Υπάρχει ένα ποτό που συγκεντρώνει μέσα του τόσα πολλά χριστουγεννιάτικα στοιχεία, που ακόμα κι αν το πιείς άλλη εποχή, μπορεί να σε μεταφέρει στα Χριστούγεννα μόνο με μια γουλιά. Μιλάμε φυσικά για το Gluhwein ή αλλιώς Mulled Wine που μπορεί να ξεκίνησε ως έθιμο από τα πλουσιόσπιτα των Βορειοευρωπαίων, πίνεται όμως πια σε όλον κόσμο και συνήθως στις γιορτινές αυτές μέρες. Δεν υπάρχει Christmas market που να μην σερβίρει Gluhwein σε ανθρώπους με κόκκινα μάγουλα από το κρύο και γαντοφορεμένα χέρια που τυλίγονται γύρω από την ζεστή κούπα με το αρωματικό αυτό χριστουγεννιάτικο μικρό θαύμα.

Αν και θεωρείται εύκολο στην παρασκευή του, το Gluhwein έχει τα μυστικά του που αν τα γνωρίζεις και τα σεβαστείς, θα φτιάξεις όχι απλά ένα αρωματικό ζεστό κρασί, αλλά ένα υπέροχο ποτό για εσένα και την παρέα σου που θα μοιάζει με μια ζεστή, αρωματισμένη, χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για να χωθείς μέσα και να ξεχάσεις τον κόσμο εκεί έξω.

Ποιο κρασί;

Βασικό συστατικό είναι το φυσικά το κρασί. Θα πρέπει να διαλέξεις ένα κόκκινο ξηρό κρασί χωρίς ιδιαίτερο δικό του άρωμα, διότι αυτό που θέλουμε είναι μια ωραία μεστή βάση για να προσθέσουμε εμείς τα δικά μας. Απόφυγε για παράδειγμα κρασιά με έντονο δικό τους άρωμα, αλλά προτίμησε ένα απλό Cabernet Sauvignon που δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Αν φυσικά θέλεις να φτιάξεις κάτι αξέχαστο μπορείς να πας σε ακριβότερες λύσεις, κατά την γνώμη μας όμως δεν είναι απαραίτητο.

Διάλεξε τα αρωματικά και τα μπαχαρικά σου

Τα βασικά μπαχαρικά του Gluhwein είναι η κανέλα, τα γαρύφαλλα, και το πορτοκάλι. Εμείς όμως σου προτείνουμε να δοκιμάσεις να προσθέσεις στο μπουκέτο των αρωμάτων λίγο τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο, σπόρους κάρδαμου, πιπέρι ή μοσχοκάρυδο. Μην διστάσεις να ξεστρατίσεις από την πεπατημένη λοιπόν και να δοκιμάσεις να προσθέσεις ένα έστω μπαχαρικό που επιθυμείς παραπάνω από την βασική συνταγή, ανάλογα με τα γούστα σου.

Σιρόπι για βάση

Πολλές παραδοσιακές συνταγές ζητούν να φτιάξουμε ένα σιρόπι με νερό, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας πρώτα, το οποίο θα αναμειχθεί με το κρασί για να μας δώσει το ποθητό αποτέλεσμα. Το νερό όμως αφαιρεί από την ένταση του ποτού, οπότε ένα σιρόπι με βάση το ίδιο το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καλύτερη λύση.

Πως γίνεται: Αναμειγνύουμε 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με το μείγμα μπαχαρικών που έχουμε αποφασίσει, 2 κουταλιές χυμό λεμόνι, 2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι και τόσο κρασί ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, προσθέτουμε και μια φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας διαρκώς πάνω σε χαμηλή φωτιά. Όταν λιώσει η ζάχαρη, ανέβασε την φωτιά και αφήστε το να βράσει ώσπου να μοιάζει με σιρόπι. Τότε προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και κατεβάζουμε την φωτιά στο χαμηλότερο δυνατό ώστε το κρασί μας να ζεσταθεί καλά ΑΛΛΆ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΆΣΕΙ! Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά να συμβεί και αν θέλουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε κομμένα φρούτα και να το κάνουμε να μοιάζει περισσότερο με sangria.

Πειραματίσου

Αν θέλεις να ξεστρατίσεις από την πεπατημένη, πειραματίσου με τα αρώματα. Είναι πιθανό να μην τα καταφέρεις τέλεια με την πρώτη να φτιάξεις το ωραιότερο Gluhwein του κόσμου. Σίγουρα όμως θα είναι πολύ καλύτερο από το έτοιμο εμφιαλωμένο και θα έχει την υπογραφή σου.

Με brandy για έξτρα ένταση

Όσο ζεσταίνεται το Gluhwein χάνει λίγο από το αλκοόλ του. Μπορείς να το κάνεις πιο δυνατό προσθέτοντας ¼ του φλυτζανιού brandy στο τελείωμα ώστε να το κάνεις πιο δυνατό.

Βασική συνταγή

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750ml)
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 2 σπόροι κάρδαμου πατημένοι με την πλατιά πλευρά του μαχαιριού
  • 2 κουταλιές του γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη ή μέλι, το οποίο όμως δίνει ελαφρά διαφορετική γεύση.
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
  • Φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Από τα παραπάνω μπαχαρικά, διάλεξε αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και ακολούθησε τα παραπάνω βήματα. Στράγγισε το κρασί πριν το βάλεις στα ποτήρια και πρόσθεσε αν επιθυμείς μια φέτα πορτοκάλι στο καθένα. Προσοχή όμως: το Gluhwein είναι ζεστό κρασί, όχι ζεματιστό κρασί.

Προτίμησε ποτήρια ή γιορτινές κούπες με χεράκι για πιο εύκολο σερβίρισμα και ετοιμάσου για μια γερή δόση χειμωνιάτικης θαλπωρής.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!