Είναι εκπληκτικό πώς οι σωστές κινήσεις μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στον οργανισμό μας, ακόμα και σε κομμάτια του που θεωρούμε άσχετα με αυτές. Ειδικά όταν οι κινήσεις είναι αργές και σταθερές, αλλά και δυναμικές, όπως αυτές του stretching. Αν επιλέξεις, μάλιστα, να τις κάνεις ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο, τα οφέλη μπορούν γίνουν ακόμα περισσότερα. Εμείς τα μοιραζόμαστε μαζί σου, μαζί με κάποιες απλές ασκήσεις stretching που μπορείς να δοκιμάσεις πριν ξαπλώσεις. Συνδύασέ τις με χαλαρωτική μουσική.

Θα κοιμηθείς πιο εύκολα

Λόγω των συνεχώς ερεθισμάτων που παίρνουμε μέσα στη μέρα, είμαστε σχεδόν όλη την ώρα σε μία κατάσταση εγρήγορσης. Στο λεγόμενο fight-or-flight mode. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά έχουμε υπερένταση και δεν μάς παίρνει ο ύπνος. Το stretching μάς βοηθάει να βγούμε από αυτή την κατάσταση μεταφέροντάς μας σε μία ετοιμότητα για ξεκούραση, η οποία σταδιακά ρίχνει τους παλμούς μας.

Παράλληλα, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στους μύες και τον εγκέφαλό μας. Κατ’ αρχάς, αυτό οδηγεί σε ανάρρωση και αναδόμηση των ιστών μας. Κατά δεύτερον, μάς γεμίζει με ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, όλες δηλαδή τις ορμόνες της καλής διάθεσης, που ηρεμούν το μυαλό μας. Κάπως έτσι οδηγούμαστε σε μία αίσθηση χαλάρωσης.

Καλύτερη αναπνοή

Το stretching πάντα συνοδεύεται από βαθιές αναπνοές. Αυτές, μεταξύ άλλων, οδηγούν στην επιβράδυνση της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτό συνδέεται με πολλά όργανά μας, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και το στομάχι. Το αποτέλεσμα; Η λειτουργία τους αρχίζει να γίνεται αρκετά πιο ομαλή. Παράλληλα, οι βαθιές αναπνοές μπορούν να ενισχύσουν την επαφή μας με τις σκέψεις μας και με το περιβάλλον γύρω μας.

Βελτιώνεται η γενικότερη στάση του σώματος

Ρεαλιστικά μιλώντας, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε και την καλύτερη στάση σώματος. Είτε όταν περπατάμε, είτε όταν καθόμαστε, είτε ακόμα κι όταν απλά στεκόμαστε. Δεν είναι αναγκαστικό ότι το stretching θα βελτιώσει την στάση του σώματός σου. Θα φέρει, όμως, τους μύες και τους ιστούς του σε μία γενικότερη κατάσταση χαλάρωσης, πάνω στην οποία θα είναι ευκολότερο να κάνεις αλλαγές χωρίς πόνο. Ή, τουλάχιστον, με λιγότερο πόνο.

4 ασκήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις

Το χαρούμενο μωρό

Ξάπλωσε ανάσκελα στο κρεβάτι και φέρε τα γόνατα στο στήθος σου. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ορθή γωνία και το κάτω μέρος των ποδιών σου να κοιτάει το ταβάνι. Έπειτα, πιάσε τις πατούσες σου και ξεκίνα να τις σηκώνεις πιο ψηλά, ενώ τα γόνατά σου θα πλησιάζουν τις μασχάλες. Μείνε σε αυτή την στάση για μερικές βαθιές αναπνοές.

Αγκαλιά και στροφή

Ξάπλωσε ανάσκελα, αλλά αυτή τη φορά στο πάτωμα. Φέρε τα γόνατα στο στήθος σου και αγκάλιασέ τα. Μείνε σε αυτή την στάση για λίγες βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια, άπλωσε τα χέρια σου χαλαρά στα πλάγια και άσε τα πόδια (στην στάση που βρίσκονταν) να πέσουν από τη μία πλευρά. Ανάπνευσε βαθιά, ρίξ’ τα από την άλλη πλευρά και ανάπνευσε ξανά. Τέλος, γύρισε στην αρχική στάση αυτο-αγκαλιάς σου.

Δίπλωμα μπροστά

Στάσου όρθιος με τους γοφούς στην ίδια ευθεία με τους αστραγάλους και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Αργά και σταθερά σκύψε μπροστά προς τους γοφούς σου και άσε το κεφάλι σου να κρεμάσει. Μπορείς να μείνει σε αυτή την στάση για μερικές αναπνοές ή να στηρίξεις τα χέρια σου σε κάποιο έπιπλο και να κάνεις μερικούς κύκλους με τον κορμό σου.

Η γάτα

Αν έχεις κάνει yoga, μάλλον ήδη ξέρεις αυτή την άσκηση. Κάτσε στα τέσσερα, με τα χέρια τεντωμένα σε μία ευθεία με τους ώμους σου και με τα γόνατα ακριβώς κάτω από τους γοφούς σου. Το κεφάλι σου πρέπει να μείνει σε μία φυσική στάση, ούτε κρεμασμένο, ούτε σφιγμένο. Με την εισπνοή, ρίξε την κοιλιά σου προς τα κάτω και σήκωσε το πηγούνι και το στήθος σου προς τα πάνω. Με την εκπνοή, κάνε καμπούρα, ρούφα την κοιλιά σου προς τα μέσα και άσε το κεφάλι σου να πέσει. Η κίνηση θυμίζει τους κυματισμούς που κάνει το σώμα της γάτας όταν τεντώνεται.