Είναι μάλλον πιθανό να έχετε ακούσει κάτι για τον σύνδεσμο όσφρησης και αναμνήσεων. Πως δηλαδή το κέντρο του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με την όσφρηση, (οσφρητικός βολβός), στέλνει τις σχετικές πληροφορίες στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, περιοχές  που σχετίζονται με την μνήμη και τα συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όσφρησή μας να είναι πολύ τακτικά υπεύθυνη για κάτι που θυμηθήκαμε χωρίς άλλον προφανή λόγο.
Οι μυρωδιές που σχετίζονται με ευχάριστες στιγμές λοιπόν, έχουν την δυνατότητα να μας ζεστάνουν την καρδιά, να μας κάνουν να χαλαρώσουμε ή ακόμα και να χαρούμε. Ένα σπίτι που μυρίζει καφέ και φρεσκοψημένο κέικ για παράδειγμα, μοιάζει να έχει ανοίξει μια ζεστή αγκαλιά για να μας υποδεχθεί, ενώ οι κανέλες και τα γαρύφαλλα μας βάζουν κατ’ ευθείαν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση.
Στις φετινές γιορτές λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα σπιτικά αρώματα με μερικά φτηνά και πολύ συνηθισμένα υλικά για να δημιουργήσουμε ζεστή, παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Αρωματικές γιρλάντες

Υλικά

  • 2 πορτοκάλια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Μερικά ξύλα κανέλας
  • Κλαδάκια έλατου
  • Σπάγκος

Εκτέλεση
Αραδιάζουμε τις φέτες των φρούτων πάνω σε λαδόχαρτο και τις ψήνουμε στον αέρα και στους 120 βαθμούς Κελσίου για περίπου μιάμιση ώρα ή ώσπου να στεγνώσουν τελείως.
Αφήνουμε να κρυώσουν και συνθέτουμε την γιρλάντα μας σύμφωνα με τα γούστα μας. Εμείς εδώ περάσαμε τα φρούτα στον σπάγκο με μια μεγάλη βελόνα παρέα με κανέλες και κλαδάκια έλατου.

 Αρωματικές πιατελίτσες

Με τα ίδια υλικά και μια χούφτα γαρύφαλλα, συνθέτουμε αρωματικό ποτ πουρί σε όποια πιατελίτσα ή μπολάκι αγαπάμε. Η διαφορά εδώ είναι ότι σπάμε δυο τρία ξύλα κανέλας για να δώσουν περισσότερο άρωμα στην σύνθεσή μας και βάζουμε και μερικά γκι για έξτρα χρώμα.

Ποτ πουρί που σιγοβράζει:

Παραδεισένιο μήλο

Υλικά

  • 3 κουτ. γλυκού pumpkin pie mix που έχουμε φτιάξει μόνοι μας.
  • 1 κουτ. γλυκού τζίνζερ σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 μήλο κομμένο σε φέτες
  • 4 ξύλα κανέλας

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά σε νερό και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο δυνατό και αφήνουμε να σιγοβράζει για όσες ώρες θέλουμε.
Μπορούμε να βάλουμε την κατσαρολίτσα μας πάνω σε σόμπα ή να την τοποθετήσουμε πάνω στο ειδικό σκεύος με το ρεσώ που θα το κρατήσει αχνιστό για όση ώρα θέλουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό, ιδιαίτερα αν το αφήσουμε στο μάτι της κουζίνας.
Η γλυκιά θαλπωρή των χειμωνιάτικων αρωμάτων θα μας συντροφέψει για ώρες.

Αγαπημένο πορτοκάλι

Το πορτοκάλι βρίσκεται σε πολλές χριστουγεννιάτικες συνταγές, οπότε κατέχει σπουδαία θέση ανάμεσα στα αρώματα της εποχής. Εμείς εδώ θα το βάλουμε να κάνει παρέα με μερικά ακόμα βότανα και μπαχαρικά για να μας δώσουν αξέχαστο αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. σούπας γαρύφαλλα
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 4 ξύλα κανέλας

Εκτέλεση

Βάζουμε νερό στην κατσαρολίτσα μας και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Το φέρνουμε σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε την φωτιά, όπως ακριβώς και στην προηγούμενη συνταγή.

Φυσικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τα ποτ πουρί που σιγοβράζουν και να κάνετε άλλους συνδυασμούς με λεμόνι ή θυμάρι ή φύλλα δάφνης. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε ώσπου να βρείτε την μυρωδιά που σας εκφράζει περισσότερο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!