Θα θέλατε να έχετε έναν τρόπο να φτιάχνετε ωραία, φρουτένια σορμπέ με λαμπερά χρώματα και απίθανη γεύση στην στιγμή; Θα θέλατε επίσης να μην χρειάζεστε παγωτομηχανή ή τρία και τέσσερα διαφορετικά χτυπήματα με το μίξερ, αλλά να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα με ένα απλό μπλέντερ ή μια κουζινομηχανή;

Ναι, όλα αυτά γίνονται και μάλιστα με ελάχιστα υλικά και ακόμα λιγότερο κόπο. Δεν χρειάζεστε παρά μόνο μερικά ώριμα, γινωμένα φρούτα και λίγο χρόνο.

Να πως:

  • Αγοράζουμε τα φρούτα μας και προσέχουμε να είναι ώριμα χωρίς να είναι χτυπημένα, μαυρισμένα ή χαλασμένα κάπου.
  • Τα πλένουμε ή τους καθαρίζουμε την φλούδα και τα τεμαχίζουμε σε κομμάτια των 2 εκατοστών το πολύ. Στρώνουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κομμάτια πάνω του.
  • Τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν για τα καλά μπορούμε να τα βάλουμε σε σακουλάκια, στα οποία θα τα έχουμε μετρημένα ανά ένα ή δύο φλυτζάνια, ώστε να βρίσκονται έτοιμα για την στιγμή που θα τα χρειαστούμε. Αυτό το κάνουμε γιατί αν βάλουμε απ’ ευθείας τα κομμάτια του φρούτου στα σακουλάκια, θα παγώσουν όλα μαζί σε μία μάζα και δεν θα αλέθονται με τίποτα. Επίσης μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένα φρούτα για μεγαλύτερη ευκολία.
  • Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το παγωτό μας, βγάζουμε  τα κομμάτια από την κατάψυξη και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Για κάθε κούπα φρούτου προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας γλυκαντικό και μισή έως μία κουταλιά της σούπας λεμόνι.
  • Χτυπάμε το μείγμα στην δυνατή ταχύτητα ώσπου να αλεστούν τα φρούτα τελείως και το μείγμα μας να πάρει βελουδένια, παγωτένια υφή. Αν θέλουμε να φτιάξουμε αρκετό σορμπέ για περισσότερα άτομα, θα πρέπει να χτυπήσουμε το φρούτο μας φλυτζάνι- φλυτζάνι γιατί το μπλέντερ μας δεν θα καταφέρει να δώσει την ίδια υφή σε όλο το μείγμα ενώ πάνω στην προσπάθεια, θα περάσει περισσότερη ώρα και ίσως θα λειώσει το φρούτο μας.
  • Σερβίρουμε το σορμπέ μας αμέσως ή τοποθετώντας το ξανά στην κατάψυξη για 10-20 λεπτά να σφίξει λίγο. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε για περισσότερο διότι θα παγώσει όλο μαζί σε μια ενιαία μάζα που δεν θα τρώγεται εύκολα.

Φυσικά μπορούμε να γαρνίρουμε με ότι επιθυμούμε όπως κομματάκια φρούτων ή σοκολάτας, με ξηρούς καρπούς ή κάποιο crumble.

Πρόκειται λοιπόν για ένα παγωτό άμεσης κατανάλωσης, που έχει όλη την νοστιμιά του σορμπέ και τρώγεται όλες τις ώρες. Είναι ιδανικό για παιδιά, μιας και δεν περιέχει πολλές γλυκαντικές ουσίες ή συντηρητικά και είναι κατάλληλο για vegan διατροφή.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Πώς τα φτιάξαμε;

Εμείς λοιπόν εδώ φτιάξαμε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, που ναι, ήταν τόσο νόστιμες όσο φαίνονται και τις καταβροχθίσαμε αυτοστιγμεί. Οι δύο ήταν με φρέσκα φρούτα και οι δύο με φρούτα που αγοράστηκαν κατεψυγμένα. Γλυκαντική ουσία βάλαμε σιρόπι αγάβης, εσείς μπορείτε όμως να βάλετε ένα λεπτόρρευστο, αραιό μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι ζάχαρης που θα φτιάξετε με ζάχαρη και νερό σε ίση αναλογία και θα το αφήσετε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε. Φυσικά μπορείτε να αναμείξετε φρούτα ανάλογα με τα γούστα σας.

Φράουλα

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φρούτα του Δάσους

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Μάνγκο

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Blueberry

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Στα φρούτα του δάσους και στα blueberry βάλαμε μια έξτρα κουταλιά σιρόπι γιατί είναι πιο ξινά, ενώ μειώσαμε λίγο το λεμόνι και αντί για κουταλιά της σούπας, βάλαμε κουταλιά του γλυκού. Τα χρώματα των σορμπέ μας ήταν τόσο λαμπερά που σου έδιναν χαρά μόνο και που τα κοίταζες στο μπολάκι του παγωτού, ενώ τα ευχαριστήθηκαν και οι πιο απαιτητικοί της παρέας.