Όποιος επινόησε τον ορισμό του comfort food, μάλλον στο μυαλό του είχε το τηγανητό κοτόπουλο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ζαβολιάρικα νόστιμο, που να μετατρέπει κατευθείαν το γεύμα σου σε ειδική περίσταση και να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις με το που μπει στο τηγάνι και ξεκινήσει να τσουρουφλίζεται. Το απολαμβάνουμε ως τζανκίλα από τα αγαπημένα μας μαγαζιά, όμως με λίγη όρεξη μπορούμε να το μαγειρέψουμε και μόνοι μας, απολαμβάνοντάς το διπλά επειδή κοπιάσαμε (άρα μας αξίζει διπλή μερίδα).

Ο σεφ Βασίλης Καρανικόλας μας δίνει εδώ όλα τα tips για να φτιάξουμε το πιο ζουμερό κοτόπουλο με τραγανή κρούστα, ικανό να φτάσει το KFC σε πτώχευση. Ας δούμε!

Yλικά:

  • 4 μπούτια κοτόπουλο κομμένα στα 2

    Για την μαρινάδα (άλμη):
  • 1 λίτρο νερό
  • 1,5 κτγ αλάτι
  • 1 κτγ ζάχαρηΓια την τραγανή κρούστα:
  • 250 γρ αλεύρι
  • 80 γρ κορν φλάουρ
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 1 κτγ σκόνη σκόρδου
  • 1 κτγ σκόνη κρεμμύδι
  • 1/2 κτγ πιπέρι καγιέν
  • 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 2 αβγά
  • 1 κτσ γιαούρτι στραγγιστό
  • 120 ml νερό
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

 

  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό, προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη μέχρι να λιώσουν.
  • Χαράζουμε στα χοντρά σημεία τα μπούτια του κοτόπουλου με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα βυθίζουμε στην άλμη και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, την σκόνη σκόρδου, την σκόνη κρεμμύδι, το πιπέρι καγιέν, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ μεταφέρουμε την μισή ποσότητα του μείγματος του πρώτου μπολ, προσθέτουμε 2 αβγά,1 κτσ γιαούρτι, 120 ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός.
  • Προθερμαίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει).
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την άλμη και το βουτάμε στο μπολ με το χυλό μέχρι να κολλήσει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.
  • Το μεταφέρουμε στο μπολ με το αλεύρι και τα καρυκεύματα πανάρωντας επίσης καλά όλη την επιφάνεια.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να έχουμε μία τραγανή κρούστα.
  • Μεταφέρουμε με μία κουτάλα αράχνη σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα ταψί με σήτα.
  • Σερβίρουμε ιδανικά το τηγανιτό κοτόπουλο με σαλάτα coleslaw

Extra tip: Μπορούμε να μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε ξινόγαλο αντί για την άλμη με την ίδια διαδικασία. Επίσης αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο κοτόπουλο στην συνταγή ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα εκτός από το τηγάνισμα που το λάδι θα είναι σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία και φυσικά θα μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!