Μεταξύ των πολλών κατηγοριών βίντεο, που βλέπουμε στο TikTok, υπάρχει και αυτή της ψυχικής υγείας, με προσωπικές ιστορίες, αλλά και συμβουλές. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι χρήστες φαίνεται να μιλάνε για τις ασκήσεις εκτόνωσης τραύματος. Πρόκειται για μία τεχνική, που ουσιαστικά λέει ότι για να γιατρέψει το μυαλό σου ένα ψυχικό τραύμα, θα πρέπει πρώτα να το αποβάλεις από το σώμα σου. Αυτό συμβαίνει με ασκήσεις, που οδηγούν το σώμα σου σε δονήσεις ή τρέμουλο. 

@dailyglowin

#traumareleaseexercise #itsangles #somatichealing #somatictherapy #nervoussystemregulation

♬ POV – K bye for now<3

Ποια η λογική; Γνωρίζουμε ότι πολλά ζώα μετά από στρεσογόνες καταστάσεις αρχίζουν να τρέμουν, για να εκτονωθεί σωματικά το βίωμα. Ο άνθρωπος ήταν ένα από αυτά τα ζώα. Ωστόσο, σταδιακά πέρασε μέσα μας η συσχέτιση του τρέμουλου με την ένδειξη αδυναμίας και γι’ αυτό ως είδος μάθαμε να το καταπιέζουμε. Οι ασκήσεις εκτόνωσης τραύματος, λοιπόν, έρχονται να ξανασυστήσουν στο σώμα μας τις δονήσεις και να το βοηθήσουν να αποβάλει την αρνητικότητα. 

@aniebodycanmove

I love honoring my body 😌 #selfcareroutine #traumareleaseexercise #shakeitoff #consciousmovement #medicine #Christmas2020 #homeless #healer

♬ Cellular Upgrade – We Saw Lions Remix – Equanimous & Activation

Είναι ασφαλές; Ναι, αλλά με προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς, αυτές οι ασκήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ψυχοθεραπεία, αλλά έρχονται και λειτουργούν ενισχυτικά σε αυτήν. Παράλληλα, όταν τις πραγματοποιείς, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αναδυθούν πιθανά σωματικά, αλλά και ψυχικά τραύματά σου. Αυτός είναι και ο λόγος, που ιδανικά θα σού προτείναμε να τις κάνεις συνοδεία κάποιου ειδικού (στην Ελλάδα το πιο κοντινό, που πιθανώς θα βρεις, είναι η σωματική ψυχοθεραπεία) ή, διαφορετικά, παράλληλα με την περίοδο πραγματοποίησής τους να συμβουλεύεσαι απαραίτητα και έναν ψυχολόγο. 

Δεν θα πρέπει να περιμένεις οι ασκήσεις εκτόνωσης τραύματος να σε θεραπεύσουν 100% απ’ όποιο τραύμα έχεις. Ωστόσο, η μέχρι τώρα παρατήρησή τους μάς έχει δείξει ότι θα αυξήσουν τα θετικά συναισθήματα και τις σκέψεις σου, αλλά και ότι θα σε βοηθήσουν και σωματικά, ειδικά σε θέματα, που πιθανώς ήταν ψυχοσωματικά αποτελέσματα.  

@coreconnector

PSA: I’m a certified EFT/TFT Master Coach #eft #efttapping #acupunture #traumareleaseexercise #abundanceblock #limitingbelief #unleash

♬ Beyoncé Already – vincentvianen