Έχετε φυσικά ακούσει για την Ατλαντίδα, την λαμπρή μητρόπολη της αρχαιότητας που βυθίστηκε κάτω από τα σκοτεινά νερά του ωκεανού μαζί με όλα της τα πλούτη. Αγαπημένο θέμα μύθων, θρύλων, ταινιών και βιβλίων περιπέτειας, η Ατλαντίδα εξιτάρει την φαντασία  των ανθρώπων για αιώνες και δεν είναι λίγες οι θεωρίες που την τοποθετούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Εκτός όμως από την Ατλαντίδα, υπάρχουν διάφορες πόλεις  στον κόσμο που έχουν δώσει στους ερευνητές ευρύ πεδίο για έρευνες αλλά και πολλά στοιχεία για να πειστούμε ότι πραγματικά υπάρχουν. Ακριβώς όπως και η Ατλαντίδα λοιπόν, αυτές οι πόλεις βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μπορούν να θεωρηθούν υποβρύχιες. Πρόκειται για μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις και χωριά που βρίσκονται στον βυθό ή έχουν χάσει τον περισσότερο πληθυσμό τους από περιοδικές βυθίσεις. Κάποιες από αυτές δεν είναι αρκετά γνωστές, ενώ η απώλεια τόσων ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές είναι μια τραγωδία για την οποία ίσως θα έπρεπε να έχουμε ακούσει κάτι.

Dwarka, India

Η Dwarka ήταν μια μυθική πόλη της αρχαιότητας που την κατάπιε η θάλασσα αλλά εμφανίστηκε και πάλι στην αυγή της Kali Yuga, μια εποχή που σχετίζεται με τον Θεό Κρίσνα. Αναφέρεται στην Mahabharata και σε πολλά ιστορικά κείμενα ως η χρυσή πόλη που βυθίστηκε στον ωκεανό από τον Satyavrata Manu, τον μεγάλο πρόγονο του ανθρώπινου γένους. Τα ερείπια αυτής της πόλης πιστεύεται ότι υπάρχουν στην θαλάσσια περιοχή της σημερινής Dwarka, στο Gujarat. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει βυθιστεί γύρω στα 10,000 χρόνια πριν.

Port Royal, Jamaica

Το Port Royal ήταν η πρώτη πόλη που ίδρυσαν οι Άγγλοι στον Νέο Κόσμο. Έγινε γνωστή ως “η πιο πλούσια και ανήθικη πόλη του κόσμου.” Ήταν το καταφύγιο πειρατών και κουρσάρων και είχε 16,000 κτίρια με 20,000 μόνιμους κατοίκους. Στις εκκλησίες της γίνονταν τελετές για τους ναυτικούς που χάθηκαν στην θάλασσα. Μέχρι το 1692 όμως ο πληθυσμός της μειώθηκε στους 300 κατοίκους εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού που χτύπησε το Port Royal, προκαλώντας την βύθισή της στην θάλασσα. Σύμφωνα με τους θρύλους των ντόπιων κατοίκων, υπάρχουν ακόμα θησαυροί πειρατών θαμμένοι στην περιοχή που τώρα είναι πια ξηρά.

Πυραμίδες του Yonaguni Jima, Ιαπωνία

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό δημοσιογραφικό οργανισμό NHK, οι αρχαίες πυραμίδες στο νησί του Yonaguni Jima, είναι τεχνητές κατασκευές. Τα ισχυρά ρεύματα των νερών της θάλασσας έχουν δημιουργήσει σχηματισμούς καλυμμένους με άλγη και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το γνήσιο σχήμα τους. Βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εδώ και 5,000 χρόνια όταν τις βύθισε ένας σεισμός ή κάποιο τσουνάμι. Ενάντια σε αυτήν την θεωρία έχουν τοποθετηθεί πολλοί μελετητές που ισχυρίζονται ότι οι πυραμίδες αυτές είναι φυσικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν από τους ανέμους, τις βροχές και τα ρεύματα.

Ατλαντίδα, Ατλαντικός Ωκεανός

Η Ατλαντίδα είναι ένα μυθικό νησί που πρωτοακούστηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα “Τίμαιος” και “Κριτίας”. Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, που βρίσκεται “πέρα από τις Ηράκλειες στήλες” ( σήμερα γνωστά ως στενά του Γιβραλτάρ), ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος “σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας”. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν την τοποθεσία της χαμένης Ατλαντίδας, κανείς όμως δεν τα έχει καταφέρει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι όταν έχει γεμάτο φεγγάρι, φαίνονται τα ερείπια των δρόμων, των ναών και των σπιτιών της.

Πόλη των Λιονταριών, Κίνα

Η πόλη Shicheng, γνωστή και ως πόλη των λιονταριών από τα εμβληματικά αγάλματά της, χτίστηκε πριν από 1.339 χρόνια κατά τη Δυναστεία των ανατολικών Χαν, στην περιοχή Ζειτζάνγκ στην ανατολική Κίνα, αλλά βυθίστηκε μετά την κατασκευή της λίμνης Κιαντάο το 1959. Το γεγονός ότι η πόλη διατηρείται πλήρως είναι ένα σύγχρονο θαύμα. Αν και βυθισμένη βαθιά κάτω από το νερό, όλες οι δομές, τα αγάλματα, τα μνημεία και οι καμάρες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η πόλη άρχισε να ξανα-ανακαλύπτεται πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες με τους δύτες να βουτούν τακτικά κάτω από την επιφάνεια για να εξερευνήσουν άγνωστες πτυχές της. Μέσα στα τείχη της πόλης είναι κρυμμένη η ιστορία πολλών ισχυρών δυναστειών, του αρχαίου τρόπου ζωής και μερικά απ’ τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που είναι τόσο ενδεικτικά της ιστορίας της Κίνας.

Παυλοπέτρι, Ελλάδα

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται μία αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ.

Villa Epecuén, Αργεντινή

Τα αρχικά σχέδια για την Villa Epecuen, ήταν να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο resort αλμυρού νερού της Αργεντινής. Το 1928, οι 5,000 κάτοικοι του διπλανού Lago Epecuen μετοίκησαν στο Villa Epecuen, μια τουριστική πόλη χτισμένη στις όχθες μιας λίμνης με δέκα φορές περισσότερο αλάτι από το θαλασσινό νερό. Το 1985 όμως, καταρρακτώδεις βροχές, έκαναν την λίμνη να πλημυρίσει την  Villa Epecuen, και να βυθίσει τα περισσότερα κτήρια της. Τα νερά υποχώρησαν κάποτε, το επίπεδο τους όμως είναι ακόμα τόσο ψηλό, που μόνο μερικές στέγες σπιτιών είναι πάνω από την επιφάνειά του.

Ηράκλειον ή Θώνις

Το Ηράκλειον ή Θώνις, κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι που ήταν ο κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ. Την αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβων. Καταστράφηκε πολλές φορές και τελικά εξαφανίστηκε τον 8ο αιώνα (μ.Χ.). Από μια στήλη που βρέθηκε στην Ναυκρατίδα το 1899 ξέρουμε ότι οι Αιγύπτιοι το ονόμαζαν “λιμάνι στην θάλασσα των Ελλήνων”. Το σημείο αυτό βρίσκεται σήμερα σε βάθος δέκα μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έξι χιλιόμετρα στα ανοιχτά της σημερινής ακτής. Η πόλη ήταν κτισμένη επάνω σε νησιά που συνδέονταν με γέφυρες. Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν τα ερείπια πολλών συνοικιών και πάνω από εξήντα ναυαγισμένα καράβια που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. ως τον 2ο αιώνα μ.Χ.

San Roma De Sau, Ισπανία

Αυτή η μικρή πόλη της Ισπανίας ήταν βυθίστηκε στο νερό, όταν χτίστηκε κοντά της ένα φράγμα το 1959. Πριν εξαφανιστεί από προσώπου γης η San Roma de Sau, είχε περίπου 500 κατοίκους που μετοίκησαν σε άλλα σημεία της χώρας. Όταν η λίμνη χρειάστηκε να αποστραγγιστεί για λόγους συντήρησης, ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν ακόμα απομεινάρια σπιτιών και άλλων κτηρίων στον βυθό της. Όσοι αγαπούν τις υποβρύχιες εξερευνήσεις είναι τυχεροί διότι έχουν πραγματικά πολλά να δουν εκεί.

The Lost Villages, Καναδάς

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να χτίσει μια σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα, δέκα χωριά της περιοχής βυθίστηκαν για τον σκοπό αυτόν. Οι κάτοικοί τους αναγκάστηκαν να μετοικήσουν καθώς τα σπίτια τους, οι ναοί και τα νεκροταφεία τους βυθίστηκαν κάτω από τα νερά. Στην σημερινή εποχή δεν υπάρχουν και πολλά απομεινάρια από αυτά τα χωριά, εκτός από μερικούς δρόμους καθώς τα σπίτια έχουν διαβρωθεί. Οι μόνες εικόνες των Χαμένων Χωριών που υπάρχουν είναι σε φωτογραφίες και φυσικά στις μνήμες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!