Τα αρωματικά μείγματα βοτάνων και μπαχαρικών είναι μια πραγματική ευκολία για το μαγείρεμα. Αντί να ανοίξεις τέσσερα διαφορετικά βαζάκια την ώρα που μαγειρεύεις, ανοίγεις ένα και νοστιμίζεις το φαγητό σου στην στιγμή. Οι δοσολογίες είναι μετρημένες από πριν και κατά συνέπεια η γεύση είναι η ίδια όλες τις φορές που χρησιμοποιούμε το κάθε μείγμα. Τα αρωματικά μας μείγματα μπορούν επίσης να μπουν σε μαρινάτες ή και κατ’ ευθείαν πάνω σε ψάρια ή κρέας για το μπάρμπεκιου.
Θα ρυθμίσουμε από μόνοι μας πόσο έντονο θέλουμε να είναι το άρωμα, πόσο πικάντικη ή εξωτική η κάθε γεύση. Αγοράζουμε τις πρώτες ύλες χύμα από τα μπαχαράδικα ή πακεταρισμένες από το σούπερ μάρκετ, προμηθευόμαστε βαζάκια και ετικέτες και ξεκινάμε. Τα μείγματα κρατούν συνήθως την φρεσκάδα τους για έξι μήνες, αρκεί τα βάζα να κλείνουν καλά και να είναι μακριά από υγρασίες και δυνατό ηλιακό φως.
Δεν χρειάζεται να φτιάξουμε πολλά διότι το κάθε ένα τους μπαίνει σε πολλές συνταγές.
BBQ RUB
Δεν είναι μόνο για μπάρμπεκιου αυτό το μείγμα κι ας λέει έτσι το όνομά του. Μπορείτε να τρίψετε με αυτό την επιφάνεια κάθε κρέατος που θέλετε να ψήσετε αλλά και να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και πάνω σε πατάτες ή κουνουπίδι φούρνου. Αναμείξτε όλα τα υλικά παρέα σε αν μπολ και είναι έτοιμο για χρήση.
Συστατικά
- ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
- 1κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 1κ.σ. αλάτι
- 1κ.σ. σκόνη σκόρδου
- 1κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1κ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Chili νοστιμιά
Για καυτερές χειμωνιάτικες σούπες ή πικάντικα κοκκινιστά.
Συστατικά
- 2 ½ κουταλιές σούπας σκόνη chili
- 1κ.σ. κύμινο
- 1κ.σ. σκόνη σκόρδου
- 1κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1κ.σ. πάπρικα ή καπνιστή πάπρικα
- 1κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1κ.γ. αλάτι
- 1κ.γ. μαύρο πιπέρι
Ιταλική γεύση

Για υπέροχες σάλτσες ντομάτας, για άλειμμα σε ψητά ψάρια ή κοτόπουλο.
Συστατικά
- 4κ.σ. βασιλικός ξερός
- 4κ.σ. ρίγανη ξερή
- 4κ.σ. δενδρολίβανο
- 4κ.σ θυμάρι
- 4κ.σ. θρούμπι
- 2κ.σ σκόνη σκόρδου
Μεσογειακό άρωμα
Για πιάτα με θαλασσινά, κοτόπουλο ή ψητά λαχανικά. Πάει τέλεια σε απλές σούπες λαχανικών ή κοτόπουλου.
- 2κ.σ. βασιλικό ξερό
- 2κ.σ. ρίγανη ξερή
- 2κ.σ. αλάτι χοντρό
- 1κ.σ. μαϊντανό ξερό
- 1κ.σ. flakes ξερού κρεμμυδιού
- 1κ.γ. μαύρο πιπέρι
Ελληνικό άρωμα
Για ψητά ψάρια, χοιρινές μπριζόλες αλειμμένες με μουστάρδα ή ψαρονέφρι.
Σπάστε πρώτα το δεντρολίβανο στο multi να μικρύνουν τα καρφάκια του και αναμείξτε μετά. Τρίψτε με αυτό τα ψάρια γενναιόδωρα και μην ξεχάστε να γεμίσετε και την κοιλιά τους. Τις μπριζόλες αλείψτε τις πρώτα με μια μουστάρδα μελιού και πασπαλίστε με το αρωματικό σας.
Συστατικά
- 6κ.σ. δεντρολίβανο
- 6κ.σ. θυμάρι
- 4κ.σ. χοντρό αλάτι
Αρωματικό αλάτι
Αυτό το αλάτι θα σας λύσει τα χέρια διότι μπαίνει σχεδόν σε κάθε φαγητό όπως και το απλό αλάτι, είναι όμως διακριτικά αρωματισμένο και θα νοστιμίσει όλα σας τα φαγητά.
Συστατικά
- 1 φλυτζάνι ανθό αλατιού
- 1κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι
- 1κ.σ. δεντρολίβανο

Bagel παντού

Αν θέλετε να δώσετε μια γεύση bagel σε οποιοδήποτε σνακ, στα ποπ κορν σας, στο τοστ με αβοκάντο, στην ομελέτα ή στην πράσινη σαλάτα σας, φτιάξτε αυτό το μείγμα και θα μας θυμηθείτε.
Συστατικά
- 3κ.σ. παπαρουνόσπορος
- 3κ.σ. σουσάμι
- 2κ.σ. τριμμένο ξερό σκόρδο
- 2κ.σ. τριμμένο ξερό κρεμμύδι
- 2κ.σ. ανθό αλατιού
Βάζουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά ώσπου να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ κι όταν κρυώσουν προσθέτουμε το αλάτι.
Ξερό Chimichurri

Το ίδιο αρωματικό με το φρέσκο chimichurri όμως και έτοιμο να το αναμείξετε με ελαιόλαδο και να αλείψετε με αυτό όποιο κρέας θέλετε να ψήσετε. Βάλτε σε ένα μπολ ¼ του φλυτζανιού ξερό chimichurri, ½ φλυτζ. ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Χτυπήστε με ένα πιρούνι και είστε έτοιμοι. Θα έχετε επίσης ένα υπέροχο dressing για τις σαλάτες σας αν το βάλετε να κάνει παρέα με ελαιόλαδο και το αφήσετε να σταθεί μια δυο μέρες.
Συστατικά
- 3κ.σ ρίγανη ξερή
- 3κ.σ. βασιλικός ξερός
- 3κ.σ. μαϊντανός ξερός
- 2κ.σ θυμάρι ξερό
- 2κ.σ χοντρό αλάτι
- 1κ.σ καπνιστή πάπρικα
- 2κ.γ σκόνη σκόρδου
- 1κ.γ. τριμμένη καυτερή πιπεριά
Pumpkin Pie mix για πιο ζεστό χειμώνα

Με αυτό το υπέροχο mix μπορείτε να αρωματίσετε την τάρτα γλυκιάς κολοκύθας που θα φτιάξετε, το κέικ σας με πουρέ κολοκύθας ή όποιο άλλο φθινοπωρινό κέικ. Μπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε πάνω από κομμένα μήλα και αχλάδια για να απογειώσετε ένα απλό πιάτο με φρούτα ή να ακόμα και να το βάλετε πάνω βουτυρωμένο ψημένο ψωμί για να συνοδεύσετε το απογευματινό σας τσάι.
Συστατικά
- 3κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
- 2κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
- 1κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
- 1κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
Apple pie mix
Αν σας αρέσουν οι μηλόπιτες ή τα κέικ με μήλα, τότε αυτό το mix καλό θα είναι να το έχετε πρόχειρο σε ένα βαζάκι. Πολλές συνταγές αυτού του μείγματος ζητούν και κάρδαμο, δεδομένου όμως ότι είναι δύσκολο να βρείτε τριμμένο κάρδαμο, το οποίο κοστίζει 110 ευρώ το κιλό, είναι οκ να το παραλείψετε, δεν χάλασε κι ο κόσμος.
Αν θέλετε να φτιάξετε ένα πολύ εύκολο σνακ, κόψτε τρίγωνα από ένα φύλλο σφολιάτας και πασπάλισέ τα με καστανή ζάχαρη και apple pie mix. Πρόσθεσε τριμμένο καρύδι και μια λεπτή φέτα μήλο. Τύλιξέ τα σαν κρουασάν και ψήσε στον αέρα ώσπου να ροδίσουν. Μυρωδιά και γεύση θα σας ξετρελάνουν!
Συστατικά
- 1-1/2κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
- 1-1/2κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1κ.γ τριμμένο μπαχάρι
Με τα μείγματα αυτά μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε πολύ όμορφα δώρα για όσους φίλους σας αγαπούν κι εκείνοι την μαγειρική. Διαλέξτε ωραία βαζάκια, συνδυάστε με κάποιο άλλο είδος της κουζίνας όπως κουτάλες ή πιατόπανα, τοποθετήστε σε όμορφα κουτιά ή υφασμάτινες τσάντες και θα ενθουσιάσετε όσους ξέρουν να εκτιμούν το μεράκι.
