Οι σπιτικές σαλάτες είναι λίγο περίεργη υπόθεση. Ακόμα κι αν τα υλικά τους σου αρέσουν, είναι πιθανό γρήγορα να τα βαρεθείς. Ειδικά αν έχεις επιλέξει να φας σαλάτα ως κυρίως πιάτο και ειδικά αν το έχεις κάνει για λόγους χρόνου ή διατροφικούς, είναι ακόμα πιο πιθανό να νιώσεις ότι καταπιέζεσαι σε κάθε δαγκωνιά. Τι στο καλό είναι, λοιπόν, αυτό που ξεχωρίζει τόσο τις σαλάτες των εστιατορίων από τις δικές σου; Συνήθως απλά το dressing 

Οι πιθανότητες λένε ότι εσύ απλά “λούζεις” τη σαλάτα σου με λεμόνι ή ελαιόλαδο. Αυτά, όμως, δεν αρκούν για να απογειώσουν τη γεύση των υλικών σου. Και δεν θα σου προτείναμε ούτε τα έτοιμα dressings, που μπορείς να βρεις στο σούπερ μάρκετ, ειδικά αν θες κάτι νόστιμο αλλά και υγιεινό. Η προφανής λύση, λοιπόν, είναι να ετοιμάσεις μόνος το dressing της σαλάτας σου. Δεν χρειάζεται καν να το φτιάχνεις κάθε φορά, αφού μπορείς να έχεις ένα μπουκαλάκι με αυτό στο ψυγείο σου. Και δεν χρειάζεται καν να μπει μόνο στις σαλάτες σου, αφού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σαν ντιπ.  

Ranch dressing με αβοκάντο και γιαούρτι 

Αυτό το dressing είναι τρομερά δροσερό και κρεμώδες. Είναι από αυτά που ξεκάθαρα μπορείς να μετατρέψεις και σε ντιπ. Μέσα στο ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο, μπορεί να διατηρηθεί για μερικές μέρες.  

Για να το φτιάξεις χρειάζεσαι 1 κούπα γιαούρτι, 1 μέτριο αβοκάντο ξεφλουδισμένο και ανοιγμένο, 1 ½ κουταλιά της σούπας χυμό από lime, 1 σκελίδα σκόρδο, 2κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, 2κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, 2κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο, 1/2κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού, αλάτι, μαύρο πιπέρι και 6κ.σ. γάλα. Ανακάτεψε όλα τα υλικά, εκτός από το γάλα, σε ένα μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Έπειτα άρχισε να προσθέτεις το γάλα, μία κουταλιά τη φορά, μέχρι το dressing να αποκτήσει την κρεμώδη υφή του.  

Ταϊλανδέζικο dressing φιστίκι 

Το καταπληκτικό με αυτό το dressing είναι ότι συνδυάζει τα πάντα. Γλυκό, αλμυρό, ξινό και καυτερό. Οπότε ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και είναι ιδανικό ακόμα και για τα σάντουιτς σου και για ντιπ.  

Θα χρειαστείς ¼ της κούπας φυστικοβούτυρο, τουλάχιστον ½ κούπα νερό -ιδανικά καρύδας-, 2κ.σ. σως σόγιας, 2κ.σ. χυμό lime, 2κ.σ. καστανή ζάχαρη ή μέλι, 1κ.σ. σως τσίλι, 2κ.γ. τριμμένο σκόρδο, 2κ.γ. τριμμένο τζίντζερ, 2κ.σ. ψημένα και ψιλοκομμένα αράπικα φιστίκια και προαιρετικά 1κ.γ. μαγειρεμένο σησαμέλαιο και 1κ.σ. κόλιανδρο. Ρίξ’ τα όλα μέσα σε ένα μπλέντερ και είσαι έτοιμος. Ανάλογα την υφή που θες, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον νερό.  

Παραδοσιακό ιταλικό dressing 

Το συγκεκριμένο dressing ταιριάζει τέλεια με πράσινες σαλάτες, μακαρονοσαλάτες και με σαλάτες με βάση κάποιο σιτηρό, ενώ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως μαρινάδα στο κρέας. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες, απλά θα χρειάζεται κάθε φορά να το αφήνεις να επιστρέφει σε θερμοκρασία δωματίου.  

Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι 1/3 της κούπας λευκό ξύδι, 1/3 της κούπας κόκκινο ξύδι, 1 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 3κ.σ. νερό, 2κ.σ. αλάτι Κόσερ, 1 ½κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό, 1 ½κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη, 1κ.γ. σκόνη σκόρδου, 1κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού, 1κ.γ. μέλι, 1/2κ.γ. μαύρο πιπέρι, 1/2κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό και 1/4κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι. Απλά ρίξ’ τα όλα σε ένα δοχείο, που κλείνει καλά, βάλε το καπάκι και άρχισε να κουνάς καλά.  

Κρεμώδες dressing μούρων 

Ταιριάζει με κάθε καλοκαιρινή σαλάτα, αφού είναι τρομερά δροσιστικό. Και δεν εννοούμε μόνο με φρουτοσαλάτες. Το αβοκάντο, το σπανάκι και η φέτα είναι από τους πιο ταιριαστούς του συνδυασμούς.  

Τι περιέχει; ¼ της κούπας φράουλες, ¼ της κούπας μαύρα βατόμουρα, ¼ της κούπας μύρτιλα, ¼ της κούπας σμέουρα, ¼ της κούπας γιαούρτι, 2κ.σ. λευκό βαλσάμικο, 2κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2κ.σ. μέλι, 2κ.γ. μουστάρδα Dijon, 2κ.γ. σως σόγιας, 1κ.γ. σως σριράτσα, 1 μεγάλη λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 1κ.σ. παπαρουνόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα ανακατέψεις όλα στο μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσουν την υφή πουρέ.  

Dressing με μέλι και βαλσάμικο 

Είναι όσο γλυκό και ξινό χρειάζεται, ενώ θα σου θυμίσει τρομερά dressing εστιατορίου. Αν το βάλεις σε αεροστεγές δοχείο, μπορείς να το κρατήσεις στο ψυγείο σου για πέντε μέρες το μάξιμουμ.  

Χρειάζεσαι ¼ της κούπας βαλσάμικο, 2κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι εσαλότ, 1 σκελίδα σκόρδο ή 1κ.γ. σκόνη σκόρδου, 1/2κ.γ. θαλασσινό αλάτι, 1κ.σ. μέλι, 6κ.σ. ελαιόλαδο και 2κ.σ. νερό. Βάλε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτύπα τα μέχρι να αποκτήσουν μία ομοιογενή και απαλή υφή. Τοποθέτησε το μείγμα στο ψυγείο για τέσσερις ώρες και κούνα το καλά πριν το σερβίρεις.

Dressing με καρότο και τζίντζερ 

Λογικά θα σου θυμίσει αρκετά ασιατικές και συγκεκριμένα ιαπωνικές γεύσεις. Ταιριάζει κυρίως με τα πιο κρατσανιστά λαχανικά, όπως το ψητό κουνουπίδι, αλλά και με spring rolls ή sushi. Μπορεί να διατηρηθεί για μία εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.  

Θα χρειαστείς 1 κούπα κομμένα καρότα, 1/2κ.γ. σκόνη τζίντζερ, ½ κούπα κομμένο κρεμμύδι, 2κ.σ. μηλόξιδο, 2κ.σ. μέλι, 1κ.γ. μαγειρεμένο σησαμέλαιο, 6κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ¼ της κούπας νερό και ¼κ.γ. αλάτι. Απλά ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και περίμενες μέχρι να αποκτήσουν μία απαλή υφή. Μπορείς να δοκιμάσεις και να προσθέσεις περισσότερο από κάποιο υλικό και να ανακατέψεις ξανά.  

Κρεμώδες dressing με κόλιανδρο και lime 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά παντού. Σε σαλάτες, σε ψητά λαχανικά, σε κοτόπουλο, σε ψάρι, σε μπριζόλα, σε tacos, σε burritos και φυσικά ως ντιπ. Και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σου έως και για μία εβδομάδα μέσα σε βάζο με καλά κλεισμένο καπάκι.  

Τα υλικά του είναι 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος, ½ κούπα πλήρες γιαούρτι, 1 σκελίδα σκόρδο, χυμός από 2 limes, 1κ.γ. μέλι, 1/2κ.γ. αλάτι Κόσερ, ¼ της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προαιρετικά ½ πιπεριά jalapeno χωρίς του σπόρους και το κοτσάνι. Ρίξε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, σε ένα μίξερ και άρχισε να τα χτυπάς. Όσο ακόμα το μίξερ δουλεύει, άρχισε να ρίχνεις σιγά σιγά το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς μέχρι το μείγμα να αποκτήσει απαλή υφή. Μπορείς να δοκιμάσεις και να προσθέσεις περισσότερο αλάτι ή μέλι αν πιστεύεις ότι χρειάζεται.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!