Η μυρωδιά του σπιτιού μας μπορεί να είναι αυτό που μας χαλαρώνει και μας ξεκουράζει μόλις μπαίνουμε μέσα ή αυτό που μας κάνει να νοιώθουμε ανήσυχοι και κουρασμένοι. Ο λόγος είναι ότι η όσφρηση είναι συχνά ο ρυθμιστής της διάθεσής μας, δεν θα τρώγαμε ένα φαγητό που δεν μυρίζει ωραία, ούτε θα φιλούσαμε κάποιον με άσκημη αναπνοή.
Το μυστικό για ένα σπίτι που μοσχοβολάει, δεν είναι όμως το αρωματικό σπρέι που υποτίθεται ότι θα νικήσει όλες τις άλλες μυρωδιές και θα κάνει τον χώρο μας πιο ανάλαφρο. Μην πιστεύετε στις ανάλογες διαφημίσεις. Αν μάλιστα παθαίνετε πονοκεφάλους από τα ισχυρά αρώματα ή έχετε άσθμα ή αλλεργίες, τα αρώματα εσωτερικού χώρου δεν σας κάνουν καθόλου καλό.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να βρεθούν οι αιτίες της κακής οσμής και να τις διορθώσουμε κι αυτές μπορεί να είναι:
Η υγρασία
Η υγρασία είναι ο νούμερο ένα λόγος της οικιακής κακοσμίας. Αν δεν είναι ορατή, και πολλές φορές δεν είναι, μπορούμε να μετρήσουμε την υγρασία κάθε δωματίου ξεχωριστά με ένα υγρόμετρο. Αν ξεπερνάει το 60%, ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν αφυγραντήρα. Αν το σπίτι σας είναι γενικά υγρό, καλό θα είναι να αποφύγετε τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο που είναι πιθανό να παγιδεύουν την υγρασία. Αερίζουμε τακτικά τους χώρους, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες, τοποθετούμε κρυστάλλους για αφύγρανση στις ντουλάπες μας (υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ) και απλώνουμε το χαλάκι του μπάνιου να στεγνώσει μετά από κάθε ντους.
Ασχολούμαστε με τα προφανή
Αδειάζουμε τακτικά τα καλάθια των σκουπιδιών στην κουζίνα το μπάνιο ή εκεί όπου ρίχνουμε λερωμένες πάνες ή την άμμο της γάτας μας γιατί όλα αυτά μπορεί να αναδύουν οσμές. Ναι, είναι προφανές ότι αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, όμως δεν είναι και αυτονόητο διότι αυτό που συχνά μας συμβαίνει ονομάζεται αισθητηριακή προσαρμογή και σημαίνει ότι αν ερχόμαστε τακτικά αντιμέτωποι με μια μυρωδιά, ακόμα και κακή, είναι πιθανό να την συνηθίσουμε και να μην μας κάνει κακή εντύπωση. Αν μυρίσουμε καπνό τσιγάρου στον χώρο μας ξαφνικά, θα τον καταλάβουμε αμέσως. Αν κάποιος από εμάς καπνίζει συστηματικά μέσα στο σπίτι, τότε η μύτη μας συνηθίζει την μυρωδιά. Πλένουμε και τους κάδους των σκουπιδιών μας μια φορά τον μήνα, όπως και το κουτί της άμμου της γατούλας μας. Ένα καλό κόλπο είναι να χρησιμοποιούμε μικρούς κάδους ώστε να αναγκαζόμαστε να τους αδειάζουμε τακτικά και να μην μένουν τα σκουπίδια μέσα τους για μέρες και μέρες.
Τι μυρίζει μέσα στο ψυγείο;
Συνήθως τα περισσεύματα των φαγητών μας που τα βάζουμε στο ψυγείο θεωρώντας ότι θα τα φάμε σύντομα, ξεχνιούνται όμως και σπρώχνονται συνήθως πίσω πίσω, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να βρωμάνε κάποια στιγμή. Αφού πετάξουμε την πηγή της κακής οσμής, τα χαλασμένα φρούτα ή λαχανικά, που βρίσκονται στον κάδο, τότε σαπουνίζουμε τα ράφια, την πόρτα και τους κάδους λαχανικών και chiller. Αν η μυρωδιά επιμένει, χρησιμοποιούμε νερόξυδο και το ξεβγάζουμε με ένα μαλακό σφουγγάρι.
Καθαρίζουμε τα υφάσματα
Ριχτάρια, καλύμματα κρεβατιών, μαξιλαράκια, κουρτίνες, χαλιά, είναι αυτά που απορροφούν τις μυρωδιές περισσότερο από κάθε επιφάνεια του σπιτιού μας και γι’ αυτό θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Αν χυθεί κάτι πάνω στο χαλί μας θα πρέπει να το καθαρίσουμε άμεσα διότι στο υγρό που έχει απορροφήσει θα αναπτυχθούν βακτήρια. Αφού καθαρίσουμε καλά, πασπαλίζουμε τον λεκέ με baking powder, αφήνουμε για μερικές ώρες και σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα μας.
Τα σεντόνια των κρεβατιών μας πρέπει να αλλάζονται τακτικά, μια φορά την εβδομάδα είναι καλά, διότι κάνουν την κρεβατοκάμαρά μας να μυρίζει άσκημα, οσμή που μπορεί να χαλάει και τον ίδιο μας τον ύπνο.
Ανοίγουμε τα παράθυρα
Αν θέλουμε να ανανεώσουμε τον αέρα του σπιτιού μας, ιδιαίτερα αν έχουμε μόλις μαγειρέψει, καλό θα είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα για να μπει μέσα ο καθαρός αέρας που όχι μόνο θα βελτιώσει την μυρωδιά του σπιτιού μας αλλά και την διάθεσή μας. Αν έχουμε παράθυρα σε αντικριστά σημεία του σπιτιού μας, τα ανοίγουμε για να κάνει ρεύμα και να φυσήξει πραγματικά μέσα στον χώρο. Ιδιαίτερα στο μπάνιο μας, αφήνουμε το παράθυρο πάντα λίγο ανοιχτό για να στεγνώνει η υγρασία, ακόμα κι αν έξω κάνει κρύο. Όταν έχουμε κάνει μπάνιο καλό θα είναι να το ανοίξουμε διάπλατα για λίγο για να στεγνώσουν οι υδρατμοί.
Διακριτικοί τρόποι για να αρωματίσουμε τον χώρο μας
Ένας πανεύκολος τρόπος για αρωματίσουμε ένα καθαρό σπίτι είναι τα αιθέρια έλαια που καίμε στα μικρά φουρνάκια τους αραιωμένα με νερό. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε το δικό μας σπρέι με αιθέρια έλαια με την εξής συνταγή: Αναμειγνύουμε μισό φλυτζάνι άσπρο ξύδι, μισό φλυτζάνι καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ και 20 σταγόνες του αγαπημένου μας αιθέριου ελαίου σε ένα μπουκάλι με σπρέι. Ανακινούμε καλά πριν από την χρήση και ψεκάζουμε πάνω στους καναπέδες ή τις κουρτίνες μας.
Μπορούμε να γεμίσουμε ένα φίλτρο του καφέ με μαγειρική σόδα και να στάξουμε μέσα 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Το κλείνουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο ντουλάπι με τις κάλτσες μας ή όπου αλλού μας αρέσει.
Οι δυνατές μυρωδιές δεν είναι πάντοτε καλές
Μια συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι για να θεωρούμε το σπίτι μας μυρωδάτο, το άρωμά του θα πρέπει να μας αγκαλιάζει μόλις μπούμε μέσα. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιούμε πολύ δυνατά αρωματικά χώρου ή μαλακτικά ρούχων. Αυτό που θα έπρεπε να έχουμε στο μυαλό μας όμως, είναι το καθαρό μας σπίτι να είναι διακριτικά αρωματισμένο ή να μην μυρίζει καθόλου για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε ενέργεια τις ώρες που βρισκόμαστε εκεί.
Για αυτό είναι καλό να αποφεύγουμε τις πολύ γλυκιές μυρωδιές που κάνουν την ατμόσφαιρα βαριά. Αρωματικά κεριά με έντονη μυρωδιά ζάχαρης και κανέλας είναι πιθανό να δυναστεύουν τον χώρο, ενώ οι πιο φυσικές μυρωδιές ξύλου ή εσπεριδοειδών τον κάνουν πιο ανάλαφρο.