Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του φέρνει τις μυθικές του γεύσεις. Τα μποστάνια γεμίζουν με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, η λαϊκές αγορές μετατρέπονται σε εκθετήρια χρωμάτων και γεύσεων και η διατροφή μας αποκτά μια πιο ελαφριά και χαρούμενη διάθεση, μακριά από βαριές σάλτσες και περίτεχνα μαγειρέματα. Ποιος θέλει να κοπιάζει πάνω από κατσαρόλες που αχνίζουν όταν εκεί έξω μας περιμένει η θάλασσα και η ανεμελιά; Η ζέστη μας κάνει να αναζητούμε πιο ελαφριά και απλά πιάτα που θα μας γλιτώσουν από πολύωρες προετοιμασίες και βαρυστομαχιά ενώ τα μάτια μας επιθυμούν να βλέπουν την μαγεία του καλοκαιριού ακόμα και μέσα στα πιάτα μας.

Κάπως έτσι δημιουργούνται μερικά διάσημα παντρέματα από πρώτες ύλες που δεν τσιγκουνεύονται σε γεύση, άρωμα και χαρά. Να μερικές:

Ντομάτα και βασιλικό

Η ντομάτα είναι η μεγάλη αγαπημένη πολλών άλλων καλοκαιρινών πρώτων υλών και παίζει δυνατά στο καλοκαιρινό ερωτικό παιχνίδι, δίνοντάς μας μερικούς επικούς συνδυασμούς. Ο βασιλικός λοιπόν είναι ο Νο 1 εραστής της και περνούν τους τρεις αυτούς μήνες πιασμένοι χέρι χέρι, κάνοντας ότι μπορούν για να μας μείνει το ρομάντζο τους αξέχαστο.


Ντομάτα και αγγούρι

Κλασικό πιάτο της βασικής καλοκαιρινής ελληνικής κουζίνας. Η ντομάτα βάζει το χρώμα και την γεύση, το αγγούρι βάζει την δροσιά του νερού από το οποίο κυρίως αποτελείται και μας δίνουν την αγαπημένη αγγουροντομάτα, μια σαλάτα για όλες τις ώρες. Παρέα δημιουργούν και την βάση του gazpacho για να μην κατηγορηθούν για έλλειψη φαντασίας.


Ντομάτα με αυγά

Ένας συνδυασμός που μπορεί να παίξει από το πρωί ως το βράδυ και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Παρέα με μια φέτα φρέσκο ψωμί, θα μας χορτάσουν και θα μας ικανοποιήσουν υπέρ του δέοντος γιατί πραγματικά ταιριάζουν απόλυτα.


Μακαρονάδα με θαλασσινά

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γευτείς αυτό το πιάτο στην διάρκεια του καλοκαιριού. Αν βαριέσαι να το φτιάξεις ο ίδιος, θα το παραγγείλεις σίγουρα σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα στις διακοπές σου και θα το τρως  κοιτώντας την θάλασσα ενώ σκέφτεσαι ότι η ζωή είναι ωραία.


Παγωμένο τσάι με λεμόνι

Τρία πράγματα έχω να πως για αυτόν εδώ τον καλοκαιρινό συνδυασμό: δροσιά, δροσιά, δροσιά! Μεγάλο, ψηλό ποτήρι γεμάτο με παγάκια που κουδουνίζουν και η δίψα φεύγει άμεσα.


Μπισκότο με παγωτό

Το παγωτό συνδυάζεται με πολλές ακόμα λιχουδιές, αn και προσωπικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν το έχει και τόση ανάγκη καθώς είναι από μόνο του πρωταγωνιστής του καλοκαιριού. Ποιος όμως δεν θυμάται τον εαυτό του να κρατάει τα μπισκότα του σάντουιτς και να γλείφει απολαυστικά το παγωτό περιμετρικά, ενώ γύρω σκούζουν τα τζιτζίκια και η μαμά του του λέει να προσέχει μην λερώσει τα ρούχα του;


Πεπόνι με prosciutto

Ότι τα αλλαντικά πάνε υπέροχα με φρούτα το ξέρουμε, δεν είναι νέο. Ο καλύτερος τέτοιος συνδυασμός είναι κατά την γνώμη μου ένα ώριμο, ζουμερό πεπόνι, που πάνω του έχουν ξαπλώσει νωχελικά οι αέρινες φέτες του αλμυρού προσούτο. Θεϊκό!


Καρπούζι με φέτα

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natural Kitchen (@natuki.ch)

Αν σε ρωτήσουν στα ξαφνικά να πεις ποια είναι η γεύση του καλοκαιριού, είναι 99% βέβαιο ότι θα αναφωνήσεις: ΚΑΡΠΟΥΖΙ!. Το πιο εμβληματικό φρούτο του καλοκαιριού τα έχει όλα. Είναι τραγανό και συνάμα γλυκό, έχει απίθανη γεύση και πολύ ζουμί. Ακόμα και εικαστικά να το δεις, είναι η τέλεια σύλληψη. Αν το βάλεις λοιπόν στο πιάτο σου παρέα με λίγη φέτα, θα δημιουργήσεις ένα γευστικό έργο τέχνης που θα σε σοκάρει με την νοστιμιά του κάθε, μα κάθε φορά.


Μπέικον με αυγά

Ναι, ναι, το μπέικον με τα αυγά το τρώμε όλον τον χρόνο, το ξέρουμε. Για σκεφτείτε όμως αλήθεια, πόσο συχνά θα φτιάξετε στο σπίτι μπέικον με αυγά; Σπάνια. Στο ξενοδοχείο των καλοκαιρινών διακοπών σας όμως θα σερβιριστείτε μπέικον με αυγά οπωσδήποτε γιατί στις διακοπές δεν σας νοιάζουν οι θερμίδες του (θα τις κάψετε στην θάλασσα), γιατί ήπιατε λίγο παραπάνω το προηγούμενο βράδυ και πεινάτε σαν λύκοι, γιατί το βρήκατε έτοιμο μπροστά σας και δεν χρειάζεται να τηγανίσετε πρωί πρωί.


Μοτσαρέλα και βασιλικός

Ο βασιλικός που φουντώνει στις γλάστρες του καλοκαιριού είναι ένα μυρωδικό του παραδείσου. Θα παίξει δυνατά σε φαγητά και ποτά, θα φτιάξει πέστο, θα μπει στις σαλάτες μας. Θα συναντήσει οπωσδήποτε την μοτσαρέλα σε κάποιο caprese ή πάνω σε ένα σωρό πίτσες και θα τα βρουν ονειρεμένα.


Αθερίνα και ουζάκι

Καρό τραπεζομάντιλο, στο βάθος ο γαλάζιος ορίζοντας, το κύμα χαϊδεύει την αμμουδιά και στο πιάτο μπροστά μας έχουμε μικρό τηγανισμένο ψαράκι, αθερίνα, γαύρο, γοπίτσες. Τι θα πιούμε; Όλοι μαζί αναφωνούμε: ουζάκι φυσικά. Ένα όνειρο που γίνεται πολύ εύκολα πραγματικότητα, αρκεί να αρχίσουν οι διακοπές μας.


Γαρίδες με τυρί

Το κλασικότερο ελληνικό καλοκαιρινό σαγανάκι, δεν χρειάζεται συστάσεις. Αν είναι και λιγάκι καυτερό από λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπερίτσα σηκώνει τσίπουρο, ούζο, κρασί ή μπύρα και μας βάζει κατ’ ευθείαν στο νόημα του καλοκαιριού.


Παξιμάδι με ντομάτα και φέτα

 

Εδώ δεν μιλάμε για ζευγάρι αλλά για τρίο που θα μας χορτάσει κάθε στιγμή με τον καλύτερο τρόπο. Έχει κι άλλα ονόματα, όπως κουκουβάγια ή ντάκος. Όπως και να το πεις ευγνωμονούμε αυτόν που το σκέφτηκε και το φτιάχνουμε τακτικότατα γιατί μας χορταίνει με πολύ νόστιμο τρόπο.


Βάφλες με παγωτό

Απλή καλοκαιρινή εικόνα: είναι απόγευμα, γυρίζεις από το μπάνιο, πεινάς λιγάκι αλλά δεν θέλεις φαγητό. Θέλεις κάτι χορταστικό και νόστιμο, γλυκό και παγωμένο. Μπροστά σου θα σερβιριστεί ένα πιάτο με βάση μια κριτσανιστή βάφλα και μερικές μπάλες παγωτό με τα σιρόπια του και τα springles του. Τι άλλο να ποθήσει κανείς;


Σταφύλι με τυρί

Όχι, δεν θα τελειώναμε αυτήν εδώ την λίστα χωρίς να αναφέρουμε το σταφύλι, που κάνει την εμφάνισή του προς το τέλος του καλοκαιριού και είναι άλλος ένας λόγος για να το λατρεύουμε. Θα το φάμε σκέτο άπειρες φορές, θα το συνοδεύσουμε όμως και με ότι τυρί μας αρέσει-ταιριάζει πραγματικά με όλα- και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί. Συνδυασμός του ονείρου!