Δεν είναι σπάνιο όταν περνάμε συναισθηματικά πιεστικές περιόδους στη ζωή μας να καταφεύγουμε στο φαγητό. Υπάρχει κάτι το παρήγορο στις μεγάλες ποσότητες -λιπαρών και γεμάτων υδατάνθρακες ειδικά- πιάτων. Δεν μάς κάνει εντύπωση που η πανδημία είναι μία τέτοια στρεσογόνος περίοδος. Μάς έχει βάλει σε μία κατάσταση άγχους και εγρήγορσης τόσο για την υγεία μας και των δικών μας, όσο και για το οικονομικό και επαγγελματικό μας μέλλον. Το γεγονός ότι την περισσότερη ώρα βρισκόμαστε στο σπίτι δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση. Kαι όπως φαίνεται, θα μείνουμε σπίτι για ακόμα περισσότερες ώρες.
Το stress eating δεν θα μάς ενοχλούσε αν δεν είχε αρνητικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Μόλις το άγχος μας κατευναστεί, οι πιθανότητες είναι ότι θα ξυπνήσουν μέσα μας οι ενοχές για το πόσο έχουμε φάει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε ακόμα περισσότερο φαγητό, το οποίο καταναλώνεται χωρίς καν να το απολαμβάνεις. Δημιουργείται, δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος.
Παράλληλα, το σώμα μας μπορεί να επηρεαστεί με διαφορετικούς τρόπους. Στα άμεσα επακόλουθα είναι το στομάχι σου που ίσως αρχίσει να πονάει και οι ναυτίες. Αν δε, το stress eating κρατήσει για μία μεγάλη χρονική περίοδο, στις συνέπειες μπορεί να είναι και ο διαβήτης, η υψηλή πίεση και η έντονη κόπωση.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να το ελέγξεις όσο είναι νωρίς. Είναι πιο απλό απ’ όσο φαντάζει.
Απομάκρυνε τους πειρασμούς
Ο εγκέφαλός μας αισθάνεται μία έλξη για τις υψηλές θερμιδικά τροφές. Είναι στην πραγματικότητα μία αντίδραση που προκύπτει από το ένστικτο επιβίωσής μας. Βλέπουμε κάτι “γεμάτο” και θέλουμε να το καταναλώσουμε, ώστε να μάς δώσει δύναμη σε περίπτωση ανάγκης.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να υπάρχει μία σοκολάτα, για παράδειγμα, στα ντουλάπια σου και να την φας αν τη λιγουρευτείς. Όταν, όμως, το σπίτι είναι γεμάτο με “κακές” τροφές, αυξάνεις τις πιθανότητες να τις καταναλώσεις γρήγορα και μαζεμένα. Ειδικά σε συναισθηματικά πιεστικές περιόδους. Οπότε απόφυγε τον διάδρομο με τα snacks στο super market. Αν η κουζίνα σου είναι ήδη τίγκα στις ανθυγιεινές τροφές, μην τις πετάξεις, απλά κρύψ’ τις ώστε να μην τις βλέπεις.
Διατήρησε ένα διατροφικό πρόγραμμα
Όταν βάζεις το φαγητό σε πρόγραμμα, είναι δυσκολότερο να αρχίσεις να τρως μηχανικά. Το πώς θα είναι δομημένο το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά σου χέρια. Φρόντισε, όμως, να μην αφήνεις τον εαυτό σου πεινασμένο και να υπάρχουν τουλάχιστον δύο καλά γεύματα μέσα στη μέρα σου. Έτσι, θα μειώσεις και τις πιθανότητες να νιώθεις συνεχώς την ανάγκη για μικρο-snacks.
Μην περιορίζεις τις τροφές που καταναλώνεις
Δεν είναι σπάνιο, ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, να βγάζουμε από τη διατροφή μας τους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη ή τα λιπαρά. Αυτό, ωστόσο, είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, ειδικά σε περιόδους με πολύ άγχος. Γιατί; Πιέζεσαι ακόμα περισσότερο και όταν κάποια στιγμή “σκάσεις”, απλά θα πέσεις πιο πολύ με τα μούτρα στις τροφές που απέφευγες.
Πιες νερό
Πολύ συχνά νομίζουμε ότι θέλουμε να φάμε, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε αφυδατωμένοι. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι πίνοντας πολύ νερό μέσα στη μέρα σου, αλλά και με χυμούς και με φρούτα. Εκτός από τον περιορισμό του stress eating, θα ανεβάσεις έτσι και τα επίπεδα συγκέντρωσης και ενέργειάς σου.
Κουνήσου
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τις στιγμές, που “βουτάς” στο φαγητό, βρίσκεσαι στον καναπέ σου. Η αδράνεια και η βαρεμάρα εξάλλου είναι συχνοί πρόδρομοι του τσιμπολογήματος. Σήκω, λοιπόν, και κινήσου είτε αυτό σημαίνει να γυμναστείς στο σπίτι, είτε να βγεις για περπάτημα, είτε να κάνεις ποδήλατο. Όχι μόνο θα “σκοτώσεις” χρόνο, αλλά και θα μειώσεις το άγχος που σε κάνει να τρως.
Συγκεντρώσου στο φαγητό
Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να τρώμε και να κοιτάμε την τηλεόραση, το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Τώρα με την τηλεργασία, πολλοί τρώμε και δουλεύουμε συγχρόνως. Αυτή η συνήθεια ανεβάζει τις πιθανότητες να φάμε περισσότερο απ’ όσο πραγματικά πεινάμε. Προσπάθησε όσο τρως να είσαι αφοσιωμένος μόνο στο φαγητό σου. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλός σου θα πάρει πιο εύκολα το μήνυμα ότι έχεις χορτάσει.
Εντόπισε την πηγή του κακού
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να φας μία τεράστια σακούλα πατατάκια, κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να καταλάβεις τι νιώθεις. Κατ’ αρχάς, σιγουρέψου ότι όντως δεν έχεις ανάγκη τροφή και ότι πράγματι μιλάμε για stress eating. Στη συνέχεια, προσπάθησε να αποκωδικοποιήσεις τι αισθάνεσαι. Νιώθεις αγχωμένος, μόνος, αβοήθητος; Γιατί νιώθεις έτσι; Όταν το βρεις, θα μπορείς και να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου να το ξεπεράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αν δυσκολεύεσαι να το αντιμετωπίσεις μόνος, η βοήθεια ενός ειδικού μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.