Έχουμε συνηθίσει ανά μερικά χρόνια οι τάσεις να γυρνάνε στο παρελθόν. Αυτή την περίοδο έχουμε πλέον όλοι καταλάβει μία και καλή ότι είμαστε πίσω στα 90s και τα early 00s. Τα μαλλιά, το μακιγιάζ, τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα όλα μοιάζουν να βγήκαν από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Στην αρχή κριντζάραμε κάπως; Ναι, αλλά μετά ενδώσαμε στη νοσταλγία.

Η νοσταλγία αυτή φαίνεται ότι τώρα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ναι, οι τάσεις συνήθως μάς έρχονται αποκλειστικά στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς. Τα 90s, όμως, αποφάσισαν να απλώσουν και αλλού τα πλοκάμια τους. Συγκεκριμένα, στον χώρο της τεχνολογίας. Και ξέρεις κάτι; Με τα gadgets, τις συσκευές και τα τεχνολογικά προϊόντα που βλέπουμε να επιστρέφουν, δεν σκοπεύουμε να παραπονεθούμε ούτε λίγο.

Κασέτες

Ελπίζω κάποιος στο σπίτι να φρόντισε να μην πεταχτεί το κασετόφωνο και το παλιό σου WalkMan να λειτουργεί ακόμα. Γιατί; Διότι από το 2020 και μετά οι πωλήσεις των κασετών φαίνεται να έχουν εκτοξευτεί. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 94,7% σε σχέση με το 2019. Δεν είναι τυχαίο, που πολλοί καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να βγάζουν τα νέα τους albums απευθείας και σε κασέτες, ανάμεσά τους η Dua Lipa και η Lady Gaga. 

Χρωματιστοί υπολογιστές

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι υπολογιστές της Apple να μένουν πιστοί στις αποχρώσεις του λευκού, του ασημί και του μαύρου, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Το 1998 η εταιρεία κυκλοφόρησε έναν υπολογιστή με μπλε οθόνη, που μετέπειτα βγήκε και σε άλλα χρώματα. Τον Ιούλιο ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας του έκδοσης. Βγάζει ξανά τους υπολογιστές της σε διαφορετικά χρώματα, αλλά αυτή τη φορά όχι με την οθόνη-κουτί, αλλά με τις πλέον λεπτές κλασικές της φλατ. 

Πολύ μεγάλα κινητά

Οι πιθανότητες λένε ότι έχεις ήδη ένα. Κάποια στιγμή τα smartphones μας άρχισαν να γίνονται όλο και πιο μεγάλα και ούτε καν καθίσαμε να σκεφτούμε ότι αυτό σημαίνει την επιστροφή μας στα 90s. Θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις, αν θυμηθείς ότι στο παρελθόν στόχος των εταιρειών δεν ήταν να μεγαλώσουν τα κινητά, αλλά να τα μικρύνουν, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα κουβαλάς παντού μαζί σου. Επίσης, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς ότι το τελευταίο iPhone έχει οθόνη 6,7 ίντσες, ενώ το κλασικό Nokia είχε συνολικό μέγεθος 4,87 ίντσες. 

Φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης

Ναι, τα τελευταία χρόνια βλέπαμε τις polaroids να γίνονται τρομερά δημοφιλείς, όπως και τα φίλτρα που μιμούνται την ποιότητα των παλιότερων φωτογραφικών μηχανών. Σύμφωνα με το Google Trends, όμως, τον τελευταίο χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι όλο και περισσότεροι αναζητούσαν φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης. Μαζί τους, βέβαια, επιστρέφουν και τα φιλμ και οι συχνές επισκέψεις μας στα φωτογραφεία. 

Κινητά με καπάκι

Θυμάσαι εκείνη την περίοδο της ζωής σου, που βασική σου έγνοια για το κινητό ήταν απλά τι χρώμα θα έχει το καπάκι του και τι κορδόνι (ή όπως τα έλεγαν αυτά) θα του περάσεις; Λοιπόν, μπορείς να τη ζήσεις ξανά. Τα κινητά με καπάκια επιστρέφουν και όχι δεν χρειάζεται να στερηθείς τις ανέσεις των smartphones. Η Motorola ήταν η πρώτη που έκανε το βήμα, επανακυκλοφορώντας το πιο κλασικό κινητό της με καπάκι, το Razr. Πιάνει internet, βγάζει selfies, έχει Google Assistant και όλα όσα θεωρείς απαραίτητα για ένα σύγχρονο κινητό. Παράλληλα, όμως, μπορείς να το βάλεις σε retro mode και όλη η οθόνη και οι λειτουργίες του να πάνε 20 χρόνια πίσω.

Tamagotchi

Δεν θα πω ψέματα. Το παιδί μέσα μου ενθουσιάστηκε, κι ας μην το αγοράσω. Ναι, το ψηφιακό κατοικίδιο, που μάς χάριζε από ένα παιδικό τραύμα κάθε φορά που πέθαινε, επιστρέφει. Αρχικά, όλο και περισσότεροι άρχισαν να αγοράζουν την παλιά κλασική εκδοχή και να την ψάχνουν στο Google. Τελικά, η εταιρεία βλέποντας τη ζήτηση αποφάσισε να το αναβαθμίσει. Έτσι, πλέον μπορείς να πάρεις το Tamagotchi Pix, μία πιο Gen Z friendly εκδοχή, που έχει έγχρωμη οθόνη, περισσότερες επιλογές και κάμερα. Από τον Νοέμβριο, θα κυκλοφορήσει και μία Star Wars εκδοχή, όπου το ψηφιακό σου κατοικίδιο θα είναι ο R2-D2.

Κλασικά ξυπνητήρια

Ίσως να μη σου φαίνεται τόσο τρομερό, αλλά σκέψου από πότε έχεις όντως να ξυπνήσεις από τον ήχο ενός κλασικού ξυπνητηριού αντί αυτού του κινητού σου. Η επιστροφή αυτής της τάσης φαίνεται, βέβαια, να έχει περισσότερο να κάνει με όλες τις έρευνες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το πώς δεν βοηθάει ιδιαίτερα τον ύπνο μας και τον οργανισμό μας η οθόνη του κινητού να είναι το τελευταίο που βλέπουμε πριν τον ύπνο και το πρώτο μετά. Μπορείς να πάρεις ένα κλασικό αναλογικό ή ακόμα και ένα ψηφιακό. Φυσικά, πλέον κυκλοφορούν και smart ξυπνητήρια, αλλά τότε θα χαλάσεις τη 90s αίσθηση του πράγματος.