Τα θέματα προσκόλλησης στην πατρική φιγούρα ή αλλιώς “Daddy Issues”, περιγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι με την δημιουργία ασφαλών και ώριμων σχέσεων ως ενήλικες και βασίζονται την μη υγιή σχέση τους με τον πατέρα τους ή στην παντελή έλλειψη σχέσης λόγω της φυσική απουσίας του.

Ο όρος “Daddy Issues” δεν είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να μειώσει τους αγώνες και τις ανάγκες των γυναικών. Επίσης, ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μια περιπεπλεγμένη σχέση με τον πατέρα του και όχι μόνο οι γυναίκες. Ο όρος λοιπόν που μπορεί να περιγράψει αυτά τα προβλήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι τα “ζητήματα προσκόλλησης” και αναφέρεται σε ενήλικες που είχαν προβληματικές σχέσεις με τους φροντιστές τους τους και δυσκολεύονται να δομήσουν ικανοποιητικές και ασφαλείς σχέσεις ως ενήλικες.

Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε ζητήματα προσκόλλησης:

Συνδέεστε ερωτικά μόνο με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι συχνά οικονομικά σταθεροί και μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Αν είχατε μια προβληματική σχέση με τον πατέρα σας, τότε υποσυνείδητα επιθυμείτε μια πατρική φιγούρα στην ζωή σας για να σας προστατεύει και να σας αγαπά. Ίσως να συνδέεστε με μεγαλύτερους άνδρες διότι αναζητάτε την τρυφερότητα που σας έλλειψε στην παιδική σας ηλικία. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι αν μπείτε σε μια τέτοια σχέση που προσομοιάζει την σχέση πατέρα-κόρης, ίσως να προκύψουν ζητήματα εξουσίας σε αυτή την σχέση.

Έχετε ζητήματα εξάρτησης, ζήλιας και υπερπροστασίας

Άνθρωποι με ανασφαλείς σχέσεις με τους φροντιστές τους στην παιδική ηλικία, συχνά αναπτύσσουν ένα αγχώδες μοντέλο σύνδεσης με τους ερωτικούς τους συντρόφους, που σημαίνει ότι ανησυχούν διαρκώς ότι θα τους εγκαταλείψουν. Συχνά ζηλεύουν υπέρμετρα και ψάχνουν διαρκώς σημάδια απιστίας. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια προσκόλληση μπορεί να κάνει τον ερωτικό σύντροφο να ασφυκτιά. Είναι λοιπόν σημαντικό σε όσους έχουν προβλήματα προσκόλλησης να βρουν τον τρόπο να γίνουν πιο ανεξάρτητοι συναισθηματικά.

Χρειάζεστε διαρκείς διαβεβαιώσεις αγάπης και αφοσίωσης

Για να το περιγράψουμε πιο απλά, διαρκώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου σας, με τους ή τις φίλες του αλλά και με όλον τον άλλον κόσμο που βρίσκεται γύρω σας. Αν έχετε ζητήματα προσκόλλησης, ίσως να νοιώθετε ανασφαλείς με τον σύντροφό σας και να χρειάζεστε διαρκείς διαβεβαιώσεις αγάπης και αφοσίωσης.

Αυτό μπορεί να γίνει εξαντλητικό και σε βάθος χρόνου να απομακρύνει τον σύντροφο από κοντά σας, πράγμα που τελικά θα επιβεβαιώσει τον μεγαλύτερό σας φόβο, ότι δηλαδή εσάς δεν σας αγαπά και δεν σας θέλει κανείς. Χρειάζεστε βοήθεια για να αναγνωρίσετε αυτά τα ζητήματα και να μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε.

Δίνετε την εντύπωση ότι σας ενδιαφέρει μόνο το σεξ

Αποζητάτε το σεξ. Έχετε διαρκώς την ανάγκη να κάνετε σεξ. Με αυτόν τον τρόπο νοιώθετε ότι σας αγαπούν και μάλιστα είναι αρκετά πιθανό να προβείτε σε επικίνδυνες συμπεριφορές προκειμένου να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας αυτή. Η αυτοεκτίμησή σας βασίζεται αρκετά στο αν κάποιος σας ποθεί ερωτικά ή όχι.

Το συναίσθημα ότι σας επιθυμούν ερωτικά είναι συχνά ένα υποκατάστατο των συναισθημάτων αγάπης και αφοσίωσης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ερωτική έλξη μπορεί να υπάρξει και χωρίς συναισθήματα αγάπης και το να μπερδεύετε τα δύο μεταξύ τους μπορεί να σας οδηγήσει σε απογοήτευση και πόνο.

Τρέμετε στην ιδέα να μείνετε μόνοι

Για αυτόν τον λόγο προτιμάτε να παραμένετε σε μια δυσλειτουργική σχέση παρά να μείνετε μόνοι. Πάτε από την μια σχέση στην άλλη και βιώνετε ξανά και ξανά τα ίδια προβλήματα καθώς δεν δίνετε καθόλου χρόνο στον εαυτό σας ενδιάμεσα για να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και κατά πόσο ο κάθε νέος σύντροφος είναι κατάλληλος για εσάς. Αν έχετε αγχώδη προβλήματα σύνδεσης, ο φόβος του να μείνετε χωρίς σχέση μπορεί να σας οδηγήσει σε αδυναμία να δομήσετε την δική σας ξεχωριστή ταυτότητα και κατά συνέπεια να υπάρξετε αυτόνομα σε μια σχέση ή χωρίς αυτήν, με την ανάλογη αυτοεκτίμηση.

Γνωρίζετε ότι έχετε δύσκολη σχέση με τον πατέρα σας

Μήπως ο πατέρας σας απείχε από την ζωή σας; Μήπως ήταν φυσικά παρών αλλά συναισθηματικά απών; Μήπως ήταν κακοποιητικός απέναντί σας σε σωματικό, ψυχικό ή σεξουαλικό επίπεδο;

Αν απαντήσατε ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να έχετε ζητήματα προσκόλλησης και τραύματα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν κάτι από τα παραπάνω σας άγγιξε ή σας προβλημάτισε λίγο περισσότερο, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα με την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας που θα σας κατευθύνει με ασφάλεια στα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για να διαχειριστείτε τα ζητήματα προσκόλλησης και τα πιθανά τραύματα που κουβαλάτε.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, το μέλλον μας και τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους ανθρώπους στην ζωή μας.