Η Ημέρα της Μητέρας ή της μητρικής παρουσίας στην ζωή μας είναι πραγματικά μια σπουδαία μέρα, διότι μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να αναγνωρίσουμε τον μοναδικό της ρόλο στην ζωή του καθενός μας. Μπορεί να είναι η μαμά, η γιαγιά, η προγιαγιά, η θετή μητέρα ή οποιαδήποτε γυναίκα έχει αναλάβει το μεγάλωμά μας, την ανατροφή μας, την υποστήριξή μας, την φροντίδα μας.

Την συνθετότητα του ρόλου αυτού θα χρειαζόμασταν σελίδες για να την αναλύσουμε, μπορεί όμως να συνοψιστεί σε μία λέξη: αγκαλιά. Η μητρική αγκαλιά, πάντα εκεί, πάντα έτοιμη να σε βυθίσει μέσα της, ακόμα κι αν έχεις γίνει ντερέκι και περισσεύεις από παντού ή έχεις κι εσύ άσπρα μαλλιά στο κεφάλι. Στην γυναίκα αυτή λοιπόν αξίζουν όλα τα καλά και πάνω απ’ όλα της αξίζει η δική μας αγάπη και προσοχή.

Αν θέλουμε να της προσφέρουμε κάτι για την Γιορτή της Μητέρας θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι όλες οι μητέρες ίδιες. Δεν δακρύζουν όλες μόλις τους προσφέρετε ένα μπουκέτο λουλουδιών ή μια κάρτα καρδιά. Είναι άνθρωποι με διαφορετικά γούστα ή ενδιαφέροντα και θα το εκτιμήσουν απείρως περισσότερο αν τους προσφέρετε κάτι που ταιριάζει σε αυτά τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Να μερικές ιδέες για να εμπνευστείτε:

Φτιάξτε της μια λίστα τραγουδιών

Σε αυτήν την λίστα βάλτε το είδος της μουσικής που της αρέσει αλλά κάντε ένα κόλπο: Ανάμεσα στα τραγούδια της λίστας σκορπίστε εκείνα που έχουν σημαδέψει κάποιες προσωπικές σας στιγμές μαζί. Από ένα ταξίδι που κάνατε με το αυτοκίνητο κάποτε, από μια ταινία της Disney που παρακολουθούσε μαζί σας όταν ήσασταν στην πρώτη δημοτικού ή το τραγούδι που τραγουδιέται συχνά σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τα λουλούδια μπορεί να μην την κάνουν να δακρύσει, η λίστα αυτή σίγουρα θα το πετύχει.


Γράψτε της ένα γράμμα

Προς θεού, όχι τίποτα δακρύβρεχτο ή πολύ σοβαρό! Γράψτε της ας πούμε για μια ωραία ανάμνηση που έχετε από την κοινή σας ζωή, περιγράψτε της μια γκάφα της έτσι όπως την ζήσατε εσείς ή μια φορά που την είχατε δει να είναι πολύ όμορφα ντυμένη και την θαυμάσατε. Το γράμμα σας μπορεί να έχει την μορφή λίστας με τα πέντε πιο αστεία πράγματα που κάνει η μητέρα σας. Πειράξτε την λίγο, είναι καλή ευκαιρία και θα το ευχαριστηθεί.


Κλείστε εισιτήρια για ένα μουσείο

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα μουσεία. Βρείτε λοιπόν ένα μουσείο το οποίο θα ήθελε ίσως να επισκεφθεί, κατά προτίμηση κάποιο με ωραίο καφέ. Προσφέρετέ της τα εισιτήρια και προτείνετε να την συνοδεύσετε. Αφού περιηγηθείτε το μουσείο, πιείτε κι ένα ωραίο καφέ παρέα. Οι μαμάδες το εκτιμούν πολύ όταν τους χαρίζουμε τον χρόνο μας.


Δωρίστε τους μια περιποίηση

Είτε αυτό είναι νύχια, είτε ένα μασάζ, είτε ακόμα και μια συνδρομή του ενός μήνα σε ένα καλό γυμναστήριο. Καμιά γυναίκα δεν λέει όχι σε κάτι τέτοιο και δεν είναι ακριβότερο από μια ωραία ανθοδέσμη.

Δωρίστε της ένα brunch στο σπίτι, έξω ή ακόμα και virtual

Το δώρο αυτό έχει να κάνει με την αντιστροφή της της φροντίδας. Αντί να σας μαγειρέψει εκείνη, που είναι το σύνηθες, μαγειρέψτε της εσείς ένα πλούσιο brunch ή κεράστε την κάπου έξω τώρα που έχουν ανοίξει τα μαγαζιά. Αν μένετε μακριά, στείλτε της κάτι με delivery, παραγγείλτε κι εσείς το ίδιο και κάντε μια διαδικτυακή συνάντηση για καφέ, φαγητό και κουβέντα.


Φτιάξτε της κάτι με τα χέρια σας

Ένα δώρο από τα χέρια σας θα την κάνει να χαρεί πάρα πολύ. Μπορεί να είναι κάτι φαγώσιμο, ένα potpourri, ένα ποτό με φρούτα, ένα τσάτνεϊ ή ένα βάζο μαρμελάδα. Ότι και να είναι θα της δώσει το μήνυμα ότι επενδύσατε χρόνο  και κόπο για να την ευχαριστήσετε, αυτό που κάνει εκείνη για όλη σας την ζωή δηλαδή.


Κάντε έναν περίπατο παρέα

Πάρτε την μαμά για μια βόλτα και ξεναγήστε την σε μια γειτονιά που δεν γνωρίζει τόσο καλά ή περάστε δυο ώρες στο πάρκο της περιοχής σας με καφέ στο χέρι. Μπορείτε ακόμα να οργανώσετε και ένα μικρό πικνίκ έχοντας μαζί σας μερικά σνακ. Σε αυτήν την βόλτα προσπαθήστε να φέρετε την κουβέντα περισσότερο σε εκείνη. Πως περνάει αυτόν τον καιρό, τι την ενθουσιάζει, ποια ταινία της άρεσε και άλλα τέτοια. Κάντε την δηλαδή το επίκεντρο το ενδιαφέροντος σας και θα εκπλαγείτε με το πόσα ίσως θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σας.


Φτιάξτε της μια λίστα από τα ενδιαφέροντά της

Μπορεί η μητέρες να γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα για τα παιδιά τους και τα παιδιά όμως είναι σε θέση να γνωρίζουν πολλά για τις μητέρες τους. Φτιάξτε της λοιπόν μια λίστα σχετική με ένα από τα ενδιαφέροντά της. Αυτή μπορεί να είναι: μια λίστα με βιβλία, με ταινίες, με τηλεοπτικές σειρές, με συνταγές ή ότι άλλο της ταιριάζει.

Χρόνια πολλά στις μαμάδες μας!