Η St. Patrick’s Day (Ημέρα του Αγίου Πατρικίου) γιορτάζεται παραδοσιακά στην Ιρλανδία, ενώ η γιορτή έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στην κουλτούρα και των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έχουν ξεκινήσει να τιμούν τη μέρα αρκετές ιρλανδικές pubs και κάποια μεμονωμένα μπαρ.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, λόγος να μην το διασκεδάσουμε. Ζήσε τη 17η Μαρτίου στο φουλ και φτιάξε ακριβώς τα πιάτα που θα ετοίμαζες αν ήσουν Ιρλανδός. Φυσικά, μην ξεχάσεις να τα συνοδεύσεις με ιρλανδική μουσική και με πράσινη μπίρα. Για την τελευταία απλά ρίξε μία σταγόνα χρώματος ζαχαροπλαστικής στην κλασική σου μπίρα.
Ιρλανδικό μπέικον
Η λέξη “μπέικον” είναι παραπλανητική. Κυρίως γιατί το μπέικον στην Ιρλανδία δεν είναι το ίδιο με αυτό του υπόλοιπου πλανήτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψητό χοιρομέρι, το οποίο προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του γουρουνιού εκτός από τα πόδια. Για τη St. Patrick’s Day, το σημείο του γουρουνιού είναι συγκεκριμένα ο όσφυς. Παραδοσιακά συνοδεύεται από λάχανο.
Στιφάδο
Το στιφάδο είναι από τα κλασικά πιάτα της Ιρλανδίας. Τόσο ώστε σχεδόν κάθε οικογένεια της χώρας να έχει δημιουργήσει τη δική της μοναδική συνταγή. Για τη γιορτή, η πιο συνηθισμένη τους επιλογή είναι το αρνί στιφάδο, σιγομαγειρεμένο μέχρι το κρέας να γίνει λιώμα. Με τι το μαγειρεύουν; Με ριζώδη λαχανικά, όπως είναι τα καρότα, οι πατάτες και τα πράσα.
Κρεατόπιτα με Guinness
Θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να μην υπήρχε ένα έστω πιάτο με μπίρα. Η μαύρη μπίρα και συγκεκριμένα η Guinness είναι από τα αγαπημένα συστατικά των Ιρλανδών. Στη συγκεκριμένη πίτα, την ενώνουν με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούμε για το κοκκινιστό. Οι Ιρλανδοί υπόσχονται ότι ο συνδυασμός θα δημιουργήσει μία από τις καλύτερες εκρήξεις γεύσεων της ζωής σου.
Πίτα του βοσκού
Είναι κλασικό πιάτο όχι μόνο στην Ιρλανδία, αλλά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βασικά συστατικά είναι οι πατάτες και ο μοσχαρίσιος κιμάς, αλλά συχνά ανακατεύονται με αρακά, καρότο, λάχανο και καλαμπόκι. Οι Ιρλανδοί την αγαπάνε ιδιαίτερα, μιας και έχει την ιδανική “ζεστασιά” για τον ακόμα δροσερό καιρό της χώρας τον Μάρτιο.
Colcannon
Ουσιαστικά είναι ο ιρλανδικός πουρές πατάτας. Τα βασικά συστατικά του είναι τα συνηθισμένα: πατάτες, βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Η διαφορά βρίσκεται στο τελευταίο στοιχείο που προστίθεται και είναι είτε ψιλοκομμένη λαχανίδα είτε λάχανο.
Ψωμί σόδας
Είναι το must της ημέρας. Το κλίμα της Ιρλανδίας δεν βοηθάει ιδιαίτερα την ενεργοποίηση της μαγιάς. Γι’ αυτό την βγάζουν εντελώς από την εξίσωση και βάζουν στη θέση της μαγειρική σόδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο συμπαγές ψωμί, του οποίου η ζύμη συχνά αναμειγνύεται και με σταφίδες.
