Δεν θα προσποιηθούμε ότι, από το φινάλε του The Falcon and the Winter Soldier και μετά, δεν κάναμε ένα νοητό countdown για την πρεμιέρα του Loki. Στην τελική, άσχετα με τη λατρεία μας για τον χαρακτήρα και τον Tom Hiddleston, ο Kevin Feige -πρόεδρος των Marvel Studios- μάς έχει προειδοποιήσει ότι αυτή είναι η σημαντικότερη σειρά αναφορικά με το μέλλον του Marvel Cinematic Universe. Γι’ αυτό, εξάλλου, κάναμε μέχρι και ολόκληρη ανάλυση του τρέιλερ της. 

Τώρα, το πρώτο από τα έξι συνολικά επεισόδια επιτέλους κυκλοφόρησε. Και, προφανώς, δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μέρα πριν το δούμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ολόκληρη ανάλυσή του; Ναι. Προτιμάμε, όμως, να μείνουμε στις λεπτομέρειες, που ίσως δεν παρατήρησες από μόνος σου. Κάποιες από αυτές είναι απλά fun facts και άλλες μάλλον θα έχουν σημασία για τη μελλοντική πλοκή. Προφανώς, αν δεν έχεις δει ακόμα το επεισόδιο και δεν θες spoilers, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσεις να διαβάζεις. 

Το κλείσιμο ματιού στο Iron Man

Το 2008, με το Iron Man, ξεκίνησε όλο το ταξίδι του Marvel Cinematic Universe. Το Loki φαίνεται ότι τώρα θα κάνει την πραγματικά επίσημη αρχή της Phase 4 του. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να βάλουν τον πρωταγωνιστή σε μία παρόμοια κατάσταση με τον Tony Stark στην πρώτη του ταινία. Ο αγαπημένος μας δισεκατομμυριούχος, playboy και φιλάνθρωπος ήταν αιχμάλωτος και κατάφερε να ξεφύγει φτιάχνοντας μία στολή, μέχρι που προσγειώθηκε απότομα στην έρημο. Τώρα, ο Loki, ενώ οι Avengers τον είχαν πιάσει, κατάφερε να ξεφύγει με τη βοήθεια του Τεσσεράκτιου και επίσης να προσγειωθεί απότομα σε μια έρημο.

© Marvel

© Marvel

Ο Loki φοβάται μήπως είναι ρομπότ

Στην TVA τον ρωτάνε αν είναι εν γνώση του ρομπότ, μιας και αν είναι το μηχάνημα που θα περάσει μπορεί να τον διαλύσει. Το “εν γνώση του” έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποια ανδροειδή δεν γνωρίζουν ούτε τα ίδια την πραγματική τους φύση. Γιατί ο Loki δεν είναι σίγουρος αν είναι ή όχι; Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για την εκδοχή του το 2012. Με άλλα λόγια, σχεδόν μόλις είχε ανακαλύψει πως όλη του τη ζωή ήταν Frost Giant και δεν το γνώριζε. Οπότε σε αυτό το σημείο, δεν του φαίνεται απίθανο να είναι και ρομπότ και να μην το γνωρίζει. 

© Marvel

Ποιος είναι στην εικόνα του διαβόλου;

Στην σκηνή της εκκλησίας τον 16ο αιώνα, ένα παιδί αναγνωρίζει τον διάβολο, που απεικονίζεται σε ένα παράθυρο, ως εκείνον που σκότωσε τους πράκτορες της TVA. Αυτό έκανε πολλούς φαν να θεωρήσουν ότι ο κακός της σειράς θα ανακαλύψουμε πως είναι ο Mephisto. Στην τελική, πρόκειται πράγματι για τον διάβολο της Marvel. Επιπλέον, ήδη από το WandaVision υπήρχε η υποψία ότι τα πράγματα κατευθύνονται προς εκείνον.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι φαν πάλι θα απογοητευτούν. Η σκηνοθέτης της σειράς, Kate Herron, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για τον Mephisto. Στην πραγματικότητα, ήταν μία παραπομπή στον Loki, στα κέρατά της περικεφαλαίας του και στο γεγονός ότι και ο ίδιος, όπως ο Λούσιφερ, έχει εκδιωχθεί από τον δικό του παράδεισο. Αυτό ταιριάζει και με την μέχρι τώρα πλοκή της σειράς, που μάς έχει δώσει την πληροφορία ότι ο Loki θα κυνηγήσει έναν άλλον Loki.

© Marvel

Βέβαια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα απλά η Marvel και η Herron να προσπαθούν να μάς απομακρύνουν από κάποια μελλοντική αποκάλυψη. 

Είναι ο Kang ο κακός της σειράς; 

Ξανά. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πλοκή, όχι. Ο κακός μάς έχει γίνει γνωστό ότι θα είναι μία εκδοχή του Loki. Με τη Marvel, βέβαια, ποτέ τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Πώς προέκυψε η θεωρία για τον Kang; Από το φινάλε του επεισοδίου. Σε αυτό μερικοί πράκτορες της TVA έφτασαν στην Οκλαχόμα του 19ου αιώνα. Εκεί αναγνώρισαν ένα κομμάτι τεχνολογίας από την τρίτη χιλιετία, το οποίο φαντάστηκαν ότι είναι μέρος χρονομηχανής, που κάποιος χρησιμοποίησε για να ταξιδέψει εκεί. Μπορεί να είναι συμπτωματικό, αλλά γνωρίζουμε από τα comics ότι ο Kang προέρχεται από το 31ο αιώνα και συχνά χρησιμοποιεί τεχνολογίες της εποχής του, για να ταξιδέψει στον χρόνο. 

Επιπλέον, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ύπαρξη της Ravonna Renslayer στη σειρά, που για την ώρα γνωρίζουμε ως τη δικαστή της TVA. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι στα comics είναι πριγκίπισσα του 40ού αιώνα, η οποία συχνά συνδέεται με τον Kang, κυρίως ρομαντικά. 

© Marvel

Είναι, πάντως, επιβεβαιωμένο ότι ο Kang θα είναι ο κακός του Ant-Man & The Wasp: Quantumania, που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2023. 

Ο όρος “Nexus”

Στο Marvel Cinematic Universe, ακούσαμε πρώτη φορά τον όρο “Nexus” στο WandaVision. Συγκεκριμένα, στο διαφημιστικό αντικαταθλιπτικών του έβδομου επεισοδίου. Λίγο αργότερα, μάθαμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε από τα comics, ότι η Wanda είναι ένα Nexus Being. Τώρα στο Loki συναντάμε τον όρο ξανά. Αυτή τη φορά στο επεξηγηματικό video για το τι ακριβώς είναι η TVA. Μάθαμε, λοιπόν, ότι η υπηρεσία πιάνει Variants, άτομα δηλαδή που προκαλούν γεγονότα Nexus. 

Για να καταλάβεις. Nexus είναι ένα είδος πύλης σε όλες τις διαστάσεις, που σου προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις υπαρκτές πραγματικότητες. Είναι, δηλαδή, το σημείο όπου όλες οι πραγματικότητες του multiverse συναντιούνται. Οπότε γεγονός Nexus έχουμε όταν κάποιος δημιουργεί μία μη εγκεκριμένη διακλάδωση από μία πραγματικότητα σε μία άλλη. Εγκεκριμένες είναι μόνο όσες οι Time Keepers θεωρούν ότι δεν επηρεάζουν την ομαλή ροή του Sacred Timeline. Ο Loki, για παράδειγμα, έκανε μία μη εγκεκριμένη διακλάδωση. Αντίθετα, φαίνεται ότι τα ταξίδια στον χρόνο των Avengers στο Endgame ήταν εγκεκριμένα. Το ίδιο και το ταξίδι και η παραμονή του Steve Rogers στο παρελθόν και της Gamora στο μέλλον. 

Το κλείσιμο ματιού στην επόμενη ταινία Doctor Strange

Στο πρώτο επεισόδιο, πήραμε ήδη μία γεύση του πώς μάλλον θα συνδεθεί το Loki με το Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Στο προαναφερθέν επεξηγηματικό βίντεο, ακούσαμε ότι ένα γεγονός Nexus, που δεν θα ελεγχθεί και διορθωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε τρέλα (madness) και σε έναν νέο πόλεμο στο multiverse. Μία φράση που αμέσως μάς παραπέμπει στον τίτλο της ταινίας, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2022. 

Ποιος είναι ο D.B. Cooper;

Πιθανώς, το αμερικανικό κοινό έπιασε περισσότερο την αναφορά ή είχε έστω κάποιον άλλον στο σπίτι, που του την εξήγησε. 

Στο επεισόδιο μαθαίνουμε ότι ο Loki έχασε ένα στοίχημα από τον Thor και γι’ αυτό έπρεπε να κάνει αεροπειρατεία, να ζητήσει χρήματα και να αποδράσει πηδώντας από το αεροπλάνο με αλεξίπτωτο. Όλο αυτό βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα. Το 1971, ένας καλοντυμένος και ευγενικός άντρας, γνωστός ως D.B. Cooper, μπήκε με βόμβα στο Boeing 727, που ταξίδευε από το Πόρτλαντ στο Σιάτλ, και απείλησε να το ανατινάξει αν δεν λάμβανε το ποσό των 200.000 δολαρίων. Μόλις τα πήρε, το έσκασε από το αεροπλάνο, πηδώντας με αλεξίπτωτο. Γιατί ήταν έξυπνο να βάλουν τον Loki στη θέση του; Διότι ο άντρας ποτέ δεν βρέθηκε και ποτέ δεν ταυτοποιήθηκε. 

© Marvel