Στα σουρεαλιστικά νέα της ημέρας, ένας Έλληνας ψυχολόγος αποφάσισε να ξυπνήσει το πρωί της 20 του Δεκέμβρη 2021 και να κάνει μία ανάρτηση στο επαγγελματικό του προφίλ στο Facebook με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια του δυτικού κόσμου. Όλα ακούγονται φυσιολογικά μέχρι εδώ, καθώς κάποιος ορθώς φαντάζεται ότι ως επιστήμονας, ο κύριος Στέφανος Σιδηρόπουλος (ο ίδιος έχει κάνει την ανάρτηση χωρίς να κρύψει το όνομά του, επομένως δεν θα χρησιμοποιήσουμε την ανωνυμία) γνωρίζει πέντε πράγματα παραπάνω για το θέμα και ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει άτομα που όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Όμως όχι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λίστα με τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει μία οικογένεια πηγαίνει ως εξής:

Φεμινισμός,

Αλκοολισμός,

Ναρκωτικά,

Τζόγος,

Απιστία,

Ψέμα,

Κακοποίηση – Βία

Χρεωκοπία,

Ζήλια,

Εγωκεντρισμός

Όπως όλοι μπορούμε να δούμε, πρώτο στην λίστα των λόγων που μία οικογένεια μπορεί να υποφέρει, πιο πάνω από την κακοποίηση, τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά βρίσκεται ο φεμινισμός. Η διεκδίκηση δηλαδή των γυναικών στα ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, μέσα και έξω από το σπίτι, αποτελεί σύμφωνα με τον κο Σιδηρόπουλο ένα τεράστιο red flag, είναι μεγάλο πρόβλημα και προφανώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Απαντώντας στα (ευτυχώς πολλά) σχόλια εναντίον αυτής της ρητορικής, ο εν λόγω ψυχολόγος προχώρησε σε ένα εξαιρετικά αναμενόμενο mansplaining, στο οποίο προσπάθησε να μας εξηγήσει τι είναι στην πραγματικότητα ο φεμινισμός, να ισχυριστεί ότι όλοι πάσχουμε από άγνοια, ακόμα και να κάνει αναφορές σε άλλα δημοσιογραφικά άρθρα για να αποδείξει το επιχείρημά του, και φυσικά σε όλα απέτυχε. Παρόλο που έχει μία σχετική πλάκα να διαβάζεις απαντήσεις όπως “Κρύπτειν αμαθίην κρέσσον, ή ες το μέσον φέρειν. –Καλύτερα να κρύβεις την αμάθειά σου παρά να τη φανερώνεις, έλεγε ο Ηράκλειτος. Η άγνοια σας περί της άποψης του Φεμινισμού για το θεσμό της οικογένειας είναι ολοφάνερη, λυπάμαι αλλά εκτίθεστε” οι οποίες δείχνουν έναν άνθρωπο που όχι μόνο έχει τεράστια ιδέα για τον εαυτό του, αλλά χρησιμοποιεί αρχαίες εκφράσεις για να μας κάνει να αισθανθούμε μειονεκτικά και αποτυχαίνει παταγωδώς, η όλη υπόθεση είναι αρκετά προβληματική έως και επικίνδυνη.

Εφόσον ο κύριος Σιδηρόπουλος είναι όντως ψυχολόγος που εξασκεί ακόμα το επάγγελμά του και συνεπώς, αναλαμβάνει άτομα τα οποία του εμπιστεύονται την ψυχική τους υγεία, το γεγονός ότι κουβαλάει τέτοιες απόψεις και, σύμφωνα με αυτές τελεί τις συνεδρίες του, δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρο γεγονός. Σε κάνει να σκέφτεσαι όχι μόνο πόσους ασθενείς του έχει ο ίδιος μπερδέψει περαιτέρω, αλλά και γενικότερα για το επάγγελμα του ψυχολόγου στην χώρα μας (αλλά και γενικά) και κατά πόσο μπορεί αντί για βοήθεια να αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για το άτομο, το ζευγάρι ή την οικογένεια που επιλέγει να ξεκινήσει ψυχανάλυση.

Δυστυχώς, όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις του, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο κύριος Στέφανος Σιδηρόπουλος μπορεί να διαβάσει τα σχόλια εναντίον της ανάρτησής του, να σκεφτεί λίγο παραπάνω και να ενημερωθεί σωστά. Το μόνο που πραγματικά μπορούμε να ελπίζουμε είναι να μην υπάρχουν πολλοί άλλοι σαν και εκείνον.

Aν είσαι σε αναζήτηση ψυχολόγου, πρώτον μην πας στον συγκεκριμένο. Δεύτερον, εδώ μπορείς να βρεις τρεις βασικές συμβουλές για να επιλέξεις τον σωστό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!