Υποθετικά ζούμε σε μία εποχή, στην οποία κοινωνικά προσπαθούμε να πάμε μπροστά και να διώξουμε από την επικρατούσα σκέψη και ρητορική σεξισμούς, ομοφοβίες και γενικότερες μισαλλοδοξίες. Μία εποχή, που η παραβατικότητα και η ψευτομαγκιά δεν αντιμετωπίζονται ως cool, αλλά ως κάτι τοξικό. Κι όμως, σ’ αυτή την εποχή ένα από τα επικρατέστερα είδη μουσικής κάνει ακριβώς τα αντίθετα. 

Ο λόγος, προφανώς, για την trap, που μόνο ελπίδες για το μέλλον δεν μάς δίνει, μαζί με τους εκπροσώπους της. Κατ’ αρχάς, στη βάση της αποτελεί ένα ακραία σεξιστικό μουσικό είδος, που προωθεί με κάθε τρόπο την υποτίμηση και την αντικειμενοποίηση του γυναικείου φύλου. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα μουσικό είδος, που απροκάλυπτα στηρίζει τα ναρκωτικά και τη βία. Όχι μόνο με τους στίχους της, αλλά με όλο το lifestyle των trappers, που σήμερα αποτελούν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας, με εκατομμύρια views στο YouTube. Ένα lifestyle, που φαίνεται να δικαιολογεί ακόμα και την οπλοκατοχή.

Πριν μερικές εβδομάδες, ο trapper Trannos έγινε γνωστό ότι συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές. Αιτία ήταν ότι μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητό του βρήκαν ότι είχε σε αυτό ένα όπλο. Πέρασε μία νύχτα στο κρατητήριο και αφότου αποφυλακίστηκε, μετά από απολογία και δήλωση ότι το όπλο δεν ήταν δικό του και το είχε για ένα video clip, όχι απλά δεν φάνηκε μετανιωμένος, αλλά εξαιρετικά αλαζονικός και προκλητικός. Συγκεκριμένα, σε story στο Instagram τον είδαμε να γελάει και να λέει “Πάλι καλά, που βρήκαν μόνο ένα, γιατί είχα κι άλλο στο αμάξι”.

Κι ενώ το παραπάνω βίντεο ήδη ήταν προβληματικό, ο trapper επεκτάθηκε. Σε δηλώσεις του στις κάμερες σε εκδήλωση της Panik Records, ο Trannos είπε ότι η υπόθεση έχει πλέον εκδικαστεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι το γεγονός δεν τον στεναχώρησε ούτε το μετανιώνει. Αν και επιμένει ότι το όπλο δεν ήταν δικό του, θεώρησε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, που ήταν στην κατοχή του, μιας και δεν πυροβόλησε κανέναν με αυτό. 

Δεν ήταν ο μόνος, ωστόσο, που έκανε προκλητικές δηλώσεις στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Για το περιστατικό μίλησε και ο Light, ο οποίος βρισκόταν εκεί, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά περίεργους όσους έχουν θέμα με την οπλοκατοχή, όταν αυτή σχετίζεται με trappers. Συγκεκριμένα, τον ακούσαμε να λέει ότι αυτή είναι η trap και δεν γίνεται να εντυπωσιαζόμαστε, που οι στίχοι της ταυτίζονται και με την πραγματική ζωή των trappers. Με άλλα λόγια, ο Light μάς ξεκαθάρισε λίγο πολύ πως, όταν ακούμε ένα trap κομμάτι για ναρκωτικά, όπλα και βία, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο ερμηνευτής του πράγματι σε έναν μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, οπλοφορεί και ασκεί βία. 

Θα θέλαμε να τα βάλουμε με τους trappers για τις δηλώσεις τους; Ναι, αλλά το μεγαλύτερο φταίξιμο δεν πέφτει σε αυτούς, αν μάς ρωτάτε. Σε αυτή τη φάση πλέον, ως κύριους υπαίτιους για την (έμπρακτη) προώθηση αυτών των απόψεων θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία μουσική και μιντιακή βιομηχανία, που δεν τούς φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους, δεν περιορίζει τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές τους και που βασικά αρέσκεται σε αυτές, μιας και θεωρεί ότι θα φέρουν περισσότερα έσοδα. Θα κατηγορήσουμε το κοινό τους; Προφανώς, αλλά μόνο σε έναν βαθμό και μόνο όταν μιλάμε για το ενήλικο κομμάτι. Δυστυχώς, τεράστιο ποσοστό των fans της trap δεν είναι παρά έφηβα παιδιά, που δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους, που σε αυτή την ηλικία δεν ξέρουν καλύτερα.