Όσο σιγά σιγά χειμωνιάζει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και η μέρα μικραίνει, τόσο πιο πολύ αποζητάμε το χουχούλιασμα στο σπίτι. Μας πιάνει αυτό που μοιάζει λίγο με χειμερία νάρκη και δε θέλουμε τόσο το έξω. Κι έτσι στρεφόμαστε σε “σπιτίσιες” χουχουλιάρικες δραστηριότητες του τύπου άραγμα στον καναπέ με ζεστό κακάο, χαλάρωση με φίλους και επιτραπέζια, και χόμπι σαν το μαγείρεμα και την ζαχαροπλαστική.  Αν λοιπόν κι εσύ έχεις αρχίσει την μαγειρική στο σπίτι τον τελευταίο καιρό, σου έχουμε μαζέψει τρόπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις το φαγητό σου πιο υγιεινό αλλά και οικονομικό, και είναι όλοι παρακάτω!

Φρέσκα και κατεψυγμένα

Ναι, σίγουρα τα φρέσκα προϊόντα είναι τα πιο υγιεινά, αυτό δεν το αμφισβητούμε. Αν θες την καλύτερη ποιότητα θρεπτικών συστατικών, προμηθεύσου οπωσδήποτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέας ή ψάρι (αν τρως). Όμως καλό είναι να πούμε πως και τα κατεψυγμένα, όταν δεν περιέχουν συντηρητικά και άλλα πρόσθετα είναι επίσης μια χαρά, ενώ αποτελούν σίγουρα την πιο οικονομική επιλογή με διαφορά. Επίσης, σου δίνουν την δυνατότητα να φας το αγαπημένο σου καλοκαιρινό φρούτο, καταμεσής του χειμώνα, το οποίο δεν το λες και λίγο. Κάτι ακόμα που βοηθάει είναι η πρακτικότητα πολλών κατεψυγμένων προϊόντων, αφού συνήθως στις περιπτώσεις των λαχανικών και των φρούτων είναι ήδη πλυμένα και συχνά καθαρισμένα.

Έχε πάντα το ντουλάπι σου γεμάτο

Ένα από τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν όταν προσπαθούμε να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Πολύ συχνά λόγω του τρεξίματος της καθημερινότητας, αφήνουμε τελευταίο το φαΐ, και όταν πια είμαστε ένα βήμα πριν την λιποθυμία από την πείνα, προφανώς δεν πρόκειται να κάτσουμε να μαγειρέψουμε ένα γεύμα της μιας ώρας.

Έτσι  καταλήγουμε να παραγγέλνουμε κάτι χαζό, και να αθετούμε την υπόσχεση στον εαυτό μας για καλύτερες συνήθειες. Καλό είναι λοιπόν όταν μαγειρεύουμε να φτιάχνουμε παραπάνω φαγητό ώστε να μπορούμε να φάμε έστω και την επόμενη μέρα. Σε δεύτερο χρόνο, αν μια εβδομάδα δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε καθόλου, βοηθάει το να έχουμε στο ντουλάπι μας κάποια τρόφιμα που μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και δεν χαλάνε. Ας πούμε αν έχεις λίγη κινόα, ή πλιγούρι στο ντουλάπι σου και λίγο vegan pesto χωρίς συντηρητικά, (που υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές), μπορείς να απολαύσεις ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο φαί σε μόλις 15 λεπτά.

Cooking noodles at home - Free Image by ANUPRIYA on PixaHive.com

Προσοχή στα κακά λιπαρά

Πλέον έχουμε ξεπεράσει τον μύθο που λέει πως κάθε λιπαρό είναι κακό λιπαρό. Ξέρουμε δηλαδή πλεόν πως πρέπει να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά φαγητά, τα πολύ λιπαρά κρέατα, κλπ. Πολλές φορές όμως υπάρχουν κακά λιπαρά και εκεί που δεν θα το περιμέναμε, όπως σε κάποια γεύματα που παίρνουμε έτοιμα για να μαγειρέψουμε στο σπίτι νομίζοντας πως κάνουμε την υγιεινή επιλογή “μην τρώγοντας απ’ έξω”. Καλό είναι λοιπόν να μένουμε μακριά από ό,τιδήποτε συσκευασμένο, που περιέχει συστατικά στο πίσω μέρος που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε.

Προτίμησε το βράσιμο αλλά και το σοτάρισμα

Σίγουρα οι περισσότεροι ήδη ξέρουμε πως ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό, όταν μιλάμε για λαχανικά, καθώς με αυτή τη μέθοδο συντηρούνται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Πέρα από αυτό όμως, μπορείς να δοκιμάσεις και το σοτάρισμα στο τηγάνι, αφού με αυτόν τον τρόπο το φαΐ παίρνει λίγο παραπάνω γεύση ενώ και η υφή βελτιώνεται, σε σχέση με το βράσιμο. Προσοχή, δεν εννοούμε να τηγανίσεις τα λαχανικά, αλλά να τα ρίξεις μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σκέτα ή με ελάχιστο λάδι, μέχρι να “ροδίσουν”. Αν παρ’ όλα αυτά επιλέγεις και πάλι το βράσιμο, σου προτείνουμε να προσθέσεις από πάνω ωμό λάδι και μπαχαρικά για να δώσεις παραπάνω γεύση.

Focus στις φυτικές ίνες

Όσο και να προσέξουμε την διατροφή μας, και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε, δε θα έχουμε αποτέλεσμα αν δεν φροντίσουμε την υγεία του εντέρου μας. Σε πρόσφατες έρευνες έχει παρατηρηθεί πως το συγκεκριμένο όργανο δεν τελεί απλά τα χρεή της πέψης, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας. Για να διατηρήσουμε λοιπόν έναν υγιή οργανισμό, πρέπει να “θρέψουμε” καλά το έντερό μας. Σε αυτό βοηθούν οι μπόλικες φυτικές ίνες, αλλά και τα προβιοτικά που μπορούμε να βρούμε τόσο  στο γιαούρτι ή στην combucha (για τους vegan), όσο και σε ανάλογα συμπληρώματα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!