Ένα ωραίο κέικ μπορεί να σε κάνει δημοφιλή στην παρέα ή την οικογένειά σου, διότι όλος ο κόσμος αγαπάει τα κέικ. Πολλά ωραία κέικ όμως, θα σε δοξάσουν πραγματικά!
Δυστυχώς κάποιες φορές, όσο κι αν προσπαθούμε να κάνουμε τα σωστά βήματα, τα κέικ μας γίνονται στεγνά ή πολύ πυκνά σε υφή. Γιατί;
Πάρε μια ιδέα:

Ακολούθησε την συνταγή κατά γράμμα

Αν θέλει φαρίνα, βάλε φαρίνα. Αν θέλει αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κάνε ακριβώς αυτό. Μην αυτοσχεδιάζεις αν δεν έχεις πείρα διότι δεν θα σου βγει σε καλό. Υπάρχει λόγος που η ζαχαροπλαστική δεν χωράει εξυπνάδες και ονομάζεται Χημεία. Χωρίς αυτήν κανένα γλυκό σου δεν θα πετύχει εκατό τις εκατό και εσύ θα μένεις ανικανοποίητος/η και χωρίς δόξα.

Σωστή θερμοκρασία

Χημεία και πάλι, καθώς η θερμοκρασία των υλικών θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Τα αβγά και το αλεύρι οπωσδήποτε να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ το βούτυρο θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.

Αυγά: Το μέγεθος μετράει

Οι επαγγελματίες λένε ότι τα αυγά για τα κέικ θα πρέπει να έχουν βάρος 59-60 γραμμάρια, μαζί με το τσόφλι τους. Να είναι δηλαδή στην κατηγορία των μεγάλων αυγών και όχι XL. Αν είναι μεγαλύτερα, το μείγμα του κέικ σου θα γίνει πολύ νερουλό, αν είναι μικρότερα θα γίνει πολύ βαρύ και το κέικ σου πολύ στεγνό.

Σωστό μέτρημα στο αλεύρι

Για αρχή να πούμε ότι περισσότερο αλεύρι σημαίνει σκληρό και στεγνό κέικ. Δεν το θέλουμε αυτό. Θα το αποφύγουμε μετρώντας τα φλυτζάνια που μας ζητάει η συνταγή με συγκεκριμένο τρόπο: Γεμίζουμε το φλυτζάνι μας με αλεύρι, παίρνοντας κουταλιές από την συσκευασία. Όταν γεμίσει ως επάνω το «ισιώνουμε» περνώντας ένα μαχαίρι από τα χείλη του φλυτζανιού. Έτσι θα αποφύγουμε το πατικωμένο αλεύρι που σημαίνει μεγαλύτερη ποσότητα.

Κοσκίνισε το αλεύρι

Όταν σου λένε κοσκίνισε το αλεύρι να ακούς και να μην παρακάμπτεις την διαδικασία ως περιττή ιδιοτροπία της συνταγής κι εκείνου/ης που την έγραψε. Δεν το έκανε για να σε ταλαιπωρήσει. Το έκανε διότι εκείνος/η γνωρίζει ότι με τον αέρα που θα πάρει το μείγμα των στερεών υλικών, το κέικ θα γίνει πιο αφράτο.

Κάνε το σωστό χτύπημα

Όταν χτυπάς το βούτυρο με την ζάχαρη, φρόντισε να το κάνεις για τόση ώρα ώστε το μείγμα να ασπρίσει αρκετά και να μοιάζει με κρέμα. Όταν όμως ενώσεις υγρά και στερεά υλικά θα πρέπει να προσέξεις και να μην παραχτυπήσεις το μείγμα διότι ο πολύς αέρας που θα πάρει θα χαλάσει την υφή του κέικ.

Δίπλωνε μαλακά το αλεύρι

Όταν το μείγμα του βουτύρου αυγών και λοιπόν υγρών είναι έτοιμο, πάρε το αλεύρι μαλακά μέσα κάνοντας το σχήμα του 8 και προσέχοντας να πηγαίνεις από τον πάτο του σκεύους προς τα επάνω. Αν το κάνεις με το μίξερ, προτίμησε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Όταν είναι έτοιμο, βάλε κατ’ ευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο και μην το αφήνεις να στέκεται διότι τα συστατικά που δημιουργούν το φούσκωμα, όπως η μαγειρική σόδα ή το baking powder, αρχίζουν να ενεργούν αμέσως μόλις τελειώσουμε το χτύπημα.

Μην το πειράζεις όσο ψήνεται

Το κέικ δεν είναι κατσικάκι με πατάτες για να ανοίγουμε τον φούρνο κάθε δέκα λεπτά να βλέπουμε αν ψήθηκε. Τα πρώτα 25 λεπτά ιδιαίτερα, θα πρέπει να το αφήσουμε στην ησυχία του για να φουσκώσει. Αν ακολουθήσουμε σωστά τις οδηγίες ψησίματος είναι μάλλον δύσκολο να κάνουμε λάθος αρκεί να ξέρουμε καλά τον φούρνο μας. Αν ας πούμε έχει χαλαρώσει η πόρτα του, ίσως θα χρειαστεί να ανεβάσουμε την θερμοκρασία για 10 βαθμούς απ’ αυτούς που λέει η συνταγή. Στα δύο τρίτα περίπου του χρόνου ψησίματος μπορούμε να γυρίσουμε την φόρμα μπρος πίσω ή μισή στροφή αν είναι στρογγυλή για να βεβαιωθούμε ότι θα έχει ψηθεί ομοιόμορφα.

Το τεστ της ελαστικότητας

Σίγουρο τεστ για να δούμε αν ψήθηκε το κέικ μας είναι αυτό με την οδοντογλυφίδα. Υπάρχει όμως και το τεστ της ελαστικότητας που γίνεται αν πατήσουμε την ψημένη επιφάνεια του κέικ μας με το δάχτυλο. Αν επανέλθει χωρίς να αφήσει βαθούλωμα είναι έτοιμο.

Να κρυώσει καλά

Αν θέλουμε να βάλουμε επικάλυψη στο κέικ μας αυτό θα γίνει αυστηρά και μόνο όταν το κέικ έχει κρυώσει καλά διότι το αντίθετο θα είναι μια καταστροφή. Λίγη υπομονή θα μας ανταμείψει!

Καλή επιτυχία σε όλες σας τις προσπάθειες!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!