Η Dr Julie Smith δίνει τις συμβουλές της σε αυτό το βίντεο στο TikTok, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 110,000 views. Το να μπορέσουμε να καταλάβουμε πότε χρειαζόμαστε βοήθεια σχετικά με την ψυχική μας υγεία, συχνά είναι δύσκολο από μόνο του. Νοιώθουμε ότι κάτι μας βαραίνει αλλά συνεχίζουμε την ζωή μας κανονικά, βαδίζοντας μέσα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας με ένα σφίξιμο στην καρδιά που δεν λέει να περάσει αλλά και που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Η κατάσταση αυτή είναι δυστυχώς μια πολύ γνώριμη και κοινή ιστορία που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα του φιλανθρωπικού οργανισμού Mind, μόνο ένας στους οκτώ ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνει μια οποιαδήποτε βοήθεια. Κι ενώ η κουβέντα γύρω από την ψυχική υγεία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει πιο ουσιαστική, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος ώσπου να πούμε ότι ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να αναγνωρίζει τα σημάδια και δεν θα δυσκολεύεται να ζητήσει την ανάλογη ιατρική βοήθεια.

Η Dr Julie Smith, μια κλινική ψυχολόγος από το Hampshire, της Αγγλίας, είναι γνωστή για τις συμβουλές που μοιράζεται μέσω των social media για το άγχος, την εξάντληση, τις κρίσεις πανικού και πολλά περισσότερα. Αυτή την φορά αφιέρωσε ένα βίντεο της στο TikTok ώστε να ενημερώσει τον κόσμο για τα βασικά σημάδια του πότε είναι απαραίτητο να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια σχετικά με την ψυχική μας υγεία.

@drjuliesmith

Seek help any time you are concerned about your #mentalhealth #mentalhealthawareness #mentalhealthsupport #psychologist

♬ Meet Me At Our Spot – THE ANXIETY & WILLOW & Tyler Cole

Το βίντεο συγκέντρωσε 111,000 views στο TikTok και δείχνει την Dr Smith να επισημαίνει τα τέσσερα σημάδια-κλειδιά που θα πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι υπόψη τους και να προσέχουν.

Πρώτα λέει ότι είναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι είναι καλό να αναζητήσουμε βοήθεια αν τυχόν έχουμε αισθήματα που μοιάζουν “λες και τίποτα δεν έχει πια νόημα γιατί τίποτα δεν μπορεί να μας βοηθήσει.”

Επισημαίνει ότι αν κοιμόμαστε περισσότερο απ’ ότι συνήθως ή έχουμε σοβαρή αϋπνία, τότε εκεί μπορεί να χτυπάει κάποιο καμπανάκι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Στην συνέχεια του βίντεο η Dr Smith εξηγεί ότι αν έχουμε σημαντικές αλλαγές στην διάθεσή μας που επιμένουν για περισσότερο από κάποιες εβδομάδες, μπορεί να σημαίνει ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, όπως επίσης κι αν βιώνουμε αισθήματα απομόνωσης και νοιώθουμε ότι “δεν έχουμε σε κανέναν να μιλήσουμε.’

Αν και όλοι μας είναι δυνατό να νοιώσουμε μοναξιά κάποια στιγμή της ζωής μας, το αίσθημα της απομόνωσης ή η διαρκής μοναξιά, είναι ίσως αιτία για να ανησυχούμε. Σύμφωνα με το Mind “η μοναξιά δεν συνιστά από μόνη της ζήτημα ψυχικής υγείας, όταν όμως συνοδεύεται από αίσθημα απομόνωσης, τότε τα δύο αυτά είναι πιθανό να συνδέονται, ενώ έχοντας ένα αφρόντιστο ψυχολογικό πρόβλημα το κάνει πιθανότερο να αισθάνεσαι μοναξιά.”

“Αναζήτησε βοήθεια κάθε φορά που νοιώθεις ανησυχία για την ψυχική σου υγεία.” προτείνει η Dr Smith στο βίντεο της, κάνοντας πολλούς ανθρώπους να ταυτιστούν και να της απαντήσουν με μηνύματα όπως: “Ακριβώς έτσι νοιώθω τις τελευταίες εβδομάδες.” ή “Έτσι είμαι κυριολεκτικά εγώ αυτή την στιγμή.”

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο παρεμβάσεις όπως αυτό το βίντεο είναι σημαντικές, είναι γιατί αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας ή τα σημάδια τους είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ότι φανταζόμαστε και η αναζήτηση επαγγελματικής και έγκυρης βοήθειας είναι σημαντική για την γενικότερη υγεία μας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!