Το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας είναι από αυτά τα εστιατόρια-ταβερνάκια-μεζεδοπωλεία που δίνουν νόημα στο ταξίδι σου σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν ταξιδέψεις. Ανήκει σε αυτήν την κατηγορία του παραδοσιακού κρυμμένου θησαυρού σε ένα σκιερό πλακόστρωτο δρομάκι που σε περιμένει με το καθαρό του τραπεζομάντηλο, το σπιτικό φαγητό και το γνήσιο χαμόγελο, να σου προσφέρει ένα κομμάτι Ελλάδας.

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτό το σημείο από το 1994, εξηγεί το γιατί το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας βρίσκεται και ανάμεσα στις πρώτες επιλογές φαγητού για ντόπιους και επισκέπτες. Κρατάει αυτήν τον ατμόσφαιρα και αυτήν την ποιότητα από τότε ως σήμερα, περνάει σαν ταξιδιωτικό tip από τον έναν στον άλλον και κανακεύει άφθονους πεινασμένους όλον τον χρόνο, κάθε χρόνο.
Ήταν το πρώτο εστιατόριο που άνοιξε στον πεζόδρομο που έγινε αργότερα πιάτσα φαγητού για όλα τα γούστα. Ξεκίνησε ως ένα μικρό μεζεδοπωλείο βασισμένο στην ιδέα της Μαρίτσας να αναδείξει την τοπική γαστρονομία χρησιμοποιώντας τα τοπικά, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Με αυτό ως βάση και την επιθυμία να δημιουργηθούν και κάποια πιο “πειραγμένα”, δημιουργικά φαγητά, η Μαρίτσα πήρε την ιδέα “φαγητό της μαμάς” και την πήγε παρακάτω.

Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Αφού επέκτεινε τον χώρο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ώστε να προσφέρει την επιλογή και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού χώρου, διεύρυνε το μενού έτσι ώστε να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους έτσι κι αλλιώς ευχαριστημένους της πελάτες. Χορταστικοί μεζέδες, μαγειρευτά φαγητά και φρέσκο ψάρι πρωταγωνιστούν στον κατάλογό της , ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τα απολαύσεις όλα στο ξενοδοχείο ή και στο σκάφος. Για όλη αυτή την καλή και συνεπή δουλειά αλλά και για το τόσο όμορφο περιβάλλον, το εστιατόριο δικαίως έχει λάβει διακρίσεις και είναι σήμερα ανάμεσα στα καλύτερα του νησιού.

Η ιδέα όμως δεν εξαντλήθηκε εκεί. Η σεφ έχει δημιουργήσει μια σειρά από πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα με έμφαση στην κάπαρη, τον μάραθο και άλλες τοπικές πρώτες ύλες που πωλούνται μέσα στο κατάστημα κι έτσι ο πελάτης μπορεί να πάρει μια γεύση της Σύρου μαζί του, ως πεντανόστιμο σουβενίρ.

Κι επειδή την αγάπη της για το καλό φαγητό θέλει να την επικοινωνήσει με τον κόσμο, έγραψε ένα βιβλίο για την Συριανή γεύση που ονομάζεται ΣΥΡΟΣ γεύσεις και αρώματα της Μαρίτσας επιθυμώντας όπως σημειώνει η ίδια να αναβιώσει μνήμες και να αναδείξει την δημιουργία και το μεράκι των ανθρώπων της Σύρας, της Αρχόντισσας των Κυκλάδων.

Αν δεν επισκεφθείτε το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας όταν βρεθείτε στην Σύρο, δεν θα χάσετε μόνο το καλό της φαγητό αλλά και μια όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία.
