“Βραδιάζει και κάτι χαλαρώνει μέσα μου, μόνο και  στην σκέψη ενός μεγάλου ποτηριού κρασί ή ενός τζιν τόνικ με πολλά παγάκια. Η πανδημία, η καραντίνα, η γενικότερη πίεση, μου έχουν ροκανίσει τα αποθέματα σθένους σχεδόν ολοκληρωτικά. Ευτυχώς υπάρχει και το αλκοόλ, που καθώς κατεβαίνει στον ουρανίσκο μου μαλακώνει τα μελανά χρώματα της καθημερινότητας και λειαίνει τις γωνίες.”

Κάπως έτσι φαίνεται ότι νοιώθουν πάρα πολλές γυναίκες στον πλανήτη με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην διάρκεια των lockdown, η κατανάλωση αλκοόλ από τo γυναικείο φύλο να έχει αυξηθεί κατά περίπου 30%.
Το βρετανικό περιοδικό Women’s Health διεξήγαγε μια έρευνα ανάμεσα στις αναγνώστριες του, σύμφωνα με την οποία το 33% εξ αυτών αύξησε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας.
Σε σύγκριση με το 2019, οι ενήλικες Αμερικανοί φαίνεται να έχουν επίσης αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ κατά 14%, δηλώνει ο κοινωνιολόγος  Μ. Polland, σύμφωνα με την δική του σχετική έρευνα. “Οι γυναίκες βίωσαν τις πιο βαριές αλλαγές στην καθημερινότητά τους”, δηλώνει ο Polland προσθέτοντας ότι αυξήθηκαν παράλληλα και οι περιπτώσεις σοβαρής κατανάλωσης αλκοόλ  (περισσότερο από τέσσερα ποτά την φορά)  κατά 41% από το 2019 στο 2020.
Η Sara Bleich, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Χάρβαρντ, ισχυρίζεται ότι τα επιπρόσθετα βάρη της τηλεργασίας και της βοήθειας που χρειάζεται να δώσουν οι μητέρες στα παιδιά τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς να έχουν καμιά τέτοια ειδίκευση, είναι πιθανό να έχουν οδηγήσει τις γυναίκες σε βαρύτερη χρήση του αλκοόλ κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.
Παρόμοια αποτελέσματα είχε ανάλογη έρευνα που διεξήγαγε το Covid-19 Mental Health Survey στην Αυστραλία που κατέδειξε ότι  από το ποσοστό των ανθρώπων που αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια του lockdown του Απριλίου, 31.8% ήταν γυναίκες, ενώ 22.5% ήταν άνδρες.

Γιατί λοιπόν εμφανίζονται αυτά τα αυξημένα νούμερα ανάμεσα στις γυναίκες;


Μα γιατί εκείνες επωμίστηκαν περισσότερες ευθύνες μέσα στην νέα αυτή κατάσταση και κατά συνέπεια ένιωσαν μεγαλύτερη πίεση και άγχος. Το αλκοόλ λοιπόν έχει πάρει την θέση ενός κοινωνικά αποδεκτού μηχανισμού διαχείρισης του άγχους ή της κατάθλιψης, με τις γυναίκες να νοιώθουν ότι τους χρειάζεται να ανταμείψουν τον εαυτό τους με ποτό μετά από μια κουραστική μέρα. Επίσης αρκετές είναι όσες πίνουν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάποια δυσάρεστα συναισθήματά τους ή την μοναξιά, σε αντίθεση με τους άντρες που συνήθως καταναλώνουν αλκοόλ ως ανταμοιβή ή σε κοινωνικές τους στιγμές πχ στην παμπ.Ο ρόλος του φροντιστή των άλλων (παιδιών, συζύγου, γονέων), που παραδοσιακά αναλαμβάνει σε μεγαλύτερο βαθμό η γυναίκα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, επιβαρύνθηκε αισθητά με όλα τα μέλη της οικογένειας να βρίσκονται στο σπίτι 24/7 και να ζητούν την εμπλοκή της στα ζητήματά τους.
Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι η συγκέντρωση όλων των ημερήσιων υποχρεώσεων μιας γυναίκας σε έναν χώρο, για αρκετό καιρό, θα ελάφρυνε το πρόγραμμά της καθώς θα την απάλλασσε από τις εξωτερικές διαδρομές, τον χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί η ίδια για την δουλειά της ή να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο, θα της εξασφάλιζε μια κάποια ηρεμία. Συνέβη όμως το ακριβώς αντίθετο.


Από όσα είπαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στις παραπάνω έρευνες, η κατάσταση στην οποία τις έφερε η καραντίνα, να είναι δηλαδή υποχρεωτικά διαθέσιμες όλες τις ώρες του εικοσιτετράωρου σε κάθε μέλος της οικογένειας, για οποιοδήποτε ζήτημα, δοκίμασε τις αντοχές τους και σε πολλές περιπτώσεις πυροδότησε κρίσεις άγχους και πανικού. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διάχυτος φόβος που φώλιασε στις κοινότητες εξ αιτίας του ιού, τις αφορά εξ ίσου. Όπως τις αφορά και η τεράστια εργασιακή ανασφάλεια, η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και η αγωνία για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.
Ευτυχώς πολλές από εμάς χρησιμοποίησαν άλλους τρόπους για να διαχειριστούν το άγχος τους, όπως η άθληση εντός και εκτός σπιτιού, το μαγείρεμα, το διάβασμα κλπ με όλα τα παραπάνω να κυριαρχούν σε ποσοστά. Είναι όμως βέβαιο ότι κάποια από τα άτομα που ενέδωσαν στην αυξημένη χρήση του αλκοόλ κατά την διάρκεια της πανδημίας, είτε είναι γυναίκες, είτε άνδρες, θα χρειαστούν φροντίδα από τα εθνικά συστήματα υγείας, είτε άμεσα, είτε με το πέρας όλου αυτού του γιγάντιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι, επειδή το στίγμα για μια γυναίκα που πίνει είναι μεγαλύτερο απ’ ότι για έναν άνδρα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν.

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!