Ποιος δεν αγαπά τις φράουλες; Σχεδόν κανείς! Αυτή την εποχή μάλιστα, οι φράουλες είναι ζουμερές και όχι σαν μικρά κομμάτια κόντρα πλακέ θαλάσσης που μοιάζουν όταν πρωτοκυκλοφορούν στην αρχή της Άνοιξης. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να τις φάμε φρέσκιες, για να φτιάξουμε μαρμελάδες ή ακόμα και για να τις βάλουμε σε διάφορες συνταγές, όπως αυτό το κέικ με φράουλες.

Οι φράουλες στην εποχή τους είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε, γεμάτες με αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή και το ελλαγικό οξύ, που καταπολεμούν και τα δύο τις φλεγμονές στο σώμα, λένε οι διατροφολόγοι. Είναι επίσης πλούσιες σε διαλυτές και μη διαλυτές φυτικές ίνες, περιέχουν πολύ λίγη ζάχαρη και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Για την ακρίβεια, οκτώ μόνο φράουλες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C. Επίσης η γεύση τους είναι πολύ καλύτερη, όταν είναι στην εποχή τους στα τέλη της Άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού.

Μια εντελώς νέα ιδέα είναι για να τις φάμε είναι αυτό εδώ το strawberry bread της Erin Clarke, της blogger του Well Plated. Είναι φρουτώδες, γλυκό και θα δώσει στις φράουλές μας έναν ακόμα τρόπο να λάμψουν. Αν μάλιστα μας βρίσκεται και γιαούρτι στο ψυγείο, τα υπόλοιπα υλικά μάλλον τα έχουμε ήδη στην κουζίνα μας.

Ας τα δούμε ένα ένα:

Λευκό αλεύρι ολικής άλεσης

Αυτό το αλεύρι μοιάζει σε όλα του με το απλό αλεύρι ολικής άλεσης και προσφέρει ενέργεια με την μορφή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, πρωτεΐνης και σιδήρου, που το κάνει τέλειο για ένα ισορροπημένο πρωινό, λέει η Erin.

Στραγγιστό γιαούρτι

Μισό φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι θα προσθέσει μια δόση πρωτεΐνης σε κάθε φέτα αυτού του κέικ. Αν μάλιστα βάλουμε πάνω από την φέτα μας και λίγο ακόμα γιαούρτι με φρέσκιες φράουλες, θα το πάμε ακόμα παρά πέρα.

Κανέλα

Η κανέλα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει να κρατιούνται τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, ενώ είναι νόστιμη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την βανίλια.

Αβγά

Δίνουν στο κέικ μας αφράτη υφή και προσφέρουν πρωτεΐνες και βιταμίνη D.

Λάδι καρύδας

Η διακριτική του γεύση ταιριάζει πολύ ωραία με τις φράουλες και είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο του βουτύρου.

Συνταγή για κέικ φράουλας ή αλλιώς strawberry bread

Φτιάχνει 8 κομμάτια

Υλικά

  • 1 1/2  φλυτζάνια λευκό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.τ. κανέλα
  • ¼ κ.τ. αλάτι
  • ½ κ.τ. μαγειρική σόδα
  • 2/3 φλυτζ. ζάχαρηκρυσταλλική
  • 3κ.σ. λάδικαρύδαςλιωμένοσεθερμοκρασίαπεριβάλλοντος
  • ½ φλτζ. άπαχο στραγγιστό γιαούρτι και δύο κουταλιές της σούπας ακόμα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1κ.τ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ μικρές κομμένες φράουλες
  • Για την επικάλυψη βανίλιας (προαιρετικό)
  • ½ φλυτζ. άχνηζάχαρη
  • 1/2 κ.τ. εκχύλισμαβανίλιας
  • 1 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα ψωμιού 20 επί 10cm. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ξαναλαδώνουμε ελαφρά. Φροντίζουμε να εξέχει το χαρτί στα πλάγια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και την μαγειρική σόδα. Σε ένα άλλο ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη και το λάδι καρύδας και ύστερα προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ώσπου να ανακατωθούν καλά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα που θα είναι αρκετά πυκνό. Παίρνουμε μέσα και τις κομμένες φράουλες.

Βάζουμε όλο το μείγμα στην φόρμα μας και ψήνουμε για 45 με 55 λεπτά, δοκιμάζοντας με ένα λεπτό μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί στο κέντρο του πριν το βγάλουμε από τον φούρνο. Μπορούμε να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο κάπου γύρω στα 30 λεπτά ψησίματος για να μην μας αρπάξει η επιφάνεια.

Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάνω σε μια σχάρα και να κρυώσει εντελώς, όσο φτιάχνουμε το γλάσο βανίλιας, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.

Αφαιρούμε το κέικ από την φόρμα και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με το γλάσο. Όσο μείνει το βάζουμε στο ψυγείο καλύτερα σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!