Η πλειοψηφία των ανθρώπων με περίοδο χρησιμοποιεί τις κλασικές σερβιέτες ή/και ταμπόν. Το πρόβλημα με αυτά; Επιβαρύνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν ούτε να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, ούτε να ανακυκλωθούν. Οπότε σχεδόν πάντα καταλήγουν σε χωματερές και στους ωκεανούς, αρκετά υλικά τους θέλουν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν και ειδικά τα ταμπόν βλάπτουν άμεσα τη θαλάσσια ζωή. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να βρούμε κάποιες νέες, πιο οικολογικές εναλλακτικές; Εξάλλου, αυτές ήδη υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα και την τσέπη μας. 

Εσώρουχα περιόδου

Υπολογίζεται ότι μπορούν να συγκρατήσουν τέσσερις φορές περισσότερα υγρά σε σχέση με ένα ταμπόν, ενώ θα το βρεις αρκετά πιο άνετο σε σχέση με τη σερβιέτα. Αυτό που καταφέρνει είναι να εμποδίζει τις “διαρροές” και να περιορίζει τις μυρωδιές και την υγρασία της περιοχής. Πολλοί επιλέγουν, μάλιστα, να το χρησιμοποιούν μαζί με κάποιο άλλο προϊόν περιόδου για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι επαναχρησιμοποιούμενο και, αν το φροντίζεις σωστά, ο χρόνος “ζωής” του μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια. 

Βιοδιασπώμενα ταμπόν και σερβιέτες

Ίσως δεν δεν θες να αλλάξεις συνήθειες και να αποχωριστείς τα ταμπόν και τις σερβιέτες. Μπορείς, λοιπόν, να φροντίσεις να αγοράσεις από βιοδιασπώμενα υλικά και με όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό στις συσκευασίες τους. Στο ταμπόν, ειδικά, ο εφαρμοστής είναι το πιο βλαβερό για το περιβάλλον κομμάτι, οπότε επίλεξε κάποιο ή με βιοδιασπώμενο ή που δεν έχει. 

Κύπελλο περιόδου

Είναι καλύτερη επιλογή από κάθε άποψη. Η ποσότητα υγρού, που αντέχει, είναι ίση με αυτή πέντε ταμπόν. Μπορείς να το φοράς έως και για δώδεκα ώρες τη φορά. Η αντοχή του είναι τέτοια, που μπορείς να το κρατήσεις έως και για δέκα χρόνια πριν χρειαστεί πλέον να το πετάξεις. Το μόνο του πρόβλημα είναι ότι τον πρώτο καιρό θα χρειαστείς λίγη εξάσκηση μέχρι να συνηθίσεις τον τρόπο που το βγάζουμε. 

Επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες

Λίγο πολύ τις εφαρμόζεις όπως τις συνηθισμένες σερβιέτες. Έχουν, βέβαια, περισσότερα ατού. Κατασκευάζονται από soft cotton, μπαμπού ή φλις, γεγονός που επιτρέπει την πλύση τους, αλλά και που τις κάνει πιο ευχάριστες στην επιδερμίδα. Αν τις φροντίζεις σωστά, προορίζονται να αντέξουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια.