα γίνει ο πρωταγωνιστής του δείπνου. Ο ζωντανός θρύλος, Martha Stewart έχει την πιο εύκολη και λαχταριστή συνταγή.
Συνταγή:
4 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
12 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι μπέρμπον ή ρούμι
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
τριμμένο μοσχοκάρυδο (ή και κανέλα)
Εκτέλεση:
Σε μεσαία κατσαρόλα, χτυπάμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, 1 με 2 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα στους κρόκους με αργή και σταθερή ροή.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου γίνει αρκετά πηχτό ώστε να καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού, 20 έως 25 λεπτά.
Προσοχή δεν πρέπει να κοχλάσει.
Σουρώνουμε γρήγορα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέρμπον (ή το ρούμι), και την κρέμα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Γαρνίρουμε με μοσχοκάρυδο (ή/και την κανέλα).
