Όσο πέφτει η θερμοκρασία, τι καλύτερος τρόπος να προσθέσουμε θαλπωρή στην μέρα μας από το να προσθέσουμε γεύση και άρωμα στα χειμωνιάτικα φαγητά μας; Ή τα γλυκά μας; Η μηλόπιτά μας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την κανέλα ή η κολοκυθόσουπά μας χωρίς το τζίντζερ. Το δυνατό μαύρο πιπέρι απογειώνει τα ψητά μας και η αρωματική βανίλια προσθέτει έξτρα άρωμα στα γλυκά και τα κέικ μας. Δεν προσφέρουν όμως μόνο έξτρα γεύση τα μπαχαρικά στην ζωή μας. Κάνουν καλό και στην υγεία μας. Ας δούμε πως.

Η κανέλα

Αν είσαι από εκείνους που γυμνάζονται έντονα και δυναμικά, η κανέλα μπορεί να αποδειχθεί καλός σύμμαχός σου στην αποθεραπεία μετά την άσκηση. Γυναίκες που κατανάλωναν 1,1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (ή τριμμένο τζίντζερ) κάθε μέρα για έξι εβδομάδες, είδαν τον πόνο και την κόπωση των μυών τους από την άσκηση να μειώνεται, λέει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Preventive Medicine. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τον κίνδυνο από καρδιοπάθειες και καταπολεμά τις φλεγμονές. Αν βράσουμε τα ξυλάκια της σε νερό και πιούμε το ρόφημα με λίγο μέλι, θα δούμε να μειώνονται και οι πόνοι περιόδου.

Το τζίντζερ

Από τις ιαματικές ιδιότητες του τζίντζερ γνωρίζουμε κυρίως την ευεργετική του δράση με τις στομαχικές καούρες και την ναυτία. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει να νοιώθουμε χορτάτοι και να κάψουμε περισσότερες θερμίδες με την άσκησή μας. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Metabolism, ανέδειξε αυτήν την ιδιότητα της σκόνης τζίντζερ: Όταν υπέρβαροι άνδρες έπιναν ρόφημα τζίντζερ μαζί με το πρωινό τους, ένοιωθαν πιο χορτάτοι στην διάρκεια της μέρας από άλλους άνδρες που έτρωγαν το ίδιο πρωινό, χωρίς το τσάι τζίντζερ, που είναι ουσιαστικά ζεστό νερό με διαλυμένη σκόνη τζίντζερ. Επιπρόσθετα, οι άνδρες που έπιναν τσάι τζίντζερ, έκαιγαν περίπου 40 θερμίδες περισσότερες, απλά χωνεύοντας το γεύμα τους.

Η βανίλια

Το άρωμα της βανίλιας σε ένα οποιοδήποτε γλυκό που ψήνεται στον φούρνο, αρκεί για να μας ηρεμίσει και να μας κάνει νοιώσουμε όμορφα. Το ίδιο αυτό άρωμα, μπορεί να μας αποτρέψει από το να τρώμε πολλά γλυκά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Σε μια παράξενη ανάλογη έρευνα, άνθρωποι που φορούσαν ένα αυτοκόλλητο με άρωμα βανίλιας στο πάνω μέρος της παλάμης τους για τέσσερις εβδομάδες, μείωσαν την πρόσληψη γλυκών και ζαχαρούχων σκευασμάτων στο μισό, ενώ άτομα που φορούσαν αυτοκόλλητο με άρωμα λεμόνι ή δεν φορούσαν καθόλου, δεν άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες με κάποιον τρόπο. Όπως λέει η διατροφολόγος Catherine Collins, “η βανίλια βοηθάει να καταπραϋνθεί η επιθυμία μας για γλυκά και το αίσθημα απόλαυσης που αυτά μας δίνουν.” Για να αποφύγουμε λοιπόν την επιθυμία μας να τρώμε γλυκά διαρκώς τώρα στις γιορτές, μπορούμε να καίμε ένα κερί βανίλιας ή να φοράμε ένα γαλάκτωμα σώματος με το άρωμά της.

Το μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ο βασιλιάς του κόσμου όσον αφορά τα μπαχαρικά. Βρίσκεται σε όλες τις κουζίνες του πλανήτη και με την δυνατή του γεύση προσθέτει ένταση στα φαγητά μας. Μπορεί όμως να μας βοηθήσει αποτελεσματικά και στην προσπάθειά μας να μην πάρουμε βάρος στην διάρκεια των γιορτών. Μια ουσία του μαύρου πιπεριού που ονομάζεται πιπερίνη, μπορεί να μπλοκάρει την δημιουργία νέων λιποκυττάρων, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.