Όταν οι λέξεις κρασί και καλοκαίρι μπαίνουν στην ίδια πρόταση, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι μιλάμε για ροζέ. Εξάλλου, είναι μία από τις πιο δροσερές και ευχάριστες επιλογές για τους ζεστούς μήνες της εποχής και τους αλεπάλληλους καύσωνες της. Όχι πάντα, όμως. Γιατί; Διότι οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τον πραγματικά σωστό τρόπο να προετοιμάζουμε και να πίνουμε το ροζέ, έτσι ώστε να το απολαύσουμε στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Ώρα αυτό να αλλάξει.

Η σωστή θερμοκρασία 

Κάθε κρασί έχει μία θερμοκρασία, που είναι η ιδανική, για να σού δώσει τα καλύτερα στοιχεία του. Για το ροζέ αυτή είναι οι 7 βαθμοί Κελσίου. Με άλλα λόγια, δεν θες το κρασί σου να είναι ζεστό, μιας και η γεύση του δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη, αλλά δεν το θες ούτε εντελώς παγωμένο, μιας και έτσι θα χαθούν πάρα πολλοί από τους γευστικούς τόνους του. 

Μόλις το ανοίξεις, βάλ’ το αμέσως στο σωστό ποτήρι

Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, αλλά ακόμα περισσότερο αν έχεις πάρει ροζέ συσκευασμένο σε τσίγκινο κουτάκι. Ο λόγος είναι ότι θες το κρασί αμέσως να μπορέσει να αναπνεύσει και η όσφρησή σου να έρθει σε επαφή μαζί του. Προτίμησε ένα κολονάτο ποτήρι κρασιού, το οποίο δεν θα φέρει το χέρι σου σε άμεση επαφή με την επιφάνεια, που βρίσκεται το κρασί, οπότε θα αυξήσει τον χρόνο, που θα ανέβει η θερμοκρασία του. 

Με τι να το συνοδεύσεις

Σε αντίθεση με το λευκό και το κόκκινο κρασί, το ροζέ δεν έχει κανόνες, αφού ταιριάζει με ό,τι φαγητό κι αν το συνδυάσεις. Ωστόσο, ιδανικός συνδυασμός του είναι τα αλμυρά σνακ, όπως οι ξηροί καρποί, το τυρί και οι ελιές, μιας και βοηθάει τις γεύσεις να έρθουν σε μία καλύτερη ισορροπία στο στόμα σου. 

Τι περιοχή προέλευσης να προτιμήσεις

Γενικά εδώ μπαίνει και το θέμα του οικονομικού, αλλά αν μπορείς, δώσε λίγη παραπάνω σημασία στην προέλευση του ροζέ κρασιού σου. Τα γαλλικά ροζέ είναι σταθερά η καλύτερη επιλογή, κυρίως άμα δεις στην ετικέτα τόπο προέλευσης την Προβηγκία ή περιοχές της, όπως η Μπαντόλ. 

Για όταν θες ροζέ, αλλά όχι το κλασικό 

Αν θες να πιεις ροζέ κρασί, αλλά όχι κλασικά σκέτο, η καλύτερη επιλογή είναι το frosé, που θεωρείται η σύγχρονη εκδοχή του παντς. Αυτό αποτελείται από ροζέ κρασί (προφανώς), πάγο και βότκα σε μορφή γρανίτας. Αν δεν θες το παραπάνω αλκοολούχο, μπορείς απλά να περιοριστείς στο ροζέ με τον πάγο.