Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που μαγειρεύεται την Καθαρά Δευτέρα σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Τον έχουμε φάει από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας, τον έχουμε όμως γευθεί και σε πολλά ελληνικά εστιατόρια και ταβέρνες ως δωρεάν επιδόρπιο στο τέλος του γεύματός μας. Είναι μια συνταγή που έρχεται από τα παλιά και ζει την δόξα του κυρίως τις μέρες της σαρακοστής γιατί είναι νηστίσιμος, εύκολος να γίνει (λιγάκι επικίνδυνος για τους αρχάριους, για να λέμε την αλήθεια) και ανήκει στην γευστική αλλά και την νηστειακή μας παράδοση. Όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο παραδοσιακό έδεσμα έχει και τις τοπικές παραλλαγές του κι έτσι μπορείς να τον βρεις με σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα ή πορτοκάλι, όπως και με ψιλό ή χοντρό σιμιγδάλι και σε μερικές περιπτώσεις και με τα δύο.
Η βασική συνταγή, πιστή στο δόγμα της “φτωχικής κουζίνας”, προϋποθέτει μόλις τέσσερα υλικά , το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το λάδι και το νερό. Φτιάχνεται πάνω από δυνατή φωτιά, ενώ κάποιοι ετοιμάζουν πρώτα σιρόπι με το νερό και την ζάχαρη, ενώ άλλοι τα προσθέτουν απλώς διαδοχικά στην κατσαρόλα. Η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσει το σιμιγδάλι όπως καβουρδίζεται, θέλει μεγάλη προσοχή! Όταν θα πέσει μέσα στο σκεύος το νερό ή το σιρόπι γίνεται ένας κανονικός χαμός που μπορεί, αν δεν εκτελεστεί με προσοχή, να αρχίσει να κοχλάζει βίαια και να πετάει καυτές δόσεις του μείγματος ένα γύρω στην κουζίνα μας και να μας κάψει. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για να το αποφύγουμε.
Όπως είναι απολύτως φυσικό, η βασική και αγαπημένη συνταγή γνώρισε τις πειραγμένες της εκδοχές κι έδωσε στον σιμιγδαλένιο χαλβά μια νέα ζωή. Ψάξαμε και βρήκαμε τέτοιες πρωτότυπες ιδέες με τις οποίες μπορούμε να μείνουμε πιστοί στην παράδοση με μια νότα εκμοντερνισμού.
Χαλβάς με μέλι και μήλο
Η συγκεκριμένη συνταγή, ενώ μένει πιστή στην βασική ιδέα, προσθέτει κάτι νέο στην γεύση του χαλβά και αυτό είναι το μήλο. Το χοντροτρίβει και το προσθέτει μαζί με σταφίδες και κανέλα αφού καβουρδίσει το σιμιγδάλι του και πριν ρίξει το σιρόπι. Ένα συν αυτής της συνταγής είναι ότι δεν περιέχει ζάχαρη, την οποία υποκαθιστά με την γλύκα του μήλου και το μέλι. Ωραία εναλλακτική προσπάθεια που αξίζει να της δώσουμε μια ευκαιρία.
Χαλβάς γλυκάκι με κρέμα
Πραγματικά πολυτελείας είναι αυτός ο χαλβάς, που επικαλύπτεται από ωραία κρέμα βανίλιας και μπαίνει στο ψυγείο. Οι καινοτομίες του είναι πολλές: χρησιμοποιεί και λεπτό και χοντρό σιμιγδάλι, ενώ αντί για λάδι, χρησιμοποιεί άφθονο φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Η κρέμα που συνοδεύει τον χαλβά και τον διαφοροποιεί ακόμη περισσότερο, είναι επίσης νηστίσιμη καθώς φτιάχνεται από γάλα αμυγδάλου. Είναι πράγματι λουσάτος!
Χαλβάς με γάλα και βούτυρο
Αυτή την εκδοχή είναι πολύ πιθανό να μην την έχετε δοκιμάσει διότι το γάλα και το βούτυρο αφαιρούν τον χαρακτηρισμό “νηστίσιμος” από τον χαλβά, αν δεν νηστεύετε όμως ή μια κάποια άλλη στιγμή του έτους, δώστε του μια ευκαιρία καθώς είναι πραγματικά νόστιμος και διαφορετικός. Θεωρείται ανατολίτικη συνταγή και είναι τόσο πλούσιος σε γεύση που θα σας κάνει να φάτε περισσότερο όταν θα σερβιριστεί μπροστά σας ζεστός και λουσμένος με μέλι. Μην παρασυρθείτε όμως γιατί είναι πιο βαρύς στο στομάχι από τον νηστίσιμο.
