Ξέρουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος και η απευθείας έκθεση σε αυτόν χωρίς ή ακόμα και με προστασία. Υπάρχουν όμως πολλές ευκαιρίες μέσα στην μέρα να μας κάψει ο ήλιος, ακόμα κι όταν δεν το καταλαβαίνουμε γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε για κανένα λόγο την αντιηλιακή μας κρέμα, ακόμα κι αν η μέρα μας φαίνεται δροσερή ή συννεφιασμένη ή αν πρόκειται να μείνουμε κυρίως στην σκιά.

Μέσα στο αυτοκίνητο

“Βλέπουμε πολλούς οδηγούς φορτηγών ή λεωφορείων να έχουν σοβαρές ζημιές στο δέρμα του αριστερού χεριού και ώμου τους, ενώ δεν έχουν τις ανάλογες στο δεξί” λέει ο δερματολόγος Paul Massey της Dell Medical School του Πανεπιστημίου του Austin στο Τέξας. “Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά; Ενώ τα κοινά παράθυρα των αυτοκινήτων φιλτράρουν την UVB ακτινοβολία, αυτήν δηλαδή που προκαλεί τα εγκαύματα, δεν φιλτράρει την UVA που εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και προκαλεί το μελάνωμα, που είναι τύπος του καρκίνου του δέρματος αλλά και των ρυτίδων.” Αντιηλιακή λοσιόν και στο αυτοκίνητο λοιπόν.

Ενώ είμαστε ντυμένοι

Αν νομίζετε ότι το κιμονό που φοράτε πάνω από το μαγιό σας προστατεύει, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. “Τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα δεν προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία από τον ήλιο, ιδιαίτερα αν είναι φαρδιά και χαλαρά επάνω στο σώμα μας. Αν μάλιστα βραχούν, χάνουν το μισό της υποτιθέμενης προστασίας από την ακτινοβολία.” λέει ο Massey. Υπάρχουν βέβαια και ρούχα που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και προστατεύουν ικανοποιητικά.

Ενώ έχει συννεφιά

Ένας από τα πιο συχνούς λόγους να παραλείψουμε την αντιηλιακή μας κρέμα είναι ο συννεφιασμένος ουρανός.. Όπως όμως λέει ο Massey, “το 80% της εκπεμπόμενης UV ακτινοβολίας θα φτάσει στο δέρμα μας ακόμα και στις συννεφιασμένες μέρες.” Γι’ αυτό οι δερματολόγοι συνιστούν να φοράμε αντιηλιακό καθημερινά, άσχετα με την συννεφιά, αν θέλουμε το δέρμα μας να μην μοιάζει 50 ετών όταν θα είμαστε 30.

Στην σκιά

Το να περάσουμε ώρες και ώρες κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο νομίζοντας ότι είμαστε ασφαλείς από τον ήλιο δεν είναι η καλύτερη ιδέα αν δεν λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα προφύλαξης γιατί η UV ακτινοβολία δεν έρχεται μόνο από ψηλά. Αντανακλάται από διάφορες επιφάνειες, όπως το νερό, η άμμος ή τα βράχια.

Όταν φοράμε το λάθος αντηλιακό

Δεν είναι όλα τα αντηλιακά ίδια και ο δείκτης προστασίας 4 ενός λαδιού μαυρίσματος δεν πρόκειται να μας προστατέψει από τις καυτές ακτίνες του ήλιου. Όλοι οι δερματολόγοι λένε με έμφαση ότι ο δείκτης προστασίας 30 ή και περισσότερο σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητος και θα πρέπει το αντιηλιακό μας να μπλοκάρει τόσο τις UVA όσο και τις UVB  ακτινοβολίες. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα εγκαύματα, τις ρυτίδες και το μελάνωμα μακριά.