Θα το γνωρίζετε ήδη ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμα χωρίς τροφή, δεν μπορεί να επιβιώσει όμως περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς νερό. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας. Θα πρέπει λοιπόν να πίνουμε άφθονο νερό στην διάρκεια της μέρας μας. Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που δεν επιθυμούμε, καθώς έχει ένα σωρό αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Υπάρχουν λοιπόν οι συνηθισμένοι τρόποι να χάσουμε υγρά από το σώμα μας όπως η έντονη άσκηση ή κίνηση, η ζέστη και εφίδρωση ή ακόμα και το ότι ξεχνάμε να πιούμε νερό σε τακτική βάση.

Όπως λέει ο αθλίατρος Dr Michael Swartzon, καλό θα είναι να θυμόμαστε δύο πράγματα: Πρώτον ότι μόλις κάποιος χάσει το 2% της σωματικής του μάζας από απώλεια υγρών, αρχίζει η αφυδάτωση και δεύτερον ότι χάνουμε υγρά με οτιδήποτε φεύγει από το σώμα μας.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι ακόμα τρόποι με τους οποίους χάνουμε υγρά από το σώμα που ίσως δεν τους γνωρίζουμε, θα πρέπει όμως να τους βάλουμε στο ραντάρ μας και να έχουμε τον νου μας.

Ένα νέο περιβάλλον

Όπως λέει ο Dr. Swartzon, πολλοί άνθρωποι γίνονται θύματα της αφυδάτωσης επειδή αλλάζουν περιβάλλον ξαφνικά. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα στις διακοπές μας, όταν φεύγουμε από την πόλη και πάμε σε κάποιο θερμότερο περιβάλλον, όπου μάλιστα έχουμε μειωμένη πρόσβαση σε νερό και θα πρέπει να το κουβαλάμε μαζί μας. Είναι ευκολότερο να ξεχάσουμε να πιούμε νερό όταν βρισκόμαστε σε μια πολύωρη ξενάγηση, ένα amusement park ή μια απομακρυσμένη παραλία.

Το αλκοόλ στην διάρκεια της μέρας

Το ξέρουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας αφυδατώσει και να μας δημιουργήσει hangover την επόμενη. Αν όμως πίνουμε και στην διάρκεια της μέρας, όσο για παράδειγμα βρισκόμαστε στο beach bar, απόλαυση που μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερες ώρες από όσες μια βραδινή έξοδος, η πιθανότητα να αφυδατωθούμε είναι αυξημένη.

Δεν πίνουμε αρκετά υγρά με ηλεκτρολύτες

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το νερό από μόνο του δεν είναι αρκετό όταν έχουμε έντονη δραστηριότητα έξω στην ζέστη. Όταν ιδρώνουμε χάνουμε και ηλεκτρολύτες εκτός από νερό γι’ αυτό και θα πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με sports drinks που περιέχουν τέτοιους ηλεκτρολύτες. Προσέχουμε μόνο να μην έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πίνουμε πολλά ποτά με καφεΐνη

Η καφεΐνη ενισχύει την αφυδάτωση του οργανισμού γιατί είναι διουρητική. Αν λοιπόν νομίζουμε ότι έχουμε πάρει αρκετά υγρά πίνοντας παγωμένους καφέδες, τσάγια ή αναψυκτικά με καφεΐνη-τύπου cola- τότε μάλλον θα βάλουμε τον οργανισμό μας σε δοκιμασία. Όπως λέει ο γιατρός, θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό για κάθε καφεϊνούχο ποτό που καταναλώνουμε ώστε να ισοφαρίσουμε την απώλεια υγρών.

Η αφόδευση

“Κάθε τι που φεύγει από τον οργανισμό μας, όπως ιδρώτας, ούρα, εμετός ή διάρροια, ακόμα και η αναπνοή μας, μας κάνει να χάνουμε νερό” λέει ο Dr. Swartzon. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αν έχουμε κάποια ίωση του γαστρεντερικού με διάρροια ή εμετούς ή ακόμα και αν για κάποιο λόγο πηγαίνουμε συχνότερα στην τουαλέτα και να προσθέτουμε νερό στην ημερήσια κατανάλωσή μας.

Ο πολύς χρόνος έντονης αναπνοής

Ναι, κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Η αναπνοή μας είναι ένας από τους τρόπους που χάνουμε νερό και αν πρόκειται να ξοδέψουμε αρκετό χρόνο κάνοντας έντονη άσκηση σε εξωτερικό χώρο, όπως ένα έντονο αθλητικό τρέξιμο ή περπάτημα για παράδειγμα, θα πρέπει να φροντίσουμε να πίνουμε μπόλικο νερό για να αναπληρώσουμε την απώλεια.

Ξεχνάμε να ενυδατωθούμε επειδή δεν κάνει πολύ ζέστη

Πολλοί από εμάς ξεχνούν να ενυδατωθούν επαρκώς όταν έξω δεν κάνει πολύ ζέστη θεωρώντας ότι δεν ιδρώνουν και τόσο πολύ οπότε δεν το χρειάζονται. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς ο οργανισμός μας λειτουργεί κανονικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες και έχει ανάγκη από υγρά διαρκώς, είτε κάνει κρύο, είτε ζέστη.

Διαρκής έλλειψη αρκετής τροφής

Αν περνάμε μια περίοδο όπου τρώμε αρκετά λιγότερο από το απαραίτητο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, αλλά και αφυδάτωση. Είναι σημαντικό να τρεφόμαστε επαρκώς, λένε οι γιατροί, όχι μόνο για να δίνουμε στο σώμα όλα όσα χρειάζεται, αλλά και για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μια περίοδος μειωμένης πρόσληψης τροφής και υγρών μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένα συμπτώματα όπως στομαχόπονο, γαστρεντερικά προβλήματα, σύγχυση και νεύρα.

Γενικό συμπέρασμα: ακούμε τι έχει να μας πει το σώμα μας και ενυδατωνόμαστε συστηματικά.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!