Αν είσαι λάτρης της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής, ίσως έχεις ακουστά το λονδρέζικο Bubala. Άνοιξε μόλις το 2019 και αγαπήθηκε από vegetarian και vegan, χάρη στα plant-based πιάτα του. Δύο είναι οι πιο πιθανοί λόγοι που δεν μπορείς να το επισκεφτείς. Κατ’ αρχάς, με την πανδημία δεν μπορείς να ταξιδέψεις στο Λονδίνο τόσο εύκολο. Κατά δεύτερον, δεν έχεις το budget για το ταξίδι έτσι κι αλλιώς. 

Σε κάθε περίπτωση, αν ποτέ ο δρόμος σε πάει προς τα εκεί, κάνε μία κράτηση. Το μενού του δεν έχει τις εξεζητημένες τιμές που ίσως φαντάζεσαι. Μέχρι τότε, μπορείς να δοκιμάσεις μόνος σου τρία από τα καλύτερα vegan πιάτα του. Πού τα βρήκαμε; Η chef του BubalaHelen Graham, τις μοιράστηκε με την Βρετανική Vogue. Σε προειδοποιούμε, πάντως, ορισμένα υλικά θέλουν αρκετό ψάξιμο. 

Τηγανιτές μελιτζάνες με σάλτσα zhoug και σιρόπι χουρμάδων 

Τα υλικά για 4 μερίδες 

Θα χρειαστείς 2 μελιτζάνες, 1κ.σ. ορυκτό αλάτι, 3 σκελίδες σκόρδο, 3 πράσινες πιπεριές τσίλι, 1 ματσάκι κόλιανδρο, 300ml λάδι ελαιοκράμβης, 25ml χυμό λεμονιού, 1κ.σ. μπαχαρικό Hawaij (μείγμα από κύμινο, μαύρο πιπέρι, κάρδαμο, κόλιανδροκουρκουμά, κανέλα, τζίντζερ και γαρίφαλο), 1/2κ.γ. αλάτι, 50ml σιρόπι χουρμάδων και λάδι για τηγάνισμα. 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις 

Ξεκίνα κόβοντας τις μελιτζάνες σε φέτες 2 εκατοστών. Ρίξ’ τις σε ένα μπολ με το ορυκτό αλάτι και άφησέ τις 45 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους. 

Στο μεταξύ, ξεκίνα να ετοιμάζεις τη σάλτσα zhoug. Κόψε χοντροκομμένα τον κόλιανδρο. Χτύπα σε ένα μπλέντερ σκόρδο και πιπεριές μαζί και πρόσθεσε τον κόλιανδρο. Ρίξε την ελαιοκράμβη σε δύο δόσεις και πρόσθεσε το λεμόνι, το Hawaij και το αλάτι. Χτύπα μέχρι τα υλικά να ενωθούν, αλλά όχι και να αποκτήσουν την όψη γάλακτος.  

Αν τα 45 λεπτά έχουν περάσει, επίστρεψε στις μελιτζάνες. Ξέπλυνέ τις ελαφρώς και διώξε τυχόν εναπομείνασα υγρασία. Γέμισε ένα τηγάνι με περίπου 7,5 εκατοστά λάδι για τηγάνισμα και ζέστανέ το. Όταν θα έχει πάρει θερμοκρασία, ξεκίνα να τηγανίζεις τις μελιτζάνες, βουτώντας τις ολόκληρες στο λάδι, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Όταν είναι έτοιμες, μετάφερέ τις σε ένα πιάτο και “λούσε” τις με την zhoug και λίγο σιρόπι χουρμάδων. 

Ντιπ κολοκύθας 

Τα υλικά 4 μερίδες 

Θα χρειαστείς 1 κολοκύθα, 2κ.σ. ελαιόλαδο, 1κ.σ. σπόρους κόλιανδρου χοντροκομμένους, 1κ.σ. σπόρους κύμινου χοντροκομμένους, 1κ.σ. πάστα λεμονιού, 2κ.σ. χαρίσσα τριαντάφυλλο, 200ml νερό, 100γρ. ψιλοκομμένος κόλιανδρος, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγες ελιές. 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις 

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψε την κολοκύθα σε 8 κομμάτια, αφαίρεσε τα σπόρια και ράντισε με ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε ελαφρώς. Άπλωσε τα κομμάτια σε ένα ταψί και άσε να ψηθεί για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει. Μπορείς να το ελέγξεις με ένα μαχαίρι. Αν περάσει εύκολα την φλούδα της, μπορείς να την βγάλεις. 

Άσε την κολοκύθα να κρυώσει λίγο και μετά άρχισε να την ξεφλουδίζεις. Βάλε την φλούδα μέσα στο μπλέντερ σου, πρόσθεσε όλα τα υλικά, εκτός από τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, μαζί με μία κουταλιά του γλυκού αλάτι και χτύπησε τα υλικά. Θα είσαι έτοιμος μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί. Μετάφερέ το σε ένα μπολ, ρίξε τον κόλιανδρο και ανακάτεψε. Προαιρετικά πρόσθεσε από πάνω μερικές κομμένες ελιές.  

Φαλάφελ με ταχίνι 

Υλικά για 12 φαλάφελ 

Θα χρειαστείς 125γρ. ξερά ρεβίθια, μουλιασμένα το βράδυ, 125γρ. χοντροκομμένο κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 10γρ. χοντροκομμένη κόκκινη πιπεριά τσίλι, 30γρ. χοντροκομμένο μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, 75γρ. χοντροκομμένο κόλιανδρο, 11γρ. μείγμα μπαχαρικών για φαλάφελ (1 μέρος σκόνη κόλιανδρο, ½ μέρος σκόνη κύμινο, ¼ μέρος μαύρο πιπέρι, ¼ μέρος πιπέρι καγιέν, ¼ μέρος κανέλα), 1κ.γ. αλάτι, 8γρ. baking powder, ταχίνι και λάδι για τηγάνισμα.  

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις 

Ρίξε όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι για τηγάνισμα και το ταχίνι, στο μπλέντερ. Χτύπησέ τα μέχρι να αποκτήσουν μία υφή που θυμίζει κουσκούς. Ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο νερό. Πάρε το μείγμα και πλάσε μπαλάκια, που αντιστοιχούν περίπου σε 35 γραμμάρια.  

Γέμισε ένα τηγάνι με περίπου 7,5 εκατοστά λάδι για τηγάνισμα. Περίμενε να κάψε. Αν έχεις θερμόμετρο, περίμενε να φτάσει τους 180 βαθμούς. Βούτηξε τα μπαλάκια ολόκληρα μέσα στο λάδι και άφησέ τα δύο με τρία λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα. Σέρβιρέ τα, ενώ ακόμα καίνε, πάνω στο ταχίνι.